“Mensen met dementie blijven net als jij en ik, mens voor altijd.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeande.nl; foto Teun Toebes

Teun Toebes – we schreven op deze site al vaker over hem – is een 22-jarige zorgvernieuwer uit het Noord-Brabantse Best (bij Eindhoven) die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. Omdat hij van mening is dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degenen die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst voor hen op een positieve manier te veranderen. Teun wil dat wij anders gaan kijken naar mensen met dementie. “Alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.”

Als oudste uit een Brabants gezin van vier met een moeder die verpleegkundige is, heeft de zorg altijd deel uitgemaakt van Teuns’ leven. De keuze om hbo-verpleegkunde te gaan studeren was dan ook een logische stap; de keuze om te gaan werken met mensen met dementie niet. Tijdens een verplichte stage maakte hij kennis met dementiezorg en sindsdien heeft hij dat niet meer kunnen loslaten.
De 22-jarige draagt op zijn eigen en moderne manier bij aan de dementiezorg. Dat doet hij door mensen met dementie niet alleen te observeren en te bestuderen, maar door permanent met hen samen te wonen in een verpleeghuis in Utrecht. Hij richt zich op het maken van plezier en het onderhouden van persoonlijk contact met al zijn huisgenoten om momenten van geluk te creëren en daarmee hun kwaliteit van leven te verbeteren.

“Het leven in een verpleeghuis is een volwaardig onderdeel van de samenleving.”

Hij schreef daarover een boek dat binnen de kortste keren 50.000 keer over de toonbanken ging. In ‘VerpleegThuis’ beschrijft Teun op ontwapenende wijze het leven op de gesloten afdeling en de ontroerende gesprekken die uitmonden in vriendschappen. Teun: “Mensen met dementie onderwerpen we aan uitsluiting, identiteitsverlies en dominantie van bestaande patronen, maar het leven in het verpleeghuis is een volwaardig onderdeel van de samenleving.” Het boek ‘VerpleegThuis’ is een combinatie van vrolijkheid, verbeelding en oprecht activisme en recht uit het hart geschreven.

Teun: “Het afgelopen jaar was een rollercoaster pur sang. Ik heb veel mooie, verdrietige en intense momenten beleeft met mijn huisgenoten die ik inmiddels allemaal vrienden mag noemen. Hoe moeilijk het af en toe ook was, ik kan zeker stellen dat dit het meest bijzondere jaar in mijn leven is geweest tot nu toe. Dus ik kon niet anders dan mijn ervaringen, maar vooral die van mijn huisgenoten te delen met de wereld, want dat verdienen zij.”

“Mensen met dementie blijven net als jij en ik, mens voor altijd.”

In het verlengde van zijn boek gaat Teun vanaf september het theater in. Er worden 40 voorstellingen gegeven. En natuurlijk toert hij ook door Brabant, waar zijn roots liggen.
Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes neemt hij in zijn theatershow ‘VerpleegThuis’ zijn bezoekers op een bevlogen manier mee in een wereld die zij dachten te kennen, maar nooit eerder zo zagen. Hij schetst een nieuw beeld van mensen met dementie. De show is interactief opgezet, omdat het grote doel van Teun is dat wij mensen geholpen moeten worden bij het Nieuwe Denken.  “Als je anders gaat kijken zal niks meer hetzelfde zijn. Mensen met dementie blijven namelijk net als jij en ik, mens voor altijd”, zegt Teun als medeoprichter en lid van de Raad van Bestuur van de ‘Article 25’ foundation.

Geboren uit liefde en behoefte voor mensen die leven met dementie

‘Article 25’ foundation, vermeldt de stichting op haar site, is geboren uit liefde en behoefte voor mensen die leven met dementie. ‘In veel delen van de wereld worden mensen met dementie uitgesloten van het dagelijks leven, gezien als gek, ontdaan van al hun rechten, aan de schandpaal genageld in mensonterende inrichtingen en in sommige landen zelfs vermoord. Wij vinden dit mensonterend en willen dit veranderen en…. hopelijk samen met jou.”
De missie van de foundation is om wereldwijd bewustzijn te creëren voor mensen met dementie, om hen te zien en te behandelen als gelijkwaardige menselijke wezens en om hen een goede levensstandaard te bieden.

‘Bewustwording is in sommige delen van de wereld letterlijk een kwestie van leven of dood als het om dementie gaat. Daarom werkt ‘Article 25’ Foundation samen met vooraanstaande internationale organisaties en personen om een netwerk op te bouwen dat dementie zo snel mogelijk onder de aandacht kan brengen van mensen in alle landen van de wereld.’

“Een waardevol leven wordt gevormd door gelijkwaardige, betekenisvolle en wederkerige relaties.”

De foundation gelooft dat een waardevol leven gevormd wordt door gelijkwaardige, betekenisvolle en wederkerige relaties. ‘En wij geloven dat deze relaties niet mogen veranderen met een diagnose van dementie. Integendeel, als het weten vergeten wordt, vormen juist deze relaties de basis voor een waardige voortzetting van het leven.’

De waarden van de foundation zijn: gelijkheid, inclusiviteit, wederkerigheid en waardigheid.

Gelijkheid:
door de persoon met dementie niet als een patiënt, maar als een mens te zien, zal het zwaartepunt van de zorg verschuiven van verzorgen van de patiënt naar zorgen voor de mens

Inclusiviteit:
ertoe doen is van vitaal belang, dus sluit mensen met dementie niet uit, maar zorg ervoor dat zij erbij worden betrokken.

Wederkerigheid
is iets dat eigenlijk altijd vergeten wordt als het over dementie gaat, maar het is juist deze waarde die voor echt contact zorgt.

Waardigheid
moet geen optie in het leven zijn, maar een vaste waarde, ongeacht leeftijd of toestand.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten