Academische werkplaatsen gaan bijdragen aan meer welzijn, betere arbeidsmarkt en sociale energietransitie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Tilburg University

Actuele complexe ontwikkelingen, zoals de klimaatcrisis, stijgende zorgvraag, krapte op de arbeidsmarkt, groeiende ongelijkheid en digitalisering, vragen om nieuwe oplossingen. Tilburg University gaat de komende vijf jaar deze vraagstukken aanpakken. Ze maakt daarvoor ongeveer 8 miljoen euro vrij om via interdisciplinaire samenwerking met partners een bijdrage te leveren aan de oplossing van deze issues. Hiermee geeft de universiteit invulling aan haar taak en ambitie om van maatschappelijke betekenis te zijn en bij te dragen aan meer welzijn, betere arbeidsmarkt en een sociale energietransitie, allemaal onderdelen van de ‘Brede Welvaart’. De verbinding tussen wetenschap en praktijk wordt zo verder versterkt in samenwerking met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

Jantine Schuit, vice-rector magnificus van Tilburg University, zegt erover: “Om samenwerking, kennisontwikkeling en kennisdeling te stimuleren hebben wij universiteitsbrede academische werkplaatsen opgericht, met alle een duidelijke doelstelling. Met deze flinke financiële impuls kunnen deze academische werkplaatsen de komende jaren een bijdrage leveren aan vraagstukken die voor mensen van waarde zijn, zoals gezondheid, het klimaat, een fijne leefomgeving en arbeid. Bij Brede Welvaart gaat het niet alleen over het welzijn in het ‘hier en nu’, maar ook over het welzijn van mensen buiten onze regio en toekomstige generaties.”

Met partnerorganisaties in co-creatie bijdragen aan onderzoek

Iedere werkplaats gaat een meerjarige samenwerking aan met externe partners met wie in co-creatie een meerjarige onderzoeksagenda wordt opgesteld. Bij iedere werkplaats draagt Tilburg University vanuit verschillende disciplines bij aan de kennisontwikkeling. De koppeling tussen verschillende disciplines én tussen wetenschap en praktijk is nodig voor een bijdrage aan de oplossing voor de complexe maatschappelijke vraagstukken, vinden ze in Tilburg. Partnerorganisaties kunnen direct bijdragen aan onderzoek, bijvoorbeeld met praktijkcases, maar kunnen ook hun medewerkers laten participeren in het onderzoek en onderwijs. Bij ‘partnerorganisaties’ denkt de universiteit aan de NS, Randstad, PON/Telos, CSU/Thuiszorg, vakbond CNV, Rabobank, ING, Philips, UWV, KLM en Achmea.
Daarnaast ontwikkelt en organiseert de universiteit evenementen, zoals inspiratiebijeenkomsten en onderwijsactiviteiten, voor zowel studenten als partners. Zo kunnen studenten aan de slag met challenges vanuit de partnerorganisaties.

Brede welvaart: niet gericht op het hoogste rendement, maar op maatschappelijke impact

De universiteitsbrede academische werkplaatsen hebben als overkoepelend thema ‘Brede Welvaart’. Steeds meer publieke en private organisaties omarmen het brede welvaartsbegrip als richtinggevend kader en kompas voor een meer duurzame koers. Daarbij ligt de focus niet op het hoogste rendement, maar op maatschappelijke impact, een duurzame leefomgeving en een samenleving met gelijke kansen en werk voor iedereen.
Vanuit deze gedachte is Tilburg University, in samenwerking met sociale kennisonderneming PON & Telos, gestart met de academische werkplaats ‘Brede Welvaart in Bedrijf’ en met de academische werkplaats ‘Inclusieve Arbeidsmarkt’. Inmiddels zijn bij beide werkplaatsen de eerste maatschappelijke partnerschappen aangesloten. Ook zijn de werkplaatsen ‘Energietransitie & Klimaat’ en ‘Digitale Gezondheid & Mentaal Welzijn’ in oprichting.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten