Opnieuw kraanvogelgeluk in België
bron: Natuurpunt - foto: (c) Daniël Wiersma/Onze Natuur

Natuurpunt kondigt met veel trots aan dat er voor het tweede jaar op rij een kraanvogel geboren is in België. In 2021 broedde voor het eerst een koppel kraanvogels succesvol in de Vallei van de Zwarte Beek. De twee kleintjes kregen de namen Gru en Dru. Dit jaar keerde het paar terug om er met succes één jong groot te brengen. 

“Het is gebruikelijk dat kraanvogels weerkeren naar hun nestplaats van het jaar voordien”, zegt Christof Van Ackere, consulent Vallei van de Zwarte Beek, “maar het is altijd bang afwachten of dat ook gebeurt. De vogels zijn heel kieskeurig en als er teveel verstoring is, trekken ze verder. En natuurlijk kan er onderweg tussen hun zomer- en winterverblijf ook vanalles gebeuren. We waren heel opgelucht toen we het koppel in februari weer in de vallei zagen. Ze hadden nog 1 jong bij van vorig jaar, Dru, het nakomertje. Maar dat is moeten vertrekken van zodra er gebroed werd op het nieuwe nest. Gru is vermoedelijk al eerder zelfstandig geworden en keerde niet terug met de ouders. Door het droge en warme voorjaar kwam het ei uit ergens halfweg april. De kraanvogelwacht die een oogje in het zeil hield, zag begin mei één kuiken. Ondertussen is de vogel flink gegroeid en kan hij vliegen. We mogen dus wederom spreken van een succesvol broedgeval.”

Toekomst van de kraanvogels

De familie kraanvogel blijft waarschijnlijk tot oktober in de buurt van de broedplaats en trekt daarna naar het zuiden om te overwinteren. Al is het ook mogelijk dat ze hier blijven overwinteren of tijdelijke uitstapjes maken naar Duitsland.

Gru en Dru bleven vorig jaar tot september in de Vallei van de Zwarte Beek. Daarna trokken ze naar Nederland en vermoedelijk Duitsland. In december keerden de ouders met de 2 jongen nog eens terug naar de vallei en zijn toen drie weken gebleven. Eind februari keerden ze weer met nog 1 jong, Dru. De laatste weken wordt regelmatig een kraanvogel opgemerkt in Veerle-Laakdal, mogelijk is dit één van de jongen van vorig jaar, maar zekerheid hebben we hierover niet.

Belang van natte natuur

Het is geen toeval dat kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek neerstrijken. Ze voelen zich thuis in natte, venige beekvalleien. De voorbije decennia hebben vele vrijwilligers en professionelen van Natuurpunt en Vlaamse overheid hier hard gewerkt aan het herstel van de venen en moerassen. Dankzij een aangepast beheer vinden de kraanvogels hier voldoende voedsel en is er genoeg beschutting om een nest te maken. 

Buitenlandse successen

In Ierland is er dit jaar voor het eerst een succesvol broedgeval waar twee jongen groot gebracht zijn. In Nederland broeden al enkele jaren kraanvogels, maar is dit jaar voor het eerst gebroed in de Mariapeel, wat het dichtstbijzijnde gebied is in Nederlands Limburg t.o.v. de Zwarte Beek. In Duitsland tenslotte was er een nest met drie eieren en zijn er ook drie jongen groot gebracht, wat uitzonderlijk veel is voor kraanvogels.  

Bekijk hier de video die Onze Natuur maakte over het kraanvogelgeluk in Limburg

Dit artikel werd met toestemming overgenomen van Natuurpunt

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten