De echo van Cor – Een man naar mijn hart
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.beCor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een man naar mijn hart

De cartoon van deze week: een rookvrije omgeving voor kinderen. Zeer wenselijk natuurlijk, maar als ze dan overstappen op lachgas, dan weet ik ook niet meer wat het beste is………!? En er zijn natuurlijk nog veel meer bedreigingen op dat gebied. Dus goede voorlichting, goede opvoeding, volop jongerenwerkers etc. etc. geven de beste kans op een ‘veilige jeugd’. Daarnaast een goed werkende gezondheidszorg en dan komen we hopelijk een heel end!

We blijven in Nederland waar de ‘boeren’ (ik ga voortaan onderscheid maken binnen de groep boeren: veeboeren, groenteboeren en glastuinbouwboeren) perspectief zien voor álle boeren die mee willen bewegen naar een toekomstbestendige landbouw. Een initiatief van 2500 biologische boeren die aan het ministerie van Landbouw en Natuur en Stikstof een plan van 10 kernpunten voor een totale omslag in het landbouw- en voedselsysteem hebben gepresenteerd. Een interessant plan, waarbij men zich wel moet realiseren dat prijzen gaan veranderen en ook de export compleet gaat veranderen. Maar er is geen andere keuze, volgens mij, dus wat mij betreft: gaan met die banaan (of beter gezegd: het bestaat al: de lekkere Hollandse biologische tomaat of met een heerlijke aardbei onder de bedsprei).

En volgens de Amerikanen maakttuinieren ook nog eens gelukkig, dus alleen maar positivisme vandaag: groenten kweken, bloemen planten of onkruid wieden is gewoon Goed Nieuws en het beste antidepressivum! Dat er iets moet gebeuren op ‘boerengebied’ (en vergeet de rest van de stikstofveroorzakers niet) is zeker!

Een Nederlandse wetenschappelijke expeditie onderzoekt klimaatverandering in de poolgebieden, waar de opwarming 4 keer zo snel gaat als elders in de wereld! Dat is geen Goed Nieuws en ook de ijsbeer niet, want die zorgde ervoor dat iedereen terug moest naar het expeditieschip. Maar goed, dit zullen niet de laatste beren op de weg zijn tijdens het onderzoek! Hopelijk wordt men weer een stukje wijzer, zodat een oplossing (het stoppen van de opwarming) weer een stukje dichterbij komt. De tijd zal het leren.

Lieke in India is toe aan een minivakantie en dat viert ze in Auli nabij de Himalayas. Zij heeft in ieder geval nog goede hoop dat de natuur de veerkracht heeft om zich te herstellen. Tijdens een zen/yoga momentje bij een gletsjer aldaar met gesloten ogen was ze ervan overtuigd dat het goed komt. En ik kreeg tijdens het schrijven van deze column en het lezen van haar verhaal plotseling hetzelfde gevoel: ik krijg er echt vertrouwen in, een magisch momentje (met dank aan Lieke).

Ook Goed Nieuws voor de Afrikanen. Het grootste ziekenhuisschip ter wereld maakt gezondheidszorg bereikbaar voor bewoners van verafgelegen gebieden aan de lange kustlijn van Afrika. De Global Mercy heeft 199 bedden, 6 operatiekamers en de modernste apparatuur aan boord (mogelijk gemaakt door Philips en de Philips Foundation) en kan dus ingezet worden in afgelegen gebieden waar een gebrek aan medische zorg is. Fantastisch dus, vanaf nu ben ik weer Philips-fan en Goed Nieuws voor mensen die er gebruik van kunnen maken!

Gaan we door naar Argentinië waar men armoede en vervuiling bestrijdt met afgedankte groenten en fruit Er zijn banen gecreëerd voor mensen (werk dus) die de marktkooplui helpen hun producten goed te sorteren! Topkwaliteit voor de directe verkoop, matig voor de gaarkeukens om maaltijden van te maken (goed voor de arme gezinnen) en afval voor de composthoop om dat nadien (eerst vermengd met houtsnippers) weer te gebruiken om groenten op te kweken! Het lijkt ons eigen bedrijf wel, want wij gooien ook niets weg van onze geoogste groenten (we maken ook groentesappen). Goed bezig daar in Argentinië (wat dat betreft …), wij ook een beetje trouwens, wij noemen het ‘the vegetable circle’.

Dan keren we weer huiswaarts naar ‘ons’ Brabant waar de techneuten weer hun best hebben gedaan. Allereerst twee toffe apps. De eerste: hartfalen eerder herkennen met de Hartdagboekapp (weer met steun van de Philips Foundation). De app is eenvoudig in gebruik, na twee weken krijg je een duidelijk overzicht van de duur, frequentie en het verloop van je klachten (b.v. kortademigheid, vermoeidheid). Dit maakt het makkelijker voor de patiënt en de arts om een diagnose te stellen (altijd moeilijk bij hartfalen). Fijn app’ke dus (p.s. ik weet al dat mijn hart niet super werkt, dus ik ga die app niet downloaden, ik heb gelukkig een hele goede cardioloog, dokter De Ridder in het Anna Ziekenhuis in Geldrop)!

Volgende app: een slimme app waarmee invaliden makkelijk een parkeerplaats kunnen vinden onderweg naar hun bestemming, maar ook in de plaats van bestemming. Hoe fijn is dat! Chapeau voor de bedenker (de gemeente Den Bosch gebruikt de app). Nu in de rest van Nederland en België nog!

Dan nog een drone op zonne-energie, die kan onbeperkt in de lucht blijven, handig (b.v. voor internet in afgelegen gebieden en controle van b.v. de spoorwegen)! Weer bedacht in Eindhoven. Wat een slimmeriken hebben we hier toch in het zuidoosten van Brabant!

En het houdt maar niet op: veel minder bestralingen nodig voor verschillende soorten kanker dankzij een nieuw bestralingstoestel met ingebouwde MRI-scanner. Artsen in het Eindhovense Catharina Kanker Instituut maken er inmiddels gebruik van. Super voor de patiënten met kanker! In dit geval is het ‘niet meer, maar beter’, maar ‘minder en beter’. Erg Goed Nieuws dus en nu maar snel zo’n apparaatje overal neer zetten.

Tot slot, het ultieme doel van een arts: geen onnodige kindersterfte en toegang tot gezondheidszorg! Dit wil huisarts en tropenarts Niek Versteegde met de startup ‘Goal 3’ voor de Afrikaanse markt en dat is een heel nobel streven. Zorgen dat er geld is en dan slimmer werken en niet harder (wil ik ook) en ophouden met zeiken en gewoon doorlopen! Een doener dus die de wereld een klein stukje beter wil maken. Een man naar mijn hart dus!!

Denk aan Goed Nieuws en Oekraïne.
Zorg goed voor een ander (en jezelf)
Tot over 2 weken.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten