Veel minder bestralingen nodig voor verschillende soorten kanker
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

Dankzij een nieuw bestralingstoestel met ingebouwde MRI-scanner – ook wel MR-linac genoemd – kunnen artsen in het Eindhovense Catharina Kanker Instituut (CKI) nog preciezer werken en hoeft er bij een aantal soorten kanker veel minder vaak bestraald te worden. De MR-linac is vooral gericht op tumoren in de longen, bovenbuik en het bekken. Deze tumoren zijn met een MR-Linac beter zichtbaar. Daarnaast kan het toestel een bewegende tumor continu volgen, waardoor minder gezond weefsel bestraald wordt.

Klinisch fysicus Coen Hurkmans vindt het toestel een fantastische toevoeging voor het CKI. “Doordat we nog nauwkeuriger kunnen werken, kunnen we op een veilige manier meer dosis per zitting geven. Bij prostaatkanker hoeven we straks nog maar vijf keer te bestralen tegen twintig keer nu.”
Het eerste jaar kunnen 200 patiënten behandeld worden en dat aantal patiënten groeit door tot vierhonderd per jaar. Jaarlijks komen 3.600 patiënten naar het CKI voor een bestralingsbehandeling.

Minder gezond weefsel raken en de kans op bijwerkingen kleiner

Op dit moment zijn bestralingsapparaten standaard uitgerust met een CT-scanner. Voor veel tumoren biedt de CT-scanner goede beeldkwaliteit, maar sommige tumoren zijn met een MRI-scanner nog scherper zichtbaar. De MR-linac kan ook ‘live’ tijdens de bestralingsbehandeling de tumor in beeld brengen. Daardoor kan bijvoorbeeld de beweging van tumor of nabijgelegen organen tijdens de bestraling gevolgd worden en de bestraling hierop worden aangepast. Radiotherapeut Heike Peulen: “Doordat we nauwkeuriger kunnen bestralen en omliggende organen zien, raken we minder gezond weefsel en is de kans op bijwerkingen kleiner.”

Totale investering 10 miljoen euro

Naast het gebouw van het Catharina Kanker Instituut is een nieuwe bunker neergezet voor de MR-linac die groter is dan een standaard bestralingstoestel. De totale investering bedroeg rond de tien miljoen euro. Zorgverzekeraars ondersteunden het besluit om het toestel in het Catharina Ziekenhuis te plaatsen. Eindhoven is de zevende plek in Nederland waar een dergelijk bestralingstoestel staat. Patiënten uit de zogenoemde ONCOZON-regio (grofweg Zuidoost-Nederland) die in aanmerking komen voor dit type bestraling, worden voortaan in het Catharina Ziekenhuis bestraald.

Regionaal en nationaal verwijscentrum

De bouw en opstartfase van de MR-linac heeft anderhalf jaar geduurd. Het Catharina Kanker Instituut is een regionaal én nationaal verwijscentrum en gespecialiseerd in kanker aan de spijsverteringsorganen, gynaecologische kanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker, borst- en longkanker en hersentumoren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten