De echo van Cor – Overschrijdende mannetjes en heel soms vrouwtjes
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.beCor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Overschrijdende mannetjes en heel soms vrouwtjes

Uiteraard de cartoon als eerste. Een ’kantoorhond’, bedacht in Leuven. Leuk idee, maar ik zou niet graag er een verplichting van maken. Zo’n hond is natuurlijk maar voor een heel beperkt aantal bedrijven geschikt (grote ‘kantoorbedrijven’ met hoge marges en (semi) overheid), maar in de meeste gevallen is het zieliger voor de hond dan voor de mensen, die er werken, volgens mij.

Blijven we in Leuven waar een proef start met een innovatief warmtenet, combi van energie uit water, bodem, lucht en zon. Dat vind ik wel interessant, eerlijk gezegd, zo’n combinatie van alles wat de natuur ons biedt. En dat in een oude conservenfabriek van Marie Thumas (een oude klant van ons), die de concurrentiestrijd niet heeft overleefd. Mooi dat er nu zo’n nieuwe bestemming aan gegeven wordt.

Ook in België: Mechelen, Lommel en Peer zijn bekroond als fietsstad 2022 en dat is een goed bericht. Niet alleen voor de fietsers, maar ook voor het milieu. Hoe beter de voorzieningen hoe eerder de fiets genomen (of gepakt of bestegen, zeg het maar) wordt. En ook nog eens gezond natuurlijk!

Maar ook de weg ernaar toe vanuit Nederland (regio Eindhoven) mag er zijn: de groenste weg van Brabant gaat naar België en ook wederom Goed Nieuws dus. De N69 via de N74 bij Lommel naar Hasselt kenmerkt zich o.m. door minimaal gebruik van materialen, elektronische wildwaarschuwing (eerder genoemd), een cementloze fietsbrug en zonnepanelen in de geluidsschermen. Kijk, dat noem ik nog eens een ‘vette weg’ en daar mogen er meer van komen wat mij betreft!

Ander Goed Nieuws uit Vlaanderen wat de fiets betreft zijn de 1000 werknemers van DAF in Westerlo die elke dag op de fiets naar het werk gaan. Ook daar hebben ze goede fietspaden volgens mij en een werkgever die is uitgeroepen tot ‘Happiest Place to Bike’. Goed voor lijf en leden, 24 cent vergoeding per kilometer en een fietsenstalling waar je gratis je E-bike kunt opladen. Terecht dat je dan die titel krijgt en ook nog eens goede vrachtauto’s maakt …

Dan een plek waar we het nog nooit over gehad hebben: Google Earth. Waar ligt dat in ‘godsnaam’ en wat is dan het Goede Nieuws? Allee, Google stelt satellietbeelden ter beschikking van over de hele wereld om zo gedetailleerde inzichten te hebben over de staat van ecosystemen. Dat is toch aardig van ze (ga ervan uit dat het gratis is) en – eerlijk is eerlijk – je hebt er echt wel iets aan. Ook wij gebruiken (kost wel wa) het om onze teeltgebieden te checken en daardoor krijg je een goed inzicht in de stand van zaken. Dus al met al positief van meneer Google en ook voor het milieu mits we er iets mee doen (p.s. en tractoren kunnen dat beeld niet blokkeren.).

Ook Albert Heijn gaat in samenwerking met WWF voor halvering van de ecologische impact tegen 2030. Ze willen de toeleveringsketen van de supermarkten versneld verduurzamen.  Ook een goed idee. Alles helpt. Alleen de praktijk is weerbarstig, zo is mijn ervaring als toeleverancier van retailers. Vaak is de prijs nog leidend en niet waar de spullen vandaan komen en hoe gezond een product is. Maar misschien hebben de ‘grote jongens’ het licht gezien en gooien ze het roer om? Tijdens mijn boodschappenrondje zal ik de zaak scherp in de gaten houden of er iets verandert …laten we hopen dat de boontjes uit Zimbabwe en tomaten uit Marokko plaatsmaken voor Hollandse of Belgische oogst!

Wat niet wil zeggen dat er in Afrika niets verandert, ook daar zie je zelfs meer duurzame boeren en dat blijkt ook voor de boeren heilzamer te zijn! Dit alles volgens de Britten (zijn ze wel te vertrouwen? Aan Brexit wordt al getornd) die in Tanzania 500 boeren geïnterviewd hebben met deze conclusie. Met recht positief nieuws. Als deze trend doorzet dan is na 2030 broccoli uit dat land misschien ook wel een optie, tenminste als het met het elektrisch- of waterstofvliegtuig hier is gekomen!

Ook goed bezig is het studententeam van de TU Eindhoven: internationale erkenning (2de plek) voor duurzaam leven in een duurzaam bouwconcept. Een zelfvoorzienende en duurzame woning met als toegevoegde waarde een coaching-app die op speelse wijze aanspoort om duurzamer te leven. Wat is de beste tijd om te wassen of de vaat te doen? Evenzo met douchen en poepen, zeker niet te lang en te vaak bijvoorbeeld. Bij zo’n woning horen ook bewoners met de juiste instelling en voldoende motivatie, pas dan is het echt duurzaam.

Dan effe een uitstapje naar Spanje waar de regering met soepeler genderregels komt voor jongeren. In het voorstel mogen jongeren vanaf 16 jaar hun genderidentiteit en namen officieel wijzigen zonder toestemming van de ouders (en er komt geen dokter of ambtenaar aan te pas). Kijk, daar kunnen ze iets mee! Geestelijke gezondheid is erg belangrijk, een mooie stap weer in de goede richting.

Maar ook in Nederland staat men niet stil, ook daar wil het nieuwe kabinet (Robbert Dijkgraaf en Karien van Gennip, trouwens een achternichtje van me) een cultuuromslag voor een samenleving waar ieder zich veilig voelt. Een nationaal actieplan tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag en seksueel geweld, goed nieuws dus. Had alleen van mij al eerder gemogen! Gas erop nu en hard aanpakken die overschrijdende mannetjes (en heel soms vrouwtjes), middeleeuws straffen wat mij betreft.

In aansluiting hierop wil het kabinet ook een meer veerkrachtige samenleving waarin we naar elkaar omkijken, dit door heel de samenleving heen. Jongeren die goed in hun vel zitten, ouderen die graag naar hun werk gaan en pensionado’s die het leven nog de moeite waard vinden, de ultieme samenleving dus! Zou mooi zijn als dat voor 90 % zou lukken. We blijven hopen en dromen (en geen bedrog dit keer).

Want wat het kabinet ook wil is dat we in Nederland minder deeltijds gaan werken, meer werken stimuleren door bijvoorbeeld meer belastingvoordeel. Zal nodig zijn, maar wel een beetje in strijd met de vorige items misschien … Want behouden van welvaart is ook meer inspanningen leveren door iedereen. Het een is gekoppeld aan het ander (al ben ik geen hoogleraar), minder werken is minder welvaart en andersom. Dus moet eenieder maar eens goed gaan nadenken hoe hij of zij de toekomst ziet. Maar meer werken betekent niet automatisch een minder fijn leven. “Iets wat je graag doet daar lijd je niet van”, zei mijn vader zaliger en die werkte voor 2 (in uren en in opbrengst).

Tot slot voor deze week nog even een christelijke overweging: geef ons heden ons dagelijks brood’. Een van de bekendste zinnen uit het ‘Onze Vader’ en niet dat van ‘ons vader’ (want die vond dat je zelf dat soort dingen moest regelen behalve als dat gewoon echt niet ging (ook een sociaal iemand dus). Maar goed in Tilburg regelt de Stichting Broodnodig het dagelijks brood en meer (een luisterend oor bijvoorbeeld) voor de minst bedeelde inwoners van de stad. En natuurlijk wel meer zaken voor de dagelijkse behoeften, wat in deze dure tijd erg welkom is voor veel gezinnen. Een initiatief oorspronkelijk van Pater Gerrit Poels en nu geregeld door pleegdochter Hülya. De Topper van de Week voor mij: handjes uit de mouwen en belangeloos je best doen voor de medemens. Dat zouden meer mensen moeten doen …

Tot volgende week.
Geef geld aan Oekraïne en aan Goed Nieuws.
Ook aan de Stichting Broodnodig Tilburg.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten