Eerste recycleerbare wieken voor windmolenpark in Duitsland
bron: IPS - Afbeelding van Thomas G. via Pixabay

De eerste recycleerbare wieken ter wereld draaien aan windturbines van het Kaskasi offshore windmolenpark in Duitsland. Siemens Gamesa heeft er zopas zijn RecyclableBlades in gebruik genomen.

Volgens de Duits-Spaanse windturbinefabrikant zijn de bladen zeer goed recycleerbaar, omdat de materialen waaruit ze bestaan met een eenvoudige behandeling van elkaar te scheiden zijn zodat ze nadien gerecycleerd kunnen worden.

Windturbinebladen bestaan uit een combinatie van materialen, voornamelijk hout en glasvezel, die ingebed zijn in hars zodat ze sterk en stijf worden. Door gebruik te maken van een milde zure oplossing is het nu gelukt om de materialen nadien terug van elkaar te scheiden. In de circulaire economie krijgen ze dan een tweede leven als koffer of de behuizing van flat screens.

De wieken werden geïnstalleerd op turbines van het Kaskasi windturbinepark in de Noordzee met een capaciteit van 342 megawatt. Dat is genoeg om te voldoen aan de elektriciteitsbehoefte van 400.000 Duitse gezinnen.

Recycleerbaar

“We hebben de RecyclableBlade-technologie in amper 10 maanden op de markt gebracht: van de lancering in september 2021 tot de installatie in het Kaskasi-project in juli 2022”, zegt Marc Becker, ceo van Siemens Gamesa Offshore. “Dit is indrukwekkend en onderstreept het tempo dat nodig is om voldoende opwekkingscapaciteit te bieden om de noodsituatie waarin het klimaat verkeert te bestrijden.”

De ingebruikname van de recycleerbare wieken markeert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van Siemens Gamesa om tegen 2040 volledig recycleerbare turbines te hebben. Tot nog toe was gemiddeld 85 procent van een windturbine recycleerbaar, maar de wieken bleven lange tijd een probleem.

Door vandaag gebruik te maken van de nieuwe technologie wordt het probleem van de afvalberg van de windenergiesector meteen een stuk kleiner.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten