Slimme woning van de toekomst bepaalt zelf het evenwicht tussen energieverbruik en comfort
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bouwinvest

De toekomstige huurders van appartementen in het complex NEXT in het Eindhovense stadsdeel Strijp-S krijgen een vaatwasser, een wasmachine en droger die zelf bepalen hoe laat de vaat en de was het beste gedaan kunnen worden. Natuurlijk als de stroomproductie het grootst is en de tarieven het laagst. De lampen in hun appartementen gaan vanzelf aan en uit. Een CO2-meter  bepaalt – afhankelijk van het aantal aanwezige mensen –  of er meer of minder mechanisch geventileerd moet worden. Op deze manier helpen de bewoners mee aan de besparing van energie. ‘Een nieuwe manier van wonen’, noemt verhuurder Bouwinvest het. TNO onderzoekt de komende jaren het slimme woningconcept als onderdeel van het Europese project Interconnect. Bij de ontwikkeling en het gebruik worden de bewoners doorlopend betrokken.

NEXT is een appartementencomplex dat bestaat uit drie woondelen. In de vrije huursector biedt Bouwinvest 99 luxe appartementen aan. Rob Linssen, Asset Manager van het Bouwinvest Dutch Residential Fund: “De appartementen zijn voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van smart living, gezondheid en duurzaamheid. Het wooncomfort wordt hierdoor geoptimaliseerd, omdat de geïntegreerde huishoudelijke apparaten reageren op het leefschema en de wensen van de bewoner, plus op dat van het energienet. Dat zorgt daarnaast voor een grote slag op het gebied van duurzaamheid. Waar we momenteel zelf de thermostaat twee graden lager zetten om de huidige extreme energiekostenstijging het hoofd te kunnen bieden, zal de slimme woning van de toekomst zelf het optimale evenwicht gaan bepalen tussen energieverbruik en comfort, op elke moment van de dag en in overeenstemming met de wensen van de bewoner. De slimme woningen in NEXT kunnen dat straks al.”

Europese innovatie

Het Europees gesubsidieerde innovatieproject Interconnect werkt in commerciële en residentiële gebouwen toe naar een universeel protocol waarin apparatuur met elkaar kan ‘praten’, zonder de apparatuur fysiek te hoeven ombouwen. Dit wordt interoperabiliteit genoemd. ICT en energie komen hiermee samen. In de NEXT-appartementen wordt geëxperimenteerd met de innovatie, evenals in soortgelijke wooncomplexen, maar ook winkelcentra en in de logistiek in onder meer  Portugal, Zweden en Italië. Om op deze manier tot een ‘smart city’ te komen wordt nauw samengewerkt met diverse ketenpartners.

Onderzoek naar bewonersbehoeften

De aantrekkelijkheid en het gebruik van de slimme diensten worden op meerdere momenten onderzocht. TNO heeft recent een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat huurders de slimme vaatwasser het meest aantrekkelijk vinden. Ze hebben twee belangrijke motieven om deze dienst te gebruiken: bijdragen aan het milieu en kostenbesparing.
TNO heeft voor de ontwikkeling van NEXT aanbevelingen gedaan. Zo krijgen de bewoners, naar aanleiding van het onderzoek, een app op de telefoon aangeboden. Hierop kan de bewoner communiceren met de slimme diensten in het appartement. Deze maakt ook transparant of, en hoe, persoonlijke gegevens verwerkt worden. Parallel hieraan heeft Bouwinvest zijn huurderspanel gevraagd naar het gebruik van innovatieve technologie. Huurders zien ook hier de energiekostenbesparing die het slim inzetten van het stroomnet oplevert als groot voordeel. Zodra de technologie is geïmplementeerd en de bewoners het actief gebruiken, doen TNO, Bouwinvest en iCity vervolgonderzoek naar het gebruik door bewoners.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten