Spaanse regering komt met versoepeling gender-regels voor jongeren
bron: IPS - Afbeelding van Elias Butynski via Pixabay

De Spaanse ministerraad keurde maandag een wetsontwerp goed dat de rechten van minderjarige transpersonen fors zou uitbreiden.

Onder het voorstel mogen Spanjaarden vanaf zestien jaar hun genderidentiteit en namen officieel wijzigen, zonder toestemming van de ouders. Er is ook geen tussenkomst van de overheid of medische experts nodig. De jongeren moeten wel tweemaal in vier maanden hun wens daartoe officieel laten registreren.

Tot nog toe moesten verschillende dokters officieel genderdysforie vaststellen, een toestand waarbij iemands biologisch geslacht en genderidentiteit niet overeenkomen, alvorens de transitie officieel kan vastgelegd worden.

Vanaf veertien jaar hebben jongeren wel nog ouderlijke toestemming nodig, maar geen medische vaststellingen. In geval van familiale onenigheid kan een vrederechter de knoop doorhakken.

Spaanse twaalf- en dertienjarigen kunnen onder het voorstel hun genderidentiteit wijzigen indien een rechter de aanvraag goedkeurt. Onder de twaalf jaar kan genderidentiteit niet gewijzigd worden, maar zou het wel makkelijker worden om de naam te veranderen.

Depathologiseren

De Spaanse minister van Gelijkheid Irene Montero, die de kat de bel aanbond, verheugt zich dat haar land “opnieuw op de barricaden staat” voor lgbtq+-rechten. Ze verwijst naar het feit dat naast Spanje slechts een handvol Europese landen “genderidentiteit gedepathologiseerd heeft”, waarmee ze bedoelt dat genderdiversiteit niet langer als een psychiatrische aandoening behandeld wordt.

Het wetsvoorstel verbiedt ook conversietherapie en schrapt de vereiste voor vrouwelijke koppels om te trouwen om hun kind te kunnen adopteren. Het moet wel nog goedgekeurd worden door het Spaanse parlement.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten