Zweden ontwikkelen batterij uit hout
bron: IPS - Afbeelding van Ingrid via Pixabay

Ontwikkelen we binnenkort batterijen uit bomen? Bosbouwonderneming Stora Enso en batterijproducent Northvolt zien er alvast mogelijkheden in.

De twee bedrijven hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om duurzame batterijen te maken met behulp van harde koolstof op basis van lignine (een natuurlijke lijmstof die in bomen aanwezig is) en die als anode kan dienen.

Bomen bestaan voor 20 tot 30 procent uit lignine. De lignine die nodig is voor dit project wordt gewonnen uit hout uit Scandinavische bossen. Het doel van de samenwerking is om de eerste industriële batterij te ontwikkelen met anode die volledig uit Europese grondstoffen wordt gewonnen, waardoor zowel de ecologische voetafdruk als de kosten laag kunnen blijven.

Snelgroeiende markt

“De gezamenlijke ontwikkeling van batterijen markeert een stap in onze reis om de snelgroeiende batterijmarkt te bedienen met hernieuwbare anodematerialen gemaakt van bomen”, zegt Johanna Hagelberg, expert biomaterialen bij Stora Enso. “Onze op lignine gebaseerde harde koolstof zal de strategische Europese aanvoer van anodegrondstof veiligstellen, waarmee wordt voorzien in de duurzame batterijbehoeften voor toepassingen van mobiliteit tot stationaire energieopslag.”

Northvolt werd in 2016 opgericht door voormalige directieleden van Tesla. De Zweedse batterijontwikkelaar heeft tot op heden voor meer dan 55 miljard dollar aan contracten binnengehaald van klanten als BMW, Scania, Volkswagen en Volvo Cars voor het opzetten van recyclingmogelijkheden. Het wil onder meer mogelijk maken dat tegen 2030 de helft van de grondstofbehoeften afkomstig zijn van gerecycleerde batterijen.

Het Fins-Zweedse concern Stora Enso is wereldwijd een van de grootste papier- en verpakkingsproducenten van biomaterialen. Het motto van het bedrijf is: “We geloven dat alles dat vandaag is gemaakt uit een fossiele grondstof, morgen kan gemaakt worden uit een boom.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten