Internationale erkenning voor duurzaam leven in een duurzaam bouwconcept
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Technische Universiteit Eindhoven

Studententeam VIRTUe (*) van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe) heeft in Duitsland de tweede plaats bereikt bij de Solar Decathlon Europe, een internationale competitie waarbij studenten van over de hele wereld op zoek gaan naar duurzame manieren van wonen. VIRTUe pakte in Wuppertal fors uit met Ripple, een zelfontworpen concept dat de impact op het milieu vermindert. Het bestaat uit een zelfvoorzienende en duurzame woning met als toegevoegde waarde een coaching-app die de bewoners van het duurzame huis op een speelse manier aanspoort ook duurzamer te leven.

Volgens de jury is het studententeam erin geslaagd een ‘overtuigend concept van prefabricage en schaalvergroting te presenteren’. Verschillende bouwcomponenten en berekeningsinstrumenten zijn gebruikt voor een optimaal resultaat, zo oordeelde de jury. De eerste plaats ging naar Roofkit (het Karlsruhe Instituut voor Technologie), een gedeelde derde plaats was voor het Team SUM van de Technische Universiteit Delft.

“Wat heb je aan een duurzaam huis als je zelf niet duurzaam leeft?”

Alle zestien deelnemende studententeams uit Europa en Azië hadden ingezet op een duurzame woning, maar het Eindhovense team ging via de aanbevelingsapp RecApp nog een stap verder. De coaching-app is verkrijgbaar in de app-store van Google en stimuleert de gebruiker zuiniger te leven. Via deze applicatie ontvangt de gebruiker twee keer per week een nieuwe uitdaging, gebaseerd op zijn of haar interesses en gewoontes. Denk hiervoor aan korter douchen of het weggeven van oude kleren.
De gedachte achter de app is simpel: je kunt wel een duurzaam huis ontwerpen, maar wat heb je eraan als de bewoners zelf niet duurzaam leven? Volgens VIRTUe worden steden namelijk pas echt duurzaam wanneer de (bouw)industrie en de bewoners zich hiervoor gezamenlijk inspannen. “Daarom dagen we niet alleen de bouwsector uit, maar ook de mensen die in de huizen wonen”, verduidelijkt teammanager Guido van Laar.

Wanneer is het de beste tijd om de was te doen of de vaat?

De duurzame woning is volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie en gebouwd met herbruikbare materialen zoals hout. Het gebouw bestaat uit een studentenkamer, een startersappartement en een gemeenschappelijke ruimte en kan relatief eenvoudig op bestaande bouw worden geplaatst, waardoor het in stedelijk gebied onderdeel kan zijn van de oplossing voor het woningtekort.
Gekleurde zonnepanelen zijn in de gevel verwerkt. Dat zorgt voor meer ruimte op het dak voor sociale activiteiten. Een slim systeem, genaamd EQUI, kan de bewoner ook helpen bij het verbeteren van zijn of haar duurzame levensstijl. EQUI zorgt ervoor dat het elektriciteitsverbruik zo voordelig mogelijk over de dag wordt verdeeld. Het systeem roostert bijvoorbeeld automatisch het beste moment in om de wasmachine aan te zetten of de vaatwasser te laten draaien.

“We wilden met ons concept een rimpeling van invloed creëren.”

Het team is blij en trots met de tweede plaats. In 2018 nam het ook al eens deel aan de Solar Decathlon Middle East. In Dubai eindigde VIRTUe toen op de zesde plaats. “We wilden met Ripple een rimpeling van invloed creëren, als een druppel in het water”, verklaart Guido van Laar de naam ‘Ripple.’ “Dat is gelukt. De jury heeft ingezien dat naast het realiseren van een duurzaam gebouw ook de gewoontes van bewoners enorm belangrijk zijn.”

VIRTUe had in Wuppertal meer goed nieuws te melden, want het team heeft ook twee nieuwe partners aan zich weten te binden, namelijk De Volksbank en Living LAB 040. Het team breekt het huis na de competitie af, vervoert het naar Eindhoven en zet het neer bij Living LAB 040, een corporatie die in Eindhoven vernieuwende woonconcepten uitprobeert en wil verbeteren. Zo krijgen de partners van VIRTUe de kans de innovaties in het huis door te ontwikkelen en te testen. De teammanager: “Hierdoor kunnen we ook in de toekomst impact blijven maken.”(*)
De naam van het team is afkomstig van het woord ‘deugd’, dat onder meer ‘moraliteit’ en ‘fatsoen’ betekent. Deze woorden vertegenwoordigen de waarden die het team hecht aan zowel het ontwikkelde bouwconcept als aan het team zelf. Bovendien bevat de naam de letters ’tue’, wat samen ‘TU/e’ vormt, de afkorting van de universiteit, de Technische Universiteit Eindhoven.

In augustus 2021 publiceerde deze site een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van dit duurzaam bouwconcept door het studententeam VIRTUe. Klik hiervoor op:

http://www.goednieuwssite.org/2021/08/26/zelfvoorzienende-en-duurzame-woning-om-de-wereld-een-beetje-beter-te-maken/

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten