Sociaalmaatschappelijke en economische impact meewegen bij maatregelen tegen infectieziekten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto GraphicMama-team via Pixabay

Als er een volgende coronapandemie uitbreekt zullen de bestrijdingsmiddelen voortaan óók beoordeeld worden op hun sociaalmaatschappelijke en economische impact. Niet alleen maar ‘witte jassen’ in het Outbreak Management Team (OMT) zullen het kabinet adviseren over de te nemen maatregelen, zoals tijdens de eerste uitbraak gebeurde, maar ook economen en marketingdeskundigen. Hiervoor is het Maatschappelijk Impact Team (MIT) door het kabinet opgericht. Het MIT krijgt als opdracht te adviseren over de sociaalmaatschappelijke en economische gevolgen van het coronabeleid en eventuele andere infectieziekten met pandemisch potentieel.

“Nederland is uit de acute coronacrisis en teruggekeerd naar het normale dagelijks leven”, stelt het kabinet bij de bekendmaking van de oprichting van het MIT. Het MIT staat naast het OMT en zal parallel daaraan adviseren over de bredere sociaalmaatschappelijk en economische impact van voorgestelde maatregelen om corona tegen te gaan. Tijdens de eerste coronapandemie was er in Nederland veel kritiek op de eenzijdige advisering van louter experts uit de gezondheidssector, de ‘witte jassen.’
Jolande Sap wordt  voorzitter van het MIT. Zij heeft in de visie van het kabinet een uitgebreide staat van dienst bij verscheidene maatschappelijke organisaties en bedrijven. Bovendien heeft ze in Den Haag zowel politieke als ambtelijke ervaring.

Naast voorzitter Jolande Sap zal het MIT bestaan uit negen andere leden, t.w.:

  • Godfried Engbersen, hoogleraar algemene sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
  • Jet Bussemaker, hoogleraar wetenschap, beleid en maatschappelijke impact aan de Universiteit Leiden en LUMC, voorzitter Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  • Eefje Cuppen, hoogleraar governance of sustainability aan de Universiteit Leiden en directeur Rathenau Instituut (per 1 oktober 2022).
  • Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur Instituut Psychologie, als Medical Delta hoogleraar Healthy Society verbonden aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • Adrian De Groot Ruiz, mede-oprichter en directeur Impact Institute, mede-oprichter en bestuurder True Price en lid stichtingsbestuur Impact Economy Foundation.
  • Kees Kraaijeveld, mede-oprichter en directeur Argumentenfabriek, oprichter denktank Mentale Vooruitgang.
  • Hajar Yagkoubi, jongerenparticipatie-expert, student en voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger.
  • Bas ter Weel, algemeen directeur SEO Economisch Onderzoek, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing en directeur Center Marketing & Supply Chain Management aan Nyenrode Business Universiteit, toezichthouder.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten