Veel aandacht voor een transformatie in de ouderenzorg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelkmeander.nl; foto Vitalis WoonZorg Groep

Voor een goede zorg in Nederland is het nodig dat tot en met 2030 speciaal voor ouderen 170.000 nultredenwoningen (*) en 80.000 geclusterde woningen worden ge- of verbouwd. Daarnaast moeten er 50.000 woningen worden gerealiseerd voor ouderen met een meer intensieve zorgvraag. Want als het aan de minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, ligt is de nieuwe norm in de toekomstige ouderenzorg: zelf (ver)zorgen als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. De bewindsvrouw noemt het een hardnodige ‘transformatie’ in de ouderenzorg. Het kabinet trekt er ruim 770 miljoen euro voor uit.

‘De manier waarop we in Nederland oudere mensen verzorgen en ondersteunen moet snel veranderen’, schrijft de minister aan de Tweede Kamer, ‘daar zijn de verschillende partijen in de ouderenzorgsector het met elkaar over eens.’
Daarom heeft zij in overleg met die verschillende partijen het programma ‘Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen’ (WOZO) gepresenteerd. Dit bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten om ervoor te zorgen dat de ouderenzorg ook in de toekomst blijft passen bij wat ouderen zelf willen. En om ervoor te zorgen dat, gezien de grote schaarste aan personeel en de stijgende zorgvraag, de ouderenzorg ook in de toekomst goed georganiseerd kan worden.

‘Zorg moet ondersteunend zijn om de eigen dingen te kunnen blijven doen.’


De ouderenzorg moet anders georganiseerd worden, vinden de verschillende partijen in de ouderenzorg. Ouderen van nu zijn vitaler en leven langer, ook met chronische ziekten. Zij willen en kunnen langer zelfstandig zijn dan de ouderen van een generatie geleden. Zij willen meer regie houden op hun leven en als zij zorg nodig hebben, willen zij dat de zorg niet hun leven bepaalt, maar dat zorg hen ondersteunt om hun eigen dingen te blijven doen. 

Bovendien is de verwachting dat door de vergrijzing de komende jaren steeds meer mensen een beroep zullen gaan doen op ouderenzorg. Tegelijkertijd zal het aantal mensen dat werkt in de zorg en het aantal mantelzorgers niet in dezelfde mate toenemen. De minister: ‘Dat betekent dat als we de ouderenzorg blijven houden als het is, sommige mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarom moet de zorg anders georganiseerd worden.’

‘Innovatie kan de kwaliteit van zorg verhogen en zorgverleners ontlasten’

Met het WOZO-programma leggen de verschillende partijen in de ouderenzorgsector een nieuwe norm vast: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Ze willen naar een ouderenzorg en – ondersteuning waarbij ouderen zo veel mogelijk zelfredzaam zijn door zo nodig (opnieuw) aanleren van vaardigheden, fit blijven, hulpmiddelen gebruiken en hulp ontvangen uit hun omgeving. 

Ook wordt het uitgangspunt dat zorg digitaal wordt geleverd als dat kan. Of het nu gaat om beeldbellen met de wijkverpleegkundige, een robotje dat je met een stem herinnert aan het innemen van medicatie of een sensor die de verpleegkundige alarmeert als je bent gevallen. ‘Innovatie kan de kwaliteit van zorg verhogen en zorgverleners ontlasten’, aldus de bewindsvrouw. Zij weet waarover ze praat. Voordat zij op 10 januari van dit jaar aantrad als minister maakte ze een lange carrière als bestuurder in de zorg. De laatste jaren leidde ze ‘tanteLouise’ in West-Brabant, een zorginstelling met veertien verpleeghuizen, een hospice en een geriatrisch revalidatiecentrum. Helders’ man is huisarts, dus aan de keukentafel gaat het ook vaak over de zorg.

Uitgangspunt van de nieuwe ouderenzorg is dus om thuis te wonen, tenzij dat niet meer kan. Daarvoor moeten er geschikte woningen voor ouderen beschikbaar komen en moet er goede, passende zorg aan huis geleverd worden. Het doel van het WOZO-programma is om de komende jaren een verandering op gang te brengen waardoor deze nieuwe norm in heel Nederland werkelijkheid wordt.

Minister Helder: ’Ik heb haast.´

Minister Helder: “Ik heb haast. De personeelstekorten spelen nu al en zullen in de toekomst blijven spelen. Tegelijkertijd zie ik dat de zorg van nu nóg beter kan aansluiten op de wensen van de ouderen van nu. Daarom is het zo belangrijk dat we nu de ouderenzorg anders gaan organiseren. Ik ben blij dat ik dat samen met de sector kan doen. Veel van hen zijn al aan de slag met deze veranderingen, en fungeren als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het land.”

Het WOZO-programma bevat ruim 770 miljoen euro om in de komende vijf jaar investeringen te doen waarmee ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, langer zelfredzaam blijven en meer gebruik kunnen maken van technologische innovatie. Dat geld wordt onder andere besteed om geschikte woningen voor ouderen te realiseren waar zij ook zorg kunnen ontvangen en om de zorg en ondersteuning in de wijk te versterken. Hier bovenop heeft het kabinet nog meer geld gereserveerd om de transitie in de ouderenzorg te ondersteunen, en zal op een later moment beslissen hoe dat geld het beste kan worden ingezet.

Tegelijkertijd betekent het anders organiseren van de zorg ook dat de ouderenzorg minder arbeidsintensief wordt en dus ook minder zal gaan kosten, is de verwachting van de minister. ‘Maar’, schrijft ze, ‘per saldo is er de komende jaren meer beschikbaar voor ouderenzorg. Zo geven we in 2022 15,6 miljard euro uit aan ouderenzorg en zal dat in 2026 17,2 miljard euro zijn.’

‘Intergenerationeel wonen’: jongeren en ouderen samen

Nu het programma van start is, werkt het ministerie samen met de partners de verschillende maatregelen en initiatieven uit die onder het programma vallen. Zo komt er een subsidieregeling om woningen te realiseren waar ouderen en jongeren samenwonen, zogenaamd intergenerationeel wonen. Ook komen er coaches die zorginstellingen helpen om technologische innovaties goed in te zetten en op te schalen binnen hun organisatie en een subsidieregeling voor de inzet van gezondheidstechnologie thuis.

Voor mensen die zijn aangewezen op het verpleeghuis, moeten er voldoende plekken zijn in het verpleeghuis. Verder wil het WOZO-programma verschillende regels en afspraken aanpassen om ervoor te zorgen dat zorg zo goed mogelijk thuis kan worden georganiseerd, en worden er communicatieactiviteiten ontwikkeld om ouderen te helpen zich voorbereiden op ouder worden.


(*)
Een ‘nultredenwoning’ is een woning die geschikt is voor mensen met lichte lichamelijke functiebeperkingen. Uitgangspunt is dat de basisfuncties (woonkamer, keuken, douche, wc en minimaal 1 slaapkamer) gelijkvloers zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten