De echo van Cor – Tijd voor een moderne Gandhi misschien …
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Tijd voor een moderne Gandhi misschien …

De cartoon is deze week gebaseerd op het artikel ‘Lufthansa gaat op frituurvet vliegen.’ Nou ja,frituurvet als een soort van biobrandstof en dus bestel je in een cafetaria geen frikandel maar een ‘vliegreisje’……Ik weet niet of veel naar de patatzaak gaan goed is voor je gezondheid al zou het voor de ‘vliegvervuiling’ misschien wel beter zijn!? Mijn voorstel zou zijn: minder vliegen en zo ja op waterstof en minder frites en snacks eten (hoogstens een keer per week) maar ik weet niet of ik de handen hiervoor op elkaar krijg ….

Haken we meteen in op het volgende artikel. In Londen krijgen sinds de reclame voor fastfood (in het openbaar vervoer) verboden is (2019) minder mensen obesitas en daarmee wordt ook een besparing op de gezondheidszorg van 200 miljoen pond gerealiseerd! Misschien is mijn idee dan nog niet eens zo slecht ….

We blijven nog even bij eten en wat blijkt? Volgens de Britten zijn vleesvervangers goed voor milieu en gezondheid. Ik ben het daar zeker mee eens. Eten laten groeien om vlees te maken is natuurlijk niet echt verstandig. Ik ben niet tegen vlees, maar het is uit de hand gelopen. We moeten een aantal stappen terug doen: minder vlees en vis en meer groente en vleesvervangers (mits niet te veel rare ingrediënten en/of hulpstoffen en vetten en zouten). Beter gewoon verse onbewerkte groenten eten (of groente – of tomatensoep, die kan ik elke dag wel eten) aangevuld met af en toe vlees of vis of een vleesvervanger. Het is effe wennen maar uiteindelijk vind je dat ook heerlijk!

Dan door naar iets totaal anders: het jachtluipaard keert terug in India na meer dan een halve eeuw. Vanuit Namibië worden volgende maand 8 dieren overgebracht naar Kuno-Palpur (nationaal park). Klinkt als Goed Nieuws, maar de ervaring leert dat de beheersbaarheid in een park uiteindelijk niet goed afloopt. In Nederland tenminste niet. Kijk maar naar o.m. de Oostvaardersplassen waar veel dieren zijn omgekomen van de honger en wolven die juist te veel eten ter beschikking hebben en dus over een paar jaar met een te groot aantal zullen zijn. Dus effe blijven volgen of Goed Nieuws Goed Nieuws blijft!?

Dan kom ik nog even terug op de vliegtuigen die gaan vliegen op waterstof (Nederlands verhaal, weet u nog?). In Veldhoven (vlakbij Helmond) komt het 4de waterstoftankstation van Nederland en voor 2025 is er een landelijk dekkend netwerk. Wederom Goed Nieuws dus en ook niets negatiefs over te verzinnen. Gewoon Positief!!

Dan tussendoor weer eens een onderzoek van de overheid.  … Een breed onderzoek naar versterking van de weerbaarheid van de democratische rechtsorde in de samenleving. Dat is niet zomaar een onderzoek … alleen de naam al! Het zal mij benieuwen wat eruit komt, wat ermee gedaan wordt en wat het heeft gekost! Als we al eens beginnen met het verbod anoniem vuiligheid online te zetten en meer aandacht besteden aan een goede opvoeding, dan hebben we al veel gewonnen, denk ik, en het klinkt wat begrijpelijker en dus ook meer opvolging. Ook dit blijven we volgen. Ik heb nog geen bedreigingen ontvangen en bovendien ben ik ‘nen Hellemonder, growte smoel en ginne schrik’.

Verder maar weer met het middelbaar beroepsonderwijs. Dit moeten we versterken, omdat goed opgeleide vakmensen cruciaal zijn! Mee eens, ook daarin zijn we te ver doorgeschoten in leren, leren, leren. Maar de handjes zijn ook belangrijk. Dat zien we nu wel. Probeer maar eens een schilder, elektricien of metselaar te vinden! Over een half jaar tot een jaar misschien …… (ik heb ze gelukkig allemaal in de familie, haha). Ook in de zorg is het personeel ook al geruime tijd overbelast.   Dus aan de slag, terug naar het oude onderwijssysteem waarbij mensen toch overgaan ondanks dat ze voor Engels of Frans en Geschiedenis een onvoldoende hebben, maar wel weten hoe ze een lampje moeten laten branden. Hopelijk heeft de overheid nu ook het licht gezien!?

Dan totaal ander Goed Nieuws uit Tilburg: kansarmen krijgen gratis noodbehandeling van vrijwillige tandartsen (en ouders met kinderen poetsvoorlichting). Maar …. Is het wel Goed Nieuws? Sinds de privatisering van de zorg is de schooltandarts verdwenen (verzekeraars willen meer geld verdienen) en dat vertaalt zich in slechtere gebitten en daardoor ook een zwakkere gezondheid (gezond zijn begint bij de basis en dat is de ingang, mond dus). Dus aanpassen het systeem, schooltandarts terug (als er voldoende zijn, weg ook met de numerus fixus) en vergoeding door de verzekeraars. Pfff, dat ben ik ook weer kwijt!!

Blijven we in de buurt, maar wel met een ander onderwerp. In Noord-Brabant is energiepositief bouwen de volgende stap in het duurzaamheidsproces. Woningen leveren meer energie dan dat ze nodig hebben om het zo maar eens te zeggen. Knap hoor, maar dat wisten we al van de Brabanders en daar blijft het niet bij!

In Eindhoven bepaalt de slimme woning van de toekomst zelf het evenwicht tussen energieverbruik en comfort. Het moet niet gekker worden. De vaatwasser, de wasmachine en de droger bepalen zelf wanneer het de beste tijd is om aan te springen o.a. wanneer er voldoende stroom is en dus goedkoop. Er spookt iets vrouwonvriendelijks of manonvriendelijks door mijn hoofd, maar daar laat ik het maar even bij. Ik ga het niet wereldkundig maken.

Een uitstapje naar Afrika waar men nog heel andere problemen heeft dan wanneer de vaatwasser aan moet springen. Er wordt door de WHO 160 miljoen dollar aan malariavaccins voor Afrikaanse kinderen gedoneerd! Goed Nieuws. Laat de medicijnmaffia dat aantal verdubbelen en zorgen dat malaria geen probleem meer is in dat werelddeel. Ze hebben daar andere problemen te over die de aandacht behoeven! Deal hoop ik!?

Gaan we verder over de wereld van het geld: financiële instellingen kunnen bijdragen aan herstel van de biodiversiteit. Hoe dat dan, hoor ik jullie denken (klopt dat wel?). Simpel en raar dat dit niet gewoon een verplichting is dat investeerders hun centjes alleen nog maar in bedrijven stoppen die rekening houden met mens en natuur. Daar komt het in de basis op neer en voor ons ‘normale’ mensen klinkt dat heel logisch, maar voor sommige ‘rupsje-nooit-genoeg’-investeerders is alleen maar méér geld verdienen belangrijk. En niet de gevolgen en effecten van het bedrijf waar men in investeert helaas. Ook hier voorbeelden te over en te veel om op te noemen!

Reizen we naar India waar een nieuw klimaatplan is goedgekeurd. Belangrijk voor de wereld dat zo’n groot land aandacht schenkt aan het milieu. Dus het begin is er en dat is positief. Maar toch is hier de ‘maar’ weer (dubbel dus.): klimaatneutraal in 2070. Dat duurt me echt te lang voor zo’n land met over een paar jaar de meeste inwoners ter wereld (meer dan China dus). Gas erop! Of ja, eigenlijk niet. Meer actie is nodig, het moet 20 jaar eerder of liever nog 40 …Tijd voor een moderne Gandhi misschien …

Dan meteen door naar een ander groot land, de VS, waar grote kans is dat methaanlekken gehalveerd worden. Het nieuwe klimaatplan van Biden voorziet in boetes voor olie- en gasinstallaties die dit krachtige broeikasgas lekken! Dat heeft ie dan toch maar weer goed gedaan, die Biden. Zo ook de goedkeuring van het grootste klimaatplan van Amerika ooit. Chapeau dus, ook goed tegen de zon trouwens. Als straks hr. Trump maar weer niet aan de macht komt, laat dan Jacinda Ardern maar solliciteren, een vrouw naar mijn hart of Kamela Harris, nog beter misschien!

Dan een tussendoortje: recyclebare wieken voor windmolenpark in Duitsland. Goed Nieuws, want ‘herbruikbaar’ is altijd goed, volgens mij. De wieken hebben het meest te verduren in weer en hopelijk wind (!), dus goed dat men het materiaal kan recyclen. Niet mooi zijn ze maar wel goed voor het milieu, dus waarom geven we ze geen kleurtje …!???? Mooi ‘oceanblue’ of ‘herbgreen’. Dan vallen ze ook veel minder op en zijn ze niet zulke landschapsvervuilers als ze ‘saai wit’ zijn. Ideetje misschien? Kost niets, zo ben ik ….

Tot slot voor deze week twee vliegen in een klap:
Britten (hun humor is top, de rest …) hebben ontdekt dat de geuren van de natuur gelukkig maakt en ik geloof ze (sommige bloemen en planten uitgezonderd, maar dat zijn peanuts (en dat is Engels). Loop maar eens heerlijk buiten in de natuur en je voelt je meteen een stuk beter, het klopt dus gewoon!

Een ander Brits onderzoek heeft (toevalligheid meer) heeft aangetoond dat snelheidsduivels afremmen voor …. een bloemenzee! Dus wat gaan we nu doen? Langs alle (snel)wegen bloemen en planten laten groeien. En wat krijgen we dan? Gelukkige automobilisten die zich keurig aan de snelheid houden! Geen boetes meer voor te hard rijden maakt daarbij nog extra gelukkig. Dus eind goed al goed.

Tot volgend week.
Denk aan Oekraïne en Goed Nieuws (geld geven dus ook).
Hack Trump en leg al zijn schandalen bloot!

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten