Vierde waterstoftankstation in Nederland; vóór 2025 landelijk dekkend netwerk alternatieve brandstoffen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TotalEnergies

In het Noord-Brabantse Veldhoven is onlangs het vierde publieke waterstoftankstation van Nederland geopend. Eerder opende TotalEnergies voor het publiek toegankelijke waterstoftankstations in Breda, Arnhem en Delfzijl (bussen).  “Deze stations”, stelt het bedrijf, “dragen bij aan onze ambitie om schonere en duurzamere mobiliteit mogelijk te maken.” Het bedrijf streeft naar een landelijk dekkend netwerk in Nederland voor het jaar 2025. Het denkt daarbij aan groengas, waterstof, LNG en elektriciteit.

Het publiek toegankelijke waterstoftankstation in Veldhoven staat vlak bij het verkeersknooppunt De Hogt aan de Randweg Eindhoven voor de aansluiting van de A2 en de N2 op de A67. Het station levert waterstof met een druk van 700 bar – geschikt voor personenauto’s en andere lichte voertuigen – en 350 bar voornamelijk voor zware voertuigen zoals bussen en vrachtwagens.

Volgens Jordy Tromp, bij TotalEnergies verantwoordelijk voor netwerkontwikkeling, is waterstof klaar om door te groeien nu de techniek zich steeds verder heeft ontwikkeld. “Het is natuurlijk een beetje een kip-eiverhaal: zorgen meer tankstations voor meer waterstofvoertuigen of moeten er eerst meer waterstofvoertuigen komen om voor meer tankstations te zorgen? Bij TotalEnergies streven we ernaar het ei-verhaal op te lossen door voor meer infrastructuur te zorgen”, vertelt hij aan het Eindhovens Dagblad.

Vrachtauto is in 10 minuten volgetankt

Volgens Tromp wordt er nog steeds volop in waterstof geïnvesteerd. Niet alleen door grote autofabrikanten die modellen op de markt brengen – merken als Toyota, Hyundai, BMW en Mercedes bieden ze al aan – maar ook in toenemende mate door de transportsector. “Het grote voordeel voor vrachtwagens is dat ze in tien minuten volgetankt zijn, terwijl de elektrische variant uren moet laden.”

Een volle tank in een personenauto: 75 euro

Overigens is de waterstofauto óók een elektrische auto, maar dan eentje die niet via het stroomnet opgeladen hoeft te worden: de getankte waterstof wordt in de auto tijdens het rijden omgezet in elektriciteit. In een tank van een personenauto gaat tussen de 4 en 4,5 kilo waterstof. Daarvoor betaal je op dit moment zo’n 75 euro. Tromp: “Tot februari van dit jaar was de prijs vrij stabiel, maar ook hier zie je de invloed van de ontwikkelingen op het wereldtoneel.” Waterstof wordt in z’n meest duurzame vorm namelijk opgewekt met groene stroom of groen gas. “In essentie zou het qua prijs een stabiele markt kunnen zijn, maar dan moet die markt wel eerst nog doorgroeien.”
Dat dit gaat gebeuren, staat volgens de experts buiten kijf.  “De verwachting is dat waterstof richting 2030 net zo normaal is als nu fossiele brandstoffen en elektrische voertuigen. De komende jaren zal het snel gaan.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten