De echo van Cor – Gamen mag: hele geruststelling voor mijn dochter
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Gamen mag: hele geruststelling voor mijn dochter

Traditiegetrouw de cartoon als eerste: mooi weer en vakantie zijn niet echt hoogtepunten in de gevangenis en dat zie je ook wel aan de gezichtsuitdrukking …. Hopelijk zit zijn ‘tijd’ er bijna op mits ie niks ergs gedaan heeft. Anders laat hem nog maar effe langer zitten!

Dan wat verder van huis: in Ecuador kunnen Amazonebewoners voortaan sneller en schoner varen in kano’s met zonnepanelen. Goed nieuws dus: schoner, sneller en stiller. En zon is daar ook voldoende, dus dat hadden ze veel eerder moeten doen! Ik hoorde gisteren bij een quiz dat één uur zonne- energie voldoende is om de hele aardbol een jaar lang van energie te voorzien. Dat biedt volgens mij toch wel mogelijkheden!?

Dan een ander vaartuig en wel in Stockholm: een supersnelle elektrische veerboot in dit geval. Hij (of zij of genderneutraal) is veel schoner en ook nog eens veel sneller dan met de auto in de spits. Alleen maar voordelen dus. En schrik niet: 30 knopen per uur (+/- 55 km per uur) is de snelheid en daarmee het snelste elektrische bootje. Knap hoor!

Gaan we verder met zon, zee en wind. Volgens Britse onderzoekers zit windenergie op zee echt in de lift en dat vindt men ook in Nederland, dat van de Noordzee de grootste groene energiebron wil maken. In 2030 moeten de molens 75% van het energieverbruik van Nederland gaan leveren. Met recht dus Goed Nieuws! Het enige minpuntje (voor mij dan) is dat ze wel erg lelijk ogen zo midden op de zee. Maar goed, dit is beter dan natte voeten krijgen op den duur.

Komt de zon nog even aan bod dus. Amerikanen hebben een doorbraak geboekt met Perovskiet zonnepanelen.  Wat een vervelende Russisch klinkende naam! Maar afgezien van de naam alleen maar voordelen nu. Perovskiet (een mineraal) is als halfgeleider heel interessant, veel zuiniger en makkelijker te gebruiken. En nu ook (per toeval ontdekt) erg flexibel (meer toepassingen dus) en ze gaan veel langer mee. Gas erop dus, we hebben zojuist gelezen dat zonne-energie er meer dan voldoende is.

Volgende onderwerp dat met onze leefomgeving te maken heeft: Expeditie Natuurpunt in Vlaanderen heeft € 338.581 opgehaald voor meer natuur door te fietsen, wandelen of in de kano te springen. Mooi gedaan, goed voor jezelf en anderen, niks op aan te merken!

Ook Goed Nieuws is het feit dat Canada dit jaar nog alle wegwerpplastic verbiedt (invoer en productie) en volgend jaar verkoop en gebruik ervan! Goed bezig wat dat betreft die Canadezen.

In aansluiting hierop: Amerikanen hebben een biologisch afbreekbare plantaardige coating ontwikkeld die voedsel beschermt tegen bederf!! Het beste nieuws van deze week wat mij betreft. Een krimpfolie (past over elk product) die je er gewoon af kunt wassen en compleet afbreekt in de natuur en ook nog eens zorgt dat het product (groente, fruit etc.) veel langer goed blijft.  Betere ontdekkingen zijn moeilijk te vinden! Chapeau dus oftewel petje af !!

Goed medisch nieuws is er deze week ook en wel een betrouwbaar behandelplan voor borstkanker met één druk op de knop door middel van o.a. kunstmatige intelligentie.

Dit alles bedacht in Eindhoven door Nienke Bakx aan de TU Eindhoven als afstudeeropdracht. Slimme meid (mag je toch nog zeggen, hoop ik). Daar gaan we nog meer Goed Nieuws van horen volgens mij.

Ook hoopvol nieuws voor diabetespatiënten type 1: een betere kwaliteit van leven gloort! Een kunstalvleesklier (de AP, weet niet waarom) die automatisch de bloedglucosewaarde meet en vervolgens ook de toediening van medicatie regelt (insuline en glucagon). Hoe fijn is dat … alles wordt geregeld door het apparaat, zelf niet meer meten en medicatie toedienen. Echt een flinke stap voorwaarts (ontwikkeld door Robin Koops, zelf diabetespatiënt).

Dan something completely different: een mobiele app (zijn er ook andere vroeg ik me af) om het taboe in Guinee rond seksualiteit te doorbreken. Zeer belangrijk voor de vrouwen en jongeren die worstelen met vragen over o.a. kindhuwelijk, abortus en veilige seks. En uiteraard ‘Nee is Nee’ als je geen seks wilt met de ander!! Maar dat geldt voor de hele wereld, al snapt men dat helaas niet overal.

Effe terug naar school dan. Onze nieuwe minister voor onderwijs (Dennis Wiersma) vindt dat lezen, schrijven en rekenen veel meer aandacht moet krijgen op school. Hear Hear, een waarheid als een koe (staat wel niet op het leesplankje van vroeger, maar toch). Erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kindertjes. Mijn kleinkinderen zijn weliswaar goed in lezen en rekenen, maar het schrijven mag van mij wel iets netter (ze doen het taaltechnisch wel goed gelukkig). Blijven oefenen dus.

België heeft ook nog Goed Nieuws en wel door Jarne Ghijsels, student biomedische wetenschappen aan UGent die tijdens de coronaperiode de chatline (praatlijn) Epione opzette. Dit voor studenten die behoefte hebben aan een luchtig praatje, maar ook aan een gesprek over serieuze problemen van allerlei aard. Daardoor is Jarne verkozen tot student van het jaar 2022. Verdiend volgens mij.

In aansluiting hierop: ook speciaal ontwikkelde games en apps maken kwetsbare mensen weerbaarder, blijkt uit onderzoek van Lara van der Lubbe (familie van?). Dus gamen is zeker niet alleen maar slecht (hele geruststelling voor mijn dochter), naast het voetballen en hardlopen mag ook daar tijd voor zijn dus!

Maar ook uit Nederland hebben we iets te melden (zoals vaak trouwens): de eerste volledige circulaire jeans is er ontwikkeld! De spijkerbroek is gemaakt van vezels van gedragen broeken (alleen maar dus) en hij zit ook nog eens erg lekker (zegt men, ik ga die broek zeker een keer kopen). De merknaam is ook wel cool: MUD Jeans, prachtig, goed gedaan!!

En weer door want er is erg veel Goed Nieuws deze week. Ook voor de jongeren in België die de hele zomervakantie voor € 29 per maand door heel het land kunnen reizen. Goed bezig daar in België. Daar worden de jongeren wel blij van, volgens mij.

En daar blijft het niet bij.  België en Nederland gaan samenwerken voor duurzame infrastructuur (alles moet circulair, ‘opneid gebroike’ (plat Helmonds) en dat is prima. Als de jeugd hier in Nederland ook voor € 29 euro per maand mag reizen, dan vind ik de samenwerking nog beter ……ben benieuwd.

Treinen is sowieso populair en zeker ook internationaal (we moeten de grenzen weg durven te denken. Ik durf dat wel trouwens). Lekker relaxed met de trein naar het buitenland (Londen, Madrid, Parijs (zelf ooit gedaan met ons gezin) Wenen en Rome etc. Geen stress, lekker ontspannen en ook nog eens milieuvriendelijk. Nu nog zorgen dat er weer voldoende machinisten zijn …of ben ik soms weer te recalcitrant?

Tot slot voor deze week een sensor die vroegtijdig waarschuwt voor schade aan bruggen. Ik ben er nog niet uit wat ik daarvan moet vinden…Ontwikkeld in Belfast (die komt niet vaak voorbij – wat verder geen waardeoordeel is) en de sensor geeft vroegtijdig aan wanneer een brug dreigt te verzakken (wereldwijd de belangrijkste oorzaak van bruginstortingen, maar vergeet de oorlogen niet in deze, maar daar is weer geen sensor voor te ontwikkelen).

Handig dus, maar af en toe een keer gaan kijken is misschien ook een idee of is dat misschien weer te ouderwets?  Ik vind het zeker geen slecht nieuws, maar echt enthousiast ben ik nou ook weer niet helaas, sorry!

Tot volgende week.

Steun Goed Nieuws (geld overmaken dus !!).

Steun Oekraïne (ook geld dus)

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten