Van vluchteling naar waardevolle werknemer: als dat traject toch zou slagen….
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Start Foundation

Vluchtelingen zicht bieden op een zelfstandig bestaan én het tekort aan technisch personeel in de Eindhovense Brainport-regio oplossen. Dit is de dubbele doelstelling van het proefproject ‘Van vluchteling naar waardevolle werknemer’ waarvoor United Work (*) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (**) met financiering van Start Foundation (***) de handen ineen hebben geslagen. Ze gaan kijken hoe vraag en aanbod bij elkaar kunnen komen.

Het Nederlandse bedrijfsleven kent duizenden vacatures én in talloze asielzoekerscentra (azc’s) is een enorm arbeidspotentieel aan statushouders die een toekomst in Nederland mogen opbouwen. Dat zijn de gegevens. En hoe kunnen deze nu met elkaar worden verbonden.
De proef hiervoor is onlangs gestart met 90 statushouders die in opvanglocatie De Buitenjan in Veldhoven (bij Eindhoven) verblijven en in afwachting zijn van een woning in de regio. Zij deden alvast een assessment, waardoor United Workalvast een eerste idee heeft gekregen van hun wensen en vaardigheden. Ook kregen ze een toelichting op de mogelijkheden in assemblagewerk bij regionale bedrijven zoals DAF en VDL. Ondernemingen die de statushouders maar wat graag willen hebben om hun vacatures op te lossen.

“Het hebben van een baan vergroot de eigenwaarde.”

“Betaald werk is voor statushouders niet alleen van groot belang om een eigen inkomen te hebben en op eigen benen te kunnen staan”, zegt locatiemanager Hans Wouters. “Het hebben van een baan vergroot ook de eigenwaarde. En het is de snelste weg naar echte inburgering in de Nederlandse maatschappij.” Wouters is namens het COA locatiemanager van De Buitenjan en heeft veel contact met de ‘nieuwe Brabanders’, zoals hij ze zelf noemt.

In De Buitenjan verblijven sinds maart van dit jaar zo’n 140 statushouders die zijn toegewezen aan een gemeente in Zuidoost-Brabant, maar daar nog geen woonruimte hebben. Door ze toch alvast naar hun toekomstige regio te halen, worden de overvolle azc’s ontlast, zo luidt de achterliggende gedachte.

Doorstromen naar een baan met een halfjaarcontract

Waar matches worden gevonden, krijgen de bewoners een toegepaste training en kunnen ze binnen een maand aan de slag bij DAF en VDL. Doel van de proef is om een deel van de geïnteresseerde deelnemers, die de juiste achtergrond of motivatie hebben, voor dit soort werk te laten doorstromen naar een baan met minimaal een halfjaarcontract. Als dat lukt, worden soortgelijke trajecten opgezet in andere beroepssectoren, ook buiten de Brainportregio. Daarna staat een landelijke uitrol van dit project op stapel.

“Het gaat om werkzoekenden, niet om werklozen.”

De uitvoering van de proef is in handen van United Work die eerder al in vier jaar tijd ruim 8.000 Syrische vluchtelingen in Turkije aan een duurzame baan wist te helpen. “Vacatures staan in onze aanpak centraal,” zegt United Work-directeur Frank Damen. ”Waar zit het bedrijfsleven om te springen? Daar kijken we naar. En enkel en alleen voor die banen leiden we mensen op. Daarbij ligt onze focus nadrukkelijk op werkzoekende vluchtelingen, niet op werkloze vluchtelingen.”

(*)
United Work reïntegratie- en arbeidsbemiddelingsdiensten is opgericht met financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland. Het is een non-profit organisatie die een maatschappelijk verantwoord project uitvoert dat wordt gefinancierd en ondersteund door de verschillende overheidsinstanties met als doel Syrische vluchtelingen te ondersteunen bij vinden van werk in Turkije.

(**)
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) biedt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid opvang aan asielzoekers die naar Nederland komen. Het COA is verantwoordelijk voor plaatsing en opvang van asielzoekers in opvanglocaties verspreid over heel Nederland, totdat over hun asielaanvraag is beslist.

(***)
Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk ontwikkelaar die zich hardmaakt voor een maatschappij waarin iedereen werkt en die voor iedereen werkt. Hiervoor zet het zelf actief projecten op, agendeert issues, mengt zich in het publieke debat en investeert geld in initiatieven waarin het gelooft en die passen bij haar visie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten