Grootste ziekenhuisschip ter wereld maakt gezondheidszorg bereikbaar in verafgelegen gebieden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Philips Foundation

Een ziekenhuis op het water; 12 verdiepingen hoog, met 6 operatiekamers, 199 patiëntbedden en 600 vrijwillige medewerkers. De ‘Global Mercy’ is het grootste civiele ziekenhuisschip ter wereld. Het schip is vorige maand officieel in gebruik genomen in de haven van Rotterdam. Na een tussenstop in Tenerife, waar de afbouw van de technische en medische apparatuur op het schip heeft plaatsgevonden, is het inmiddels aangemeerd in Dakar, Senegal. In Afrika maakt dit ‘wereldschip’ gezondheidszorg toegankelijk voor patiënten in gebieden waar de zorg niet beschikbaar is. De ‘Global Mercy’ beschikt over een Philips CT-scanner voor het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van behandelplannen.

Samen zorgden Philips en de Philips Foundation voor de financiering, de technische installatie én voor de training van het team van radiologievrijwilligers aan boord. Hierdoor kan de bemanning van de ‘Global Mercy’ geavanceerde CT-technologie inzetten voor medische beeldvorming en daarmee patiënten toegang geven tot hoogwaardige diagnostiek en behandeling.

10 Maanden op een specifieke plaats aan de lange kustlijn van Afrika


De ‘Global Mercy’ is een gloednieuw schip in de vloot van Mercy Ships, een organisatie die al sinds 1978 ziekenhuiszorg aanbiedt in regio’s waar gezondheidszorg moeilijk bereikbaar is.
“Naar schatting bijna 17 miljoen mensen overlijden elk jaar wereldwijd vanwege een gebrek aan toegang tot betaalbare medische zorg”, vertelt Margot Cooijmans, directeur van de Philips Foundation. “Mercy Ships heeft een manier gevonden om dit probleem op een pragmatische manier aan te pakken door de zorg over water en dus mobiel verplaatsbaar aan te bieden. Schepen meren steeds voor 10 maanden aan op een specifieke plaats aan de lange kustlijn van Afrika.”

150.000 Levens verbeteren

Met het nieuwe schip verwacht Mercy Ships zo’n 150.000 levens te verbeteren door middel van medische ingrepen waar mensen lang op hebben gewacht. Op het schip zijn ruim 600 vrijwilligers aanwezig; van specialistisch medisch personeel tot technici en trainers voor gebitsverzorging, oogzorg en informatie over voeding.

Martij Provily, directeur van Mercy Ships Holland: “Wij hebben als doel om patiënten te helpen in gebieden waar de gezondheidszorg niet toegankelijk is. Dat houdt in dat we ter plekke diagnoses stellen en medische ingrepen uitvoeren op onze ziekenhuisschepen. Om een blijvende impact te creëren op de gezondheidszorg in de landen waar we aanmeren verzorgen we ook medische trainingen, zodat de toegang tot gezondheidszorg blijvend wordt vergroot – en niet alleen zolang wij daar zijn. Omdat onze doelstellingen zo aansluiten bij de missie van Philips en Philips Foundation om betere toegang tot zorg te kunnen leveren aan mensen in achtergestelde gebieden, zijn we erg trots op deze samenwerking”, aldus Martijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten