160 miljoen dollar aan malariavaccins voor Afrikaanse kinderen
bron: IPS - Afbeelding van David Mark via Pixabay

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lanceert een internationaal initiatief van bijna 160 miljoen dollar voor de uitrol van malariavaccins in Afrika. De vaccins gaan naar kinderen met een hoog risico op de ziekte in Ghana, Kenia en Malawi.

In Afrika sterft nog altijd bijna elke minuut een kind aan de gevolgen van malaria. Een baanbrekend malariavaccin, dat in 2019 voor het eerst werd voorgesteld, kan daar snel verandering in brengen. Het RTS,S-vaccin werkt specifiek tegen Plasmodium falciparum, de dodelijkste malariaparasiet en de meest voorkomende op het Afrikaanse continent.

In de drie proeflanden waar het vaccin is geïntroduceerd, daalt het aantal kinderen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen met ernstige malaria aanzienlijk, en die daling is ook te merken in de kindersterfte.

Een nieuw financieringsmechanisme van bijna 160 miljoen dollar moet het aantal vaccinaties nu snel optrekken. Het initiatief wordt georganiseerd binnen de Internationale Vaccinalliantie GAVI. In een eerste fase komen de drie proeflanden aan de beurt, vervolgens kunnen ook andere Afrikaanse landen intekenen.

“Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap, de gezondheid van kinderen en de malariabestrijding”, zegt professor Rose Leke, malaria-expert aan de Universiteit van Yaounde in Kameroen. “Er wordt voorspeld dat het gebruik van dit vaccin op grote schaal elk jaar tienduizenden jonge levens kan redden. Maar we zullen een grotere voorraad nodig hebben, zodat Afrika de vruchten kan plukken van dit nieuwe wapen in de strijd tegen malaria.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten