Grauwe kiekendief broedt opnieuw
tekst en foto: Wim Bovens

De grauwe kiekendief is een sierlijke roofvogel die uiterst zelden tot broeden komt in Vlaanderen. Hij voedt zich liefst van al met muizen, kleine vogeltjes of grote insecten. De Vlaamse Overheid heeft een soortenbeschermingsplan opgesteld om deze zeldzame grondbroeder meer en betere kansen te geven in Vlaanderen. Dit jaar blijkt uiterst succesvol te zijn voor de soort in ons land.

Dit jaar hebben 2 koppels grauwe kiekendief succesvol gebroed in de Westhoek. Een derde koppel broedde op 1,2 kilometer van de landsgrens in Frankrijk. In totaal vlogen 8 gezonde jongen uit, wat voor een boost in de Vlaamse populatie kan zorgen! Natuurwerkgroep De Kerkuil uit De Westhoek volgt deze koppels al op vanaf het prille begin van het broedseizoen en zag ze vol bewondering allemaal uitvliegen.

Wat voorafging

In 2018 broedde er een eerste koppel grauwe kiekendief succesvol in Leke (Diksmuide) daarna was het wachten tot 2020 tot er twee koppels succesvol nesten grootbrachten aan de abdij van Westvleteren. In 2021 mislukte het enige broedgeval in Westvleteren omwille van het slechte weer.

Drie nesten in 2022

Het enige jonge mannetje uit het nest van 2018 in Diksmuide, heeft dit jaar succesvol een nest van 4 kiekjes grootgebracht in Krombeke (Poperinge) waarvan 1 mannetje en 3 wijfjes uitvlogen. Net zoals de nesten in 2020 en de broedpoging in 2021, werd er hier voorkeur gegeven aan een grasveld.

De twee andere nestlocaties werden gevonden toen medewerkers van Natuurwerkgroep De Kerkuil enkele grauwe kiekendieven opmerkten aan het begin van het broedseizoen in De Moeren. De vogels waren aan het jagen over de vogelakkers. Dat zijn velden die speciaal aangelegd worden om kiekendieven aan te trekken. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) sluit hiervoor een beheerovereenkomst af met de landbouwers. Voor de bedrijfsplanners, landbouwers en natuurbeschermers die deze maatregel promoten, zijn de jagende kiekendieven een opsteker. Na een korte zoekactie werden de exacte nestlocaties gevonden door de bedrijfsplanner van de VLM.

Het nest in Bulskamp bestond uit het mannetje van een nest van 2020 uit Westvleteren en bracht 2 jonge mannetjes in tarwe  groot. Het Franse koppel in Les Moëres was ongeringd en daar vlogen 2 jonge wijfjes uit. Ook dit laatste nest bevond zich in tarwe. Deze broedgevallen worden stilgehouden om de slaagkansen te vergroten.

De vrouwtjes van de twee nesten in Vlaanderen hadden het nest al verlaten voordat de jongen uitvlogen. Dat zien we wel vaker bij kiekendieven. Het mannetje neemt dan de volledige taak op zich om eten voor zijn kroost te voorzien.

Geslaagde samenwerking

Het slagen van deze drie broedgevallen is te danken aan een professionele samenwerking tussen NWG De Kerkuil, Natuurpunt, VLM, ANB, INBO en vooral aan de lokale landbouwers! Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft alle adulten gezenderd. Het brengt hun migratie naar Afrika in kaart, we komen meer te weten over hoe deze vogels het landschap gebruiken en het zorgt ervoor dat we sneller kunnen ingrijpen om nestbescherming toe te passen bij een volgende broedpoging. Bij alle drie de broedgevallen zijn er maatregelen genomen om het nest te beschermen. Aan Vlaamse kant is daar een vergoeding voor nestbescherming van grondbroeders voor voorzien door het Agentschap Natuur en Bos. Natuurbescherming loont!

Wie meer te weten wil komen over deze broedgevallen is meer dan welkom op het 25-jarig bestaan van NWG De Kerkuil op 4 september in Diksmuide/Woumen.

Dit artikel werd met toestemming overgenomen van Natuurpunt

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten