Een bordje met een geheime bergplaats in de bodem: eetprobleem bij kinderen opgelost!
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Solvd

Vijf studenten van Team Solvd van Fontys Hogeschool in Eindhoven hebben een product ontwikkeld dat een probleem oplost: ‘eeuwige’ strijd aan tafel vanwege het bekende eetprobleem bij kinderen. Verras ze en beloon ze, zeggen de studenten, en ze ontwierpen daarvoor vijf verschillende gekleurde bordjes met een geheime bergplaats in de bodem onder een dekseltje. “Foodsie’-borden noemen ze hun uitvinding.

Derdejaarsstudenten Ondernemerschap & Retail Management Levy van den Akker, Stijn Kwinten, Jorg van der Maat, Sam Vissere en Stef van der Zanden kregen de opdracht een product te ontwikkelen dat een probleem oplost. “Hiermee begon ons avontuur”, zeggen ze.
“In onze omgeving zien wij veel gezinnen met kleine kinderen. Binnen deze gezinnen zien we vaak snelle ontwikkeling bij kinderen. Hierbij komt dat de prioriteiten van de kids vaak verschuiven van papa en mama naar opvang, school, vriendjes en sport. Hierdoor zijn de eetmomenten aan het einde van de dag des te waardevoller. Dit is een moment om de dag te bespreken en de band met je kinderen verder te ontwikkelen.”
“Maar”, gaan ze verder, “helaas zien wij vaak veel strijd aan tafel als gevolg van eetproblematiek. Wanneer kinderen niet willen eten, zorgt dit vaak voor stressvolle situaties voor zowel ouder als kind. Hierop hebben wij van Team Solvd een oplossing bedacht.”

Uitgebreid onderzoek

Na het vaststellen van het probleem begonnen de vijf met een uitgebreid onderzoek. Ze zochten contact met pedagogen, andere studenten, kinderdagverblijven, basisscholen en nog belangrijker: ouders. Dit in combinatie met uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken bracht hen bij verrassings- en beloningseffecten.
“Deze effecten zijn het meest effectief bij kinderen tussen de twee en zes jaar”, zeggen ze, “en laat dit nu net onze doelgroep zijn. Door de kinderen een duidelijke stimulans te geven om het bord leeg te eten wordt de strijd aan tafel drastisch verminderd. Hiermee hopen wij gezond eetgedrag te stimuleren en de waardevolle eetmomenten tussen ouder en kind te waarborgen.”

In het Eindhovens Dagblad legt Levy uitgebreid uit hoe hun oplossing, een bordje met een verrassing in de bodem, werkt. “Als het eten een soort spelletje wordt, dan blijft het leuk aan tafel. Testen bewijzen dat zodra het kind snapt dat er iets onder het eten ligt, dat ze nieuwsgierig zijn en erbij willen komen. Bord leegeten wordt leuk en je krijgt er ook nog eens een beloning voor in de vorm van een lekker stukje fruit of een sticker voor een stickerkaart. Dat past precies in het vakje onder in het bord.

Prijsbewust

Hoe de vormgeving van het bord eruit zou moeten zien, was de volgende uitdaging. ”Eerst dachten we aan lichtjes en geluidjes, maar gaandeweg werd het steeds eenvoudiger. Om de prijs te drukken, maar ook omdat kinderen anders te veel afgeleid worden”, legt Sam uit. 
Voor de productie van de ‘Foodsie’-bordjes vonden ze een bedrijf waar ze een kant en klare mal inleverden, 3D-getekend door de vaders van Stijn en Stef. En er was geld voor honderdvijftig bordjes. Dat bedrag hebben ze zelf bij elkaar gebracht door aandelen te verkopen. Jorg: “Negentig procent van de aandelen waren we in twee dagen kwijt. Voornamelijk verkocht aan mensen in onze eigen kring. Een aandeel kost twintig euro en iemand mocht er maximaal vijf kopen. We hadden vrij snel drieduizend euro om te gaan produceren.”
De bordjes zijn te koop op hun eigen website, solvd-company.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten