Windenergie op zee zit nu echt in de lift
bron: IPS - Afbeelding van Andrew Martin via Pixabay

Wereldwijd zitten de offshore windenergieprojecten in de lift. Een jaar geleden was er nog sprake van 429 gigawatt capaciteit, vandaag is dat verdubbeld naar 846 gigawatt. Dat zegt energiekoepel RenewableUK in een nieuwe markanalyse.

De cijfers van de Britse koepelorganisatie voor wind-, golf- en getijdenenergie slaan op offshore windparken in alle stadia van ontwikkeling: operationeel, in opbouw of ingepland. Volgens de analyse loopt China voorop met 98 gigawatt aan windenergieprojecten op zee, gevolgd door Groot-Brittannië met 91 gigawatt (vorig jaar was dat nog 55 gigawatt) en de Verenigde Staten met 80 gigawatt.

Andere landen die het goed doen zijn Duitsland, Brazilië, Zweden, Ierland, Vietnam en Zuid-Korea. Europa heeft voor een capaciteit van 350 gigawatt projecten in de pijplijn – momenteel is daarvan wel nog maar 26 gigawatt volledig operationeel, waarvan 2,2 gigawatt in België en 2,9 in Nederland.

Wereldwijde groei

“De wereldwijde groei van offshore windenergie in het afgelopen jaar is echt adembenemend”, zegt Dan McGrail, de ceo van RenewableUK. “Ons rapport toont aan dat deze technologie echt een wereldwijde industrie is geworden, niet enkel in Europa en Azië.

“Overal ter wereld erkennen landen de noodzaak om de transitie naar schone energie te versnellen – niet enkel om de klimaatverandering tegen te gaan maar ook om de aanvoer van veilige, goedkope en dicht-bij-huis geproduceerde energie te garanderen.”

Overheden kunnen die transitie nog versnellen door iets te doen aan de trage toestemmingsprocessen voor het bouwen van offshore windparken, geeft McGrail nog mee.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten