De echo van Cor – Drink wat biertjes voor het goede doel!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Drink wat biertjes voor het goede doel!

Gebruikelijk inmiddels, de cartoon als eerste: ziekenhuispatiënten in het museum, erg lastig op deze manier… Maar ziekenhuis Gent geeft het startschot aan een interactieve museumrondleiding waardoor de rolstoel niet meer van stal gehaald hoeft te worden. Voor veel patiënten tegelijk en zonder verplegend personeel. Goed idee dus en ook leuk voor de ‘zieken’, een welkome afleiding. Niks mis mee.

Door naar Oeganda, waar sinds kort (door enkele stichtingen en goede doelenorganisaties) een programma is voor mensen met een beperking. Dat mag je wel oprecht Goed Nieuws noemen. De voorzieningen daar zijn natuurlijk veel minder dan b.v. in Nederland en België. In dit Afrikaanse land worden mensen met een beperking in staat gesteld om toch voor zichzelf te zorgen door de juiste hulp (financieel en mentaal) en daar word ik blij van.

Blijven we wat verder weg en wel bij Lieke in India die weer een mooi verhaal heeft over een timmerman aldaar, die ondanks tegenslagen toch gemotiveerd blijft om te werken en voor zijn gezin te zorgen (onder primitieve omstandigheden). Daar kunnen veel westerlingen nog een voorbeeld aan nemen. Velen zuchten en kreunen al als ze 32 uur moeten werken…… … Kom op mensen, besef eens goed hoe goed je het hebt (telefoon weg en problemen zijn voorbij voor veel mensen, denk ik …?)

Dan terug in de regio en wel naar Antwerpen waar het grootste stadsverwarmingsproject van België wordt gerealiseerd, in nieuwbouwwijken, overheidsgebouwen, ziekenhuizen etc. Voor het milieu een goede zaak, maar ‘bij ons in Helmond’ heeft een wijk dat ook en niet iedereen is positief. Dus hopelijk hebben ze in Antwerpen het straks beter voor elkaar ….

Blijven we in de buurt en wel in Zeebrugge waar vandaan vanaf 2023 een nieuwe ferryverbinding komt met Rosyth (Schotland) in de buurt van Edinburgh. Goed Nieuws na het wegvallen van de verbinding met Hull. Ook voor mij en mijn maten want dan kunnen we eindelijk naar Edinburgh zonder te vliegen (over een tijdje). Nu maar hopen dat het Ferry’s worden op waterstof of elektriciteit … ben benieuwd!

In Spanje hebben ze het in ieder geval zeker goed voor elkaar. Daar neem je binnenkort een luchtschip (á la de Hindenburg) voor een binnenlandse vlucht. Slechts 10 % van de uitstoot van een ‘normaal’ vliegtuig. Met recht Goed Nieuws dus. Ik kijk nog even de kat uit de boom voor ik ermee ga vliegen….

Dan wat plannen van de Nederlandse overheid: het functioneren van de overheid wordt transparanter door een onafhankelijk Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding. Dat is toch niet zomaar een orgaantje …Ben zeer benieuwd, maar de naam alleen al doet me huiveren en dan weet ik nog niet eens wie daar zitting in gaat nemen (oud-politici hoogstwaarschijnlijk). Ik vind het dus echt geen Goed Nieuws. Weer een adviesdingetje erbij! Transparantie zit in de persoon en is niet te leren, het is wie en wat je bent en doet …

Het volgende plan (naast het eenvoudiger maken van het belastingstelsel, wel humor toch …) is het aanpakken van de bureaucratie in de zorg en het terugkrijgen van werkplezier (het gaat om de zorg tenslotte). Zeer belangrijk en ik ben het er ook volledig mee eens. Het zou het beste nieuws van het jaar zijn als men dat binnen twee jaar zou kunnen realiseren … Ik ben benieuwd of dat gaat lukken, maar niettemin hoopvol (we moeten positief blijven, anders is dat slecht voor onze gezondheid).

En het houdt niet op bij Rutte c.s.: ook een onafhankelijke sterke media is onmisbaar in een goed functionerende democratie. Weer een waarheid als een koe. Ik ben er een enorme voorstander van. Onmisbaar die journalisten die tot het gaatje gaan om de waarheid boven tafel te krijgen!! Laten we die de 10 met de griffel geven deze week.  Journalisten hebben het zeker verdiend en onafhankelijkheid is ook nodig om de moed er in te houden voor deze pitbulls.

Ook wordt er flink geïnvesteerd in kennis, voor onze eigen veiligheid en welvaart. We mogen niet achterop lopen. Nee, want kennis is macht en dus moeten er volop centjes naar o.m. onderwijs en onderzoek ook al om mee te kunnen met de internationale top. Prima plan ook weer. Alleen niet vergeten dat werken met de handjes voor veel mensen ook heel veel voldoening geeft, dus stem daar het onderwijs ook op af a.u.b. Terug dus die Lagere Technische School (LTS) als het aan mij ligt. Al die veranderingen aan het onderwijs de laatste decennia zijn volgens mij geen verbeteringen.

Tot zover die mooie plannen van de Nederlandse overheid, nu verder met de ranking van Nederlandse bedrijven qua reputatie, product en werksfeer. Ik heb niet zoveel met dit soort lijstjes, eigen ervaring telt en met Philips op 1 (na alle shit van de laatste tijd) en de rest van de top 50 bekeken te hebben, haak ik af. Bekende namen, maar wat zegt dat over hoe jij je daar thuis voelt en over werkplezier etc. etc. Goed nieuws vind ik dit eigenlijk niet dus, helaas.

Zeker Goed Nieuws is dat van het Catharina ziekenhuis uit Eindhoven waar ingrijpende darmkankeroperaties worden voorkomen door innovatieve technieken. De afgelopen drie jaar zijn zeker 150 operaties voorkomen daardoor, geweldig toch! Best wel ingewikkelde technieken en namen (daarom noem ik ze niet) maar het resultaat telt. Ik ben trots op de dames en heren specialisten en met recht, duimpje op voor weer eens de zorg (was weer effe geleden) en hopelijk blijft corona ook weg uit de ziekenhuizen en werkvloer (ik ben er echt klaar mee)!!

Tot slot voor deze week goed en leuk nieuws tegelijkertijd: afval van bierbrouwerijen (de gebruikte gist) haalt lood uit drinkwater, dus op tijd een biertje (niet te gek, uitzonderingen daargelaten) zorgt ervoor dat we schoon drinkwater blijven houden. Daar worden we vrolijk van (zeker na de biertjes), goede ontdekking en wie weet waar het nog allemaal meer goed voor is, ben benieuwd!

Graag tot volgende week.
Denk aan Goed Nieuws en Oekraïne (steun ze beide).
Drink wat biertjes (maar met mate) voor het goede doel….
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten