Mobiele app wil taboe rond seksualiteit in Guinee doorbreken
bron: IPS - Afbeelding van Anqa via Pixabay

Een nieuwe mobiele applicatie moet helpen om de kennis over seks en seksuele gezondheid onder Guinese vrouwen en jongeren te vergroten. De app wordt mede met de hulp van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel gelanceerd.

“Wat kan ik doen om niet ongewenst zwanger te raken?”, “Wat zegt de Guineese wet over abortus?” en “Wat is een kindhuwelijk?” De app Kouyé wil snelle antwoorden bieden op vragen over seksuele gezondheid en de kennis over seks bij Guinese vrouwen en jongeren verbeteren. 

In Guinee staan taboes en sociale regels rond seksualiteit de seksuele voorlichting en communicatie tussen de generaties in de weg. Hierdoor circuleert onjuiste informatie en is er maar matig toegang tot diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid.

Dat gebrek aan kennis werkt risicovol gedrag zoals vroege en onbeschermde seks in de hand, met ongewenste zwangerschappen en besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) tot gevolg.

Kiekeboe

“Net omdat seksualiteit een taboe is in Guinee, vinden jongeren moeilijker informatie”, zegt expert Digitalisering Hannah Van Den Berghe vanuit Conakry, de hoofdstad van het land. “We willen dit met deze eenvoudige en toegankelijke applicatie verbeteren.”

De applicatie draagt de naam Kouyé, wat ‘kiekeboe’ betekent en verwijst naar het spel verstoppertje en op die manier ook naar het taboe rond seksualiteit in Guinee. De app beantwoordt een hele reeks vragen over seksualiteit die jongeren bezighouden. Er is ook informatie te vinden over zwangerschap en ziektes en via het forum kan kennis worden uitgewisseld.

Het project wordt gefinancierd door de EU en Enabel, samen met het Guinese ministerie voor volksgezondheid en het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ. Met de app en een bijhorende website willen de partners dit jaar minstens tienduizend Guinese jongeren bereiken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten