Gratis app helpt ouders bij miskraam en verlies van baby
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Maasstad Ziekenhuis

Het overlijden van een baby tijdens of vlak na de zwangerschap of geboorte is een intens verdrietige en ingrijpende gebeurtenis. Om ouders hierbij te steunen is er de gratis Loss-App. De app biedt informatie, inzicht en oefeningen die kunnen helpen bij het omgaan met het verlies. De medische inhoud is gemaakt door zorgverleners van het Verloskundig Samenwerkings Verband Rotterdam-Zuid en is mede gebaseerd op de kennis en ervaring van deskundigen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis en van Nova, het landelijk steunpunt voor ouders die hun baby verliezen. Nova beheert ook de app.

De app geeft informatie over afscheid nemen en het leren leven met dit verlies. Ook geeft de app informatie over onderzoeken, bevallen en lichamelijk herstel. De app vervangt natuurlijk niet het persoonlijk contact en gesprekken met dokters en verpleegkundigen, maar kan wel ouders in contact brengen met lotgenoten.

Nina Schipper, moeder van Madelief vertelt: “Na lang wikken en wegen volgde een zwangerschapsafbreking vanwege medische en persoonlijke redenen. De Loss-App helpt mij om elke dag even bij mezelf in te checken. Even stil te staan bij hoe het echt met mezelf gaat. Of ik mezelf niet aan het voorbij lopen ben. Het geeft mij de kans om negatieve gedachten positiever te bekijken of te lozen via de functie ‘dit moet ik even kwijt’. Dat hielp mij om dingen wél uit te spreken en niet te bewaren, letterlijk en figuurlijk.”
Wietske Vrijland, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis: “In Geboortehuis Maas worden ook patiënten begeleid die met dit verlies te maken krijgen. Ondersteuning daarbij is belangrijk en deze nieuwe app helpt daarbij.”

Een veilige plek met betrouwbare informatie

“Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een zwangerschap of baby is er veel behoefte aan informatie en steun”, vertelt gynaecoloog Babette Prick van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis aan het Algemeen Dagblad. “Die krijg je als ouder natuurlijk deels vanuit het ziekenhuis, maar vaak spelen er later nog veel vragen. Wij willen voorkomen dat mensen met al hun vragen naar ‘Dokter Google’ gaan. Liever zorgen we voor een veilige plek met betrouwbare informatie, geschreven door professionals.”
“Het primaire doel is mensen mentaal en psychosociaal ondersteunen bij het verlies van een zwangerschap of baby. Hoewel we die ondersteuning ook vanuit het ziekenhuis bieden, willen we dat ouders ook zelf in hun eigen thuisomgeving betrouwbare informatie kunnen opzoeken.”

De Loss-App is ontwikkeld door Synappz en is gratis te downloaden via de Google Play Store of Apple Store.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten