De echo van Cor – Help een ander, je wordt er echt gelukkiger van
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Help een ander, je wordt er echt gelukkiger van

De cartoon, grappig weer deze week. Hoop niet dat er in de toekomst fysieke kwallen gevonden gaan worden in ons drinkwater. Zou wel mooi zijn als het project om zeewater te veranderen in drinkwater zou lukken. Weer wat anders dan de vorige ‘water veranderklus’. Ook nu zijn de wonderen niet de wereld uit misschien.

Gaan we meteen door naar Lieke in India, waar een kippenhoeder verliefd naar zijn dochter kijkt. Normaal, zult u misschien zeggen, maar meisjes in India zijn nog altijd minder geliefd dan jongens. Bij deze man gelukkig niet en zo hoort het. Gelukkig is het meisje niet in Afghanistan geboren daar is het voor meisjes/vrouwen helemaal een ramp, helaas.

Blijven we wat verder weg en wel in Afrika waar de levensverwachting sinds 2000 met 10 jaar is gestegen, gelukkig maar. Hopelijk zijn de honger en armoede niet gestegen en de stammenoorlogen en vrouwenonderdrukking ook niet, maar flink gedaald zelfs. Ben benieuwd …

Ook in Afrika waar Slow food’ de biodiversiteit een stevige duw in de rug geeft. Slow food in het kort betekent verantwoord en gezond voedsel waarbij ook rekening gehouden wordt met de natuur en de cultuur en de hele planeet. Goed Nieuws dus voor Afrika al is er nog veel werk te verrichten!

Ook Goed Nieuws voor Afrika is Beyoncé die meehelpt aan de renaissance voor Afrikaanse artiesten. Moeilijk gezegd, maar waar het op neer komt is dat ze opnieuw samenwerkt met Afrikaanse artiesten en zich tevens inzet voor vrouwenrechten en de zienswijze hierover van veel Afrikanen. Kortom, dat moet nog een heel stuk beter, maar laten we zeggen dat het begin is gemaakt (maar er is nog een berg werk te verzetten helaas).

Dan terug naar Europa en wel naar Zwitserland waar een waterbatterij evenveel energie kan opslaan als 400.000 elektrische autobatterijen. Niks mis mee, nu maar wel hopen dat het waterbekken niet droog komt te staan …, zuinig met water, mensen, dus en werk (te laat) voor de waterschappen om niet alles pijlsnel af te voeren naar zee.

Dichter bij huis naar België waar in Leuven een zeldzame mozaïekvloer uit de 13de eeuw is ontdekt. Interessant, omdat dat toen nog erg zeldzaam was. Ik moet zeggen dat ik er niet zoveel mee heb, helaas. Dat zal ik wel van mijn moeder zaliger hebben. Ik was met haar in het boerenbondsmuseum in Gemert met allemaal oude apparaten toen ze zei: “Wanne aouwe rommel, hebben niks moderns, was allemoal erremoei vruger!!”
Ik ben meer van de tussenweg.

En in Antwerpen heeft Oxylum een baanbrekende technologie ontwikkeld om CO2 om te zetten in duurzame chemicaliën voor de chemische industrie. Klinkt niet heel gezond, maar toch wel prima nieuws, volgens mij. Hernieuwbaar en circulair is toch wel een positief geluid.

Ook bezig met CO2 zijn ze in Eindhoven (vlakbij Helmond nog steeds), waar een auto meer CO2 opvangt tijdens het rijden dan uitstoot. De lucht wordt gezuiverd dus. Weer zo’n supergoed bericht uit onze regio! Het wordt nog wel eens wat met onze regio.

Al is het nog steeds veel beter om te fietsen en dat wil onze overheid gaan stimuleren. Want fietsen is gezond, goedkoop en schoon. Nou nou, eindelijk we zijn eruit! Wisten we natuurlijk al lang, maar mooi dat ons kabinet er nu ook achter is! Ik geef zelf het goede voorbeeld: ga dit jaar de 11 stedentocht fietsen en ik rijd er naartoe met de elektrische auto.  Goed bezig toch of niet dan!?

Maar we zijn er nog niet: in Noord- Brabant gaan ze 60.000 hectare bos revitaliseren (nieuw leven inblazen) en 13.000 hectare nieuw bos aanplanten voor 2030. Goed bezig dus voor de natuur. Ik ben er blij mee mits de boeren ook de tijd krijgen hun bedrijf aan te passen naar nieuwe standaarden (wel minder vee als het aan mij ligt).

En of het nog niet genoeg is gaan ze aan de Universiteit van Tilburg met hun academische werkplaatsen bijdragen aan meer welzijn, betere arbeidsmarkt en sociale energietransitie.

Niet zomaar wat dus. Het komt erop neer dat ze hun onderzoeken meer afstemmen op de praktijk en de problemen daarbij. Dat hadden we veel eerder moeten doen, toch!

Tot slot uit onze regio: hartfilmpjes die veel meer informatie bevatten dan voor mogelijk werd gehouden. In het Catharina ziekenhuis (komt vaak voorbij) heeft men ontdekt dat door middel van kunstmatige intelligentie er veel meer informatie uit een ECG te halen valt, waardoor in het traject erna veel meer ingrepen bespaard blijven. Alleen maar Goed Nieuws dus!

Tot slot: gratis app die ouders helpt bij miskraam en verlies baby … Verschrikkelijk als dit gebeurt, maar ik hoop toch dat als zoiets gebeurt er vrienden en familie zijn om diegenen die het treft te steunen naast die app. Help een ander en je helpt jezelf (je wordt er echt gelukkiger van).

Tot volgende week.
Denk aan Goed Nieuws en Oekraïne (geef geld en biedt hulp)
Help de FBI met de zaak tegen Trump.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten