Auto waarschuwt bij zwaailicht en sirene
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Dariusz Sankowski via Pixabay

Als eerste Europese land is het straks in Nederland mogelijk dat de automobilist (m/v) digitaal wordt gewaarschuwd als een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. Hij/zij hoeft daar niets voor te doen en kan de handen aan het stuur houden. Dit gaat ook gebeuren als de automobilist in de buurt komt van onverwachte en potentieel gevaarlijke situaties, zoals spookrijders, filestaart, obstakels op de weg, wegwerkzaamheden, een ongeval, (tijdelijk) glad wegdek, ongewoon weer, afgesloten rijstroken en inspecteurs langs de weg of andere nood- en hulpdiensten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt de komende drie jaar samen met zes partijen om gemotoriseerd verkeer meer en betere veiligheidswaarschuwingen te laten geven.

Minister Mark Harbers: “Inmiddels gebruikt 98% van de automobilisten digitale informatie onderweg. Daarnaast blijkt uit pilots en projecten dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen. Daarom gaan we nu samenwerken met zes organisaties: we zorgen dat zij de juiste informatie op een veilige manier aan de bestuurder geven.”

Gebruikers van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia of TomTom gaan binnenkort een verschil merken: hun auto of app zal o.m. waarschuwen als een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. De melding vertelt welk voertuig eraan komt en van welke kant. Eerst geldt dit alleen voor ambulances, later dit jaar ook voor andere voertuigen.
Daarnaast krijgen ze informatie over ge- en verboden, zoals de geldende maximale snelheid. Op termijn wordt gekeken of het routeadvies van navigatiediensten rekening kan houden met mogelijk verkeersonveilige situaties, zoals het vermijden van schoolzones.

Europese wet- en regelgeving

Met deze samenwerking onder de naam ‘Safety Priority Services’ sorteert Nederland voor op Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt. De betrokken bedrijven kunnen in Nederland kennis en ervaring opdoen met het prioriteren, vormgeven en doorgeven van verkeersveiligheidswaarschuwingen.
In de samenwerking combineren de zes bedrijven hun eigen data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). De data van de bedrijven zelf zorgt dat systemen weten waar bijvoorbeeld langzaam rijdend verkeer is (filestaart) of waar weginspecteurs rijden/staan. De data van het NDW is voor iedereen toegankelijk, hierin staat informatie over ge- en verboden.
De zes partijen zullen feedback geven op de kwaliteit van de NDW-data, zodat deze waar nodig kan worden verbeterd. Ook zijn er met de bedrijven afspraken gemaakt over de vorm van hun waarschuwingen tijdens het rijden: de bestuurder kan de handen ‘gewoon’ aan het stuur kan houden.

Privacy gewaarborgd

Het ministerie zegt toe dat de privacy van de bestuurder wordt gewaarborgd. De zes partijen vragen aan hun gebruikers of de informatie mag worden gedeeld ten behoeve van de verkeersveiligheid. Als de gebruiker akkoord is, wordt deze data volledig geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de andere partijen gedeeld.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten