Meer bewegen resulteert in minder lichamelijke en geestelijke klachten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ha11ok via Pixabay

Nederlanders moeten meer gaan bewegen, vindt het kabinet. En daarvoor heeft het de Beweegalliantie in het leven geroepen. Meer bewegen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord met als doel dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen. Met de Beweegalliantie moet er volgens de overheid meer maatschappelijke aandacht en actie voor bewegen komen. De Beweegalliantie zal zich vooral richten op het bereiken van betere samenwerking tussen departementen, alliantiepartners en lokale initiatieven. Voormalig topschaatser Carl Verheijen is benoemd tot voorzitter van de Beweegalliantie.

Genoeg bewegen helpt om risico’s op zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsproblemen kleiner te maken. Op dit moment beweegt 53% van Nederland genoeg om de ‘beweegnorm’ te halen. De ‘beweegnorm’ bestaat uit minimaal 150 minuten actief bewegen per week. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, of krachttraining. Het doel voor 2040 is dat 75% van de Nederlanders deze norm haalt.
Dus een flinke extra inzet is nodig om de stap van 53 naar 75% in 2040 te kunnen maken. Het doel van de Beweegalliantie is dat in 2040 bewegen een vanzelfsprekend onderdeel is van het leven van iedere Nederlander.

In de Beweegalliantie werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met partijen uit onder meer de zorg, het maatschappelijk en sociaal domein, onderwijs, bedrijfsleven, sport, kennisinstellingen, gemeenten en andere departementen. De alliantie is een aanjager die andere partijen faciliteert met kennis, netwerk en communicatie. Daarbij bouwt de alliantie voort op samenwerkingen en initiatieven die er al zijn. Er wordt breed samengewerkt om gezamenlijk initiatieven op te schalen of op te starten.

Afspraken voor een gezonder leven in 2040

In het Nationaal Preventieakkoord, waarvan de Beweegalliantie onderdeel is, staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. De rijksoverheid maakte deze afspraken in 2018 met meer dan 70 maatschappelijke organisaties. De doelen in het akkoord richten zich op het jaar 2040. Het zijn:

 • een rookvrije generatie;
 • minder overgewicht (van 50% naar 38% van de volwassenen);
 • minder overmatig alcoholgebruik (van 8,9% naar 5%)
  In het Regeerakkoord hebben de partijen afgesproken elk jaar € 60 miljoen te reserveren voor preventie.

Rookvrije generatie in 2040

In 2040 moeten alle kinderen opgroeien zonder contact met rokers en rook. Dat betekent dat er geen kinderen of zwangere vrouwen zijn die roken. En dat maximaal 5% van de volwassenen rookt. De rijksoverheid wil dit doel halen met de volgende maatregelen:

 • hogere belastingen op tabak, sigaretten en andere rookwaren;
 • minder verkooppunten;
 • stoppen met roken makkelijker maken.

Minder mensen met overgewicht

Ongeveer 50% van de mensen heeft overgewicht. Dit moet naar 38% in 2040. Om dit te bereiken wil de rijksoverheid een gezondere dagelijkse omgeving. Enkele maatregelen zijn:

 • de btw op groente en fruit verlagen van 9% naar 0%.
 • hogere belastingen op frisdrank en bier.
 • een suikerbelasting.
 • afspraken met producenten over gezonder voedsel.

Minder alcohol drinken

De rijksoverheid wil dat verschillende groepen minder alcohol drinken in 2040:

 • op dit moment drinkt 8,9% van de zwangere vrouwen. Dat moet terug naar maximaal 4%.
 • 45% van de jongeren onder de 18 heeft al eens alcohol gedronken. Dat wordt maximaal 25%.
 • van alle mensen drinkt 8,9% te veel (overmatig alcoholgebruik). Dat zijn meer dan 21 glazen alcohol per week voor mannen. Of meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen. Het doel is om probleemdrinken te verminderen naar 5%.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten