Studenten ontwikkelen zelfzorgplatform voor medestudenten en jongeren
bron: Thomas More

De studenten Verpleegkunde en Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen werkten een hartverwarmend initiatief uit: More Me. Een digitaal platform rond zelfzorg voor jongeren tussen 16 en 22 jaar. ​ De website www.zotvanzelfzorg.be is gemaakt door jongeren, voor jongeren.

Het verhaal begon bij de studenten Verpleegkunde van Thomas More Mechelen tijdens het vak ‘zelfzorg’. Gedurende de lockdown zagen zij de nood om informatie over dit onderwerp toegankelijk te maken voor andere jongeren. Het project groeide en langzaam ontstond het idee om een digitale omgeving te creëren rond geestelijk welzijn aan de hand van enkele concrete thema’s.

Zes thema’s

Docenten van zowel de opleiding Verpleegkunde als van de Lerarenopleiding herkenden het potentieel en zetten mee hun schouders onder het project. Met als resultaat een professionele website opgebouwd rond 6 thema’s: beweging, creativiteit, digitale gezondheid, grenzen stellen, meditatie en voeding. Elk thema lijst bestaande boeken, quotes, getuigenissen, podcasts, films en een challenge op die de studenten zorgvuldig verzamelden.

Verkennen en ontdekken

‘Het doel van de website is in eerste instantie bestaande informatie beschikbaar maken. Zo laten we jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met thema’s die rechtstreeks en onrechtstreeks te maken hebben met zelfzorg en je-goed-voelen-in-je-vel’, zegt docente Annelies De Bruyne. ‘Maar er is meer: we dagen hen ook uit om alleen of in groep aan de slag te gaan met deze thema’s, ze te verkennen en al doende te ontdekken wat zorg voor zichzelf (en voor anderen) kan betekenen. Met deze website willen we dus een poort openen en jongeren inspireren om op zoek te gaan naar (nog) meer informatie.

Zelfzorgambassadeurs

‘Het idee ‘van jongeren voor jongeren’ willen we bovendien vormgeven in een werking met ambassadeurs’, aldus De Bruyne. ‘Wie anders dan de jongeren zelf kunnen dit thema op de agenda plaatsen. Daarvoor organiseren we tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid (1-10 oktober) een workshop voor jongeren die zot-van-zelfzorg-ambassadeur willen worden. We stomen hen klaar om actief aan de slag te gaan met de thema’s binnen hun school of vereniging’.

‘Verder zien we deze website als een dynamisch platform. Bedoeling is dus om samen met jongeren de verschillende onderdelen regelmatig te updaten. In de blog krijgen hun verhalen een plek. Tot slot zijn onze studenten aan de slag gegaan om het platform uit te breiden met drie extra thema’s en wordt er hard gewerkt aan een educatieve vertaling als inspiratie voor professionals (leerkrachten, jeugdwerkers …) die deze zelfzorg-thema’s willen integreren in hun werking.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten