Na een ongeval toch kunnen communiceren in het ziekenhuis
bron: Thomas More

Expertnetwerk Modem ontwikkelde laagdrempelige website met mogelijke oplossingen wanneer je plots niet meer kan praten

Daar lig je dan in het ziekenhuis met een tube in je keel en plots kan je niet meer spreken, niet meer zeggen wat je nodig hebt. Het overkwam veel patiënten de afgelopen jaren op de afdeling intensieve zorgen. Modem, het expertnetwerk voor ondersteunende technologie aan de Thomas More hogeschool, ontwikkelde een gratis website om dat probleem op te lossen: ikkannietpraten.be. Dit project werd gerealiseerd met de steun van het Fonds voor Solidaire Zorg, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Niet communiceren is gevaarlijk

Kunnen uitdrukken wat je denkt en voelt, is belangrijk. Niet alleen omdat mensen sociale wezens zijn, maar ook om veiligheid te garanderen. Wanneer iemand niets kan zeggen, is hij of zij een gemakkelijk slachtoffer. “Je kan niet zeggen dat je het koud hebt of dat de naald in je arm pijn doet. Daarom is het dus van groot belang dat iemand na een auto-ongeval, een beroerte of corona meteen de optie krijgt om op een andere manier te communiceren met zijn of haar omgeving,” zegt Kirsten Denis, logopediste bij Modem.

Laagdrempelig, goedkoop en meteen inzetbaar

Op de website ikkannietpraten.be staan een heleboel communicatiehulpmiddelen die je snel kan gebruiken. Door middel van een filter met vragen over de toestand van de persoon die hulp nodig heeft, komen bezoekers dan terecht bij de methodes die voor hen een oplossing kunnen bieden. “Een bordje en een stift staat er bijvoorbeeld ook tussen, maar daar kan iemand met beide armen in het gips weinig mee. De meeste opties op de site zijn simpel, goedkoop en snel inzetbaar. Wanneer een patiënt plots niet meer kan praten, kan een verpleegkundige bijvoorbeeld snel een kaart met pictogrammen afdrukken. Wordt de communicatiebeperking toch blijvend? Dan kan je Modem contacteren en zoeken we samen naar een oplossing op maat,” vertelt Kirsten Denis.

Eén werkende spier volstaat

Ook wie niet meer kan zien of horen, of verlamd is, kan nog steeds communiceren wanneer je de juiste hulpmiddelen inzet. “Je kan bijvoorbeeld letters, pictogrammen of foto’s aanwijzen en niet enkel met je vinger, maar ook met je tenen, je ogen of zelfs met slechts één spier. Toch is de kennis bij zorgverleners over wat er allemaal mogelijk is nog heel laag”, zegt Kirsten Denis. Daarom is de website zo opgesteld dat je hem zonder voorkennis kan gebruiken. Op die manier kunnen spoedafdelingen in ziekenhuizen de website ook gemakkelijk raadplegen.

Ikkannietpraten.be in ziekenhuis Geel

In het revalidatiecentrum in Geel werd de site al ingezet. Logopediste An: “Het belangrijkste is dat patiënten hun boodschap kunnen overbrengen. Als dat niet lukt door te spreken, dan zoeken we een andere manier. Initiatieven zoals deze website maken de zoektocht naar die andere manier een stuk gemakkelijker.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten