Uit een hartfilmpje (ECG) is veel meer informatie te halen dan tot voor kort voor mogelijk werd gehouden. Uit internationaal onderzoek blijkt dat dit kan met behulp van kunstmatige intelligentie. “Het gebruik van kunstmatige intelligentie neemt een enorme vaart in de geneeskunde, zo ook in de cardiologie”, aldus cardioloog Frederik Zimmermann van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Thomas Mast, cardioloog in opleiding in hetzelfde ziekenhuis, voegt eraan toe: “Recente ontwikkelingen laten zien dat verschillende hartaandoeningen op te sporen zijn door middel van het wijd beschikbare en bovendien goedkope ECG, waar normaliter veel belastende ingrepen nodig waren zoals een bloedonderzoek of een hartcatheterisatie. Die waardevolle informatie zat altijd al verborgen in het ECG, maar komt pas nu via deze techniek voor ons beschikbaar in de spreekkamer. Aan ons nu de taak om deze techniek naar de patiënt te brengen”, aldus Mast.
De onderzoeksgroep van het Catharina Ziekenhuis is momenteel bezig te kijken of uit enkel één ECG van een patiënt de complexe aandoening hartfalen te diagnosticeren valt.
Kunstmatige intelligentie in de spreekkamer
Elk jaar krijgen ongeveer 40.000 patiënten de diagnose hartfalen in Nederland; jaarlijks overlijden een indrukwekkend aantal van 7.000 patiënten als gevolg van deze aandoening. Beide cardiologen geven aan dat de ziekte sluimerend kan beginnen zonder opvallende symptomen. Volgens de artsen zitten dus veel mensen thuis met klachten die niet direct aan hartfalen worden toegeschreven en dat vinden ze een potentiële levensbedreigende situatie. En met de toenemende vergrijzing wordt dit probleem de komende jaren alleen maar groter. De cardiologen verwachten dat kunstmatige intelligentie in de spreekkamer de artsen in een belangrijke mate kan helpen rondom de zorg van hartfalen. “We moeten alles inzetten om de patiënt beter te behandelen”, aldus Thomas Mast.
Opname in ziekenhuis voorkomen, levensduur en kwaliteit verbeteren
Frederik Zimmermann benadrukt daarom ook het belang van het onderzoek voor de patiënt: “De eerste klacht van een patiënt met hartfalen is vaak benauwdheid of vermoeidheid. Maar deze klacht is niet beperkt tot het hart. Het kan ook door bijvoorbeeld een longaandoening worden veroorzaakt. Het kost vaak enige tijd en meerdere onderzoeken om tot een juiste diagnose te komen. Vroeg-detectie is essentieel bij hartfalen; een snelle start met medicatie kan een opname in het ziekenhuis voorkomen en de levensduur en kwaliteit verbeteren.”