Drones op zonne-energie voor een positieve impact op de wereld
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto mohamed Hassan via Pixabay

Wat lijkt op magie kan zomaar werkelijkheid worden. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werken aan een drone die voor altijd in de lucht kan blijven hangen. Dat is een gigantische technologische doorbraak, als het lukt. De studenten willen met hun drone maatschappelijke impact maken. “We willen onze technologie inzetten om een betere wereld te realiseren”, vertelt teamleider Daniel Riechmann van Studententeam Daedalus. Hij denkt dan aan drones om bosbranden vroegtijdig te herkennen, om vluchtelingen op zee sneller te lokaliseren of om stropers in een natuurreservaat op te sporen. “Dat is sneller en goedkoper met een drone.”

De ontwikkeling van drones heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Inmiddels zijn de kleine, vliegende robots al niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En dat is pas het topje van de ijsberg. Er lijken eindeloos veel toepassingen mogelijk die tijd, geld en energie besparen. Maar er is een belangrijke bottleneck: de duur van een vlucht. Na een paar uur in de lucht moet de drone landen om op te laden. In die tijd kan het apparaat zijn taken niet uitvoeren, dat is inefficiënt. Daarvoor heeft studententeam Daedalus van de TU/e een oplossing, namelijk een drone die door middel van zonne-energie en een batterijopslag theoretisch gezien eeuwig in de lucht kan blijven hangen.
“Met de drone kunnen we informatie verzamelen over voorwerpen of gebeurtenissen op de grond”, zegt Daniel Riechmann. De komende tijd richten de studenten zich op een toepassing om infrastructuur te monitoren, bijvoorbeeld spoorwegen. “We gaan met verschillende bedrijven in gesprek om te kijken waar hun behoeften liggen. Naar aanleiding daarvan gaan we een optimale drone ontwikkelingen.” De technologie van de studenten om een drone voor eeuwig te laten vliegen kan voor veel bedrijven een doorbraak in de ontwikkeling van hun product betekenen.

Pionieren onder de vlag van de universiteit

Het studententeam zoekt naar een aantal toepassingen waarmee het de markt op kan gaan. “We willen misschien in de toekomst een bedrijf oprichten rondom onze dronetechnologie, maar voor nu zijn we nog als een studententeam aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn”, zegt Carl De Liedekerke Beaufort, finance-manager bij Team Daedalus. De studenten willen pionieren onder de vlag van de universiteit. “Via TU/e innovation Space hebben we toegang tot een groot ecosysteem waar we andere studententeams, experts en coaches kunnen ontmoeten. Dat is heel belangrijk voor onze ontwikkeling.”

Eerste prototype


De komende maanden werken de studenten aan een eerste prototype van hun drone. Daarvoor hebben ze geld opgehaald vanuit het CE3 project (een samenwerking tussen Duitsland en Nederland op het gebied van onderwijs en ondernemerschap). “We testen nu individuele onderdelen, zoals de zonnepanelen, de batterij en het navigatiesysteem”, aldus De Liedekerke Beaufort. Om te kijken welke zonnepanelen het meest optimaal werken, heeft het team een klein zonnepark op de grond. De andere elementen testen ze met verschillende drones. “In de zomer willen we alle losse onderdelen combineren tot één drone.”
Team Daedalus richt zich nu met name op het monitoren van offshore windmolenparken. “Er komen steeds meer windmolenparken bij. Met drones kunnen we de turbines goed inspecteren, bijvoorbeeld wat betreft het onderhoud. Met een drone kunnen we veel makkelijker op lastig begaanbare plekken komen dan met de auto”, zegt hij. “Ook op zee is een drone veel makkelijker dan een boot of een helikopter. Hierdoor wordt het kostenefficiënter waardoor meer landen en bedrijven windmolens kunnen gaan inzetten.”
Daarnaast onderzoeken de studenten ook andere toepassingen rondom het monitoren van infrastructuur. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar de bewaking van spoorwegen, hoogspanningsleidingen of pijpleidingen met een drone.

De theorie in de praktijk brengen

Voordat een drone over een windmolenpark op zee kan vliegen, is er nog wel veel onderzoek nodig. “Er zijn nog een aantal technologische problemen die we moeten oplossen”, vertelt de teamleider. “Als de drone bijvoorbeeld tegen de wind in moet vliegen, kost dat natuurlijk meer energie. Wekken de zonnepanelen dan wel genoeg energie op? Dat soort vragen gaan we de komende tijd beantwoorden.”
Ook het gewicht van de zonnepanelen en de batterij op de drone is nog een grote uitdaging. De studenten vinden het juist interessant om dergelijke uitdagingen aan te gaan. De Liedekerke Beaufort: “We kunnen de theorie die we tijdens colleges leren nu echt in de praktijk brengen. Met het studententeam kunnen we een langetermijnvisie ontwikkelen en daar stap voor stap naartoe werken. We gaan alle uitdagingen aan die op ons pad komen.”

Het belangrijke doel van Team Daedalus: een positieve impact hebben op de wereld. Riechmann: “Aan de ene kant doen we dat door bedrijven in verschillende sectoren verder te helpen met de drone en aan de andere kant willen we non-profit organisaties verder helpen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten