Mosgroei op beton tegen stress in steden en een app tegen stress door beter te ademen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Respyre

De winnaar van de Philip Innovation Award (PHIA) van 2022 is ‘Respyre.’ De startup uit Delft ontvangt 50.000 euro voor het ontwikkelen van een speciaal soort beton waarop mosgroei mogelijk is om op deze manier steden tot leven te brengen. Startup ‘Glimp’, eveneens in Delft, ontvangt de Rough Diamond prijs van 10.000 euro om daarmee haar burn-out therapie verder door te ontwikkelen. Acht finalisten streden met elkaar voor deze begeerde prijs.

De PHIA is de grootste studentondernemerschapsprijs van Nederland, bedoeld voor studenten die hun startup of idee verder willen ontwikkelen. De prijs wordt georganiseerd voor studenten door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De PHIA is een traject waarvan iedere deelnemer kan profiteren. Iedere deelnemer krijgt namelijk met de hulp van het netwerk van de PHIA persoonlijke feedback, oefent op soft en hard skills, krijgt coaching en bouwt een netwerk op. Het PHIA-netwerk bestaat uit grote bedrijven, investeerders en incubators. Incubators zijn kapitaalverschaffers die startende ondernemers helpen en begeleiden bij het ontwikkelen van een product of dienst.

Om alle startups uit verschillende stages een eerlijke kans te geven kent de PHIA twee leagues: de Innovator League voor ‘volwassen’ startups en de Rough Diamond League voor startups die zijn opgericht na 1 oktober 2021.

Welzijn van stadbewoners verbeteren

‘Respyre’ is de winnaar geworden van de Innovator League. Het is een spin-off van de Technische Universiteit Delft.  De startup heeft een beton en een betonpleister ontwikkeld die de groei van het oppervlak opvangen. Hiermee maakt Respyre van elk ongebruikt oppervlak een kans om vegetatie in de stedelijke omgeving te brengen. Elk oppervlak bedekt met mos, klein of groot, wordt een autonoom en natuurlijk ademhalingssysteem voor de stad. Een systeem dat zich inzet voor de natuurlijke kringloop van de duurzaamheid van het milieu. Dit systeem stelt steden in staat om te ademen, schrijven de student-ondernemers op hun website.
“Bij Respyre helpen we steden de natuur te integreren in hun omgeving op een eenvoudige, kosteneffectieve en elegante manier. Het integreren van de natuur in steden is de oplossing voor veel uitdagingen waarmee steden momenteel worden geconfronteerd. Onze oplossing pakt stedelijke problemen, zoals lucht- en geluidsoverlast aan en verlicht de stad van andere stress om het welzijn van de stedelijke omgeving en haar inwoners te verbeteren”, schrijft de startup.

Kosten verminderen door thuistherapie

De startup ‘Glimp’, winnaar in de Rough Diamond League, biedt ademhalingsoefeningen om stress te bedwingen aan door middel van een app, die haptische en auditieve feedback uitzendt. Door middel van een app wordt de progressie van de cliënten vervolgens inzichtelijk gemaakt. De therapie kan bij cliënten thuis worden uitgevoerd en moet er uiteindelijk voor zorgen dat de totale therapiekosten voor cliënten worden verminderd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten