Stroperij van neushoorns neemt af
bron: IPS - Afbeelding van Anita via Pixabay

Sinds 2018 is er een dalende trend te merken in de stroperij van Afrikaanse neushoorns om hun hoorns. Ook de illegale handel in neushoornproducten is sterk afgenomen, meldt de Internationale Unie voor Natuurbescherming.

De stroperij van neushoorns in Afrika is gedaald van een piek van 5,3 procent van de totale populatie in 2015, tot 2,3 procent in 2021. Dat stelt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) vast in een nieuw rapport.

Het fenomeen vormt echter nog altijd een “acute bedreiging voor het voortbestaan van de iconische dieren”, aldus de onderzoekers. De dieren vallen ten prooi aan stropers omdat hun hoorns in Azië gegeerd zijn voor gebruik in traditionele geneeskunde of als vermeend afrodisiacum.

Kruger Park

Tussen 2018 en 2021 werden er volgens het rapport minstens 2707 neushoorns gestroopt in Afrika. Het gaat om zowel de ernstig bedreigde zwarte neushoorn als de witte neushoorn, die de status “Gevoelig” heeft op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten. 

Het leeuwendeel van de incidenten (90 procent) vond plaats in Zuid-Afrika. Vooral de witte neushoorns werden gestroopt in het bekende natuurreservaat Kruger Park. Het totale aantal witte neushoorns is in die periode met 12 procent afgenomen, terwijl de populatie van de zwarte neushoorn met 12 procent is toegenomen. 

Pandemie

Volgens het rapport zorgden beperkingen als gevolg van de covid-19-pandemie ervoor dat verschillende Afrikaanse landen in 2020 veel lagere stroperijcijfers hadden vergeleken met voorgaande jaren. Toen de beperkingen werden opgeheven, registreerde een aantal overheden een toename van stroperij-activiteiten. Deze aantallen waren nog steeds lager dan de piek in 2015.

Naast een afname van stroperij blijkt uit de onderzoeksresultaten dat tussen 2018 en 2020 gemiddeld 575 tot 923 Afrikaanse neushoornhoorns op de illegale markt belandden, vergeleken met gemiddeld 2378 per jaar in 2016 en 2017. 

Het rapport onderzocht ook Aziatische neushoornpopulaties. De populaties van kwetsbare grotere eenhoornige neushoorns en de ernstig bedreigde Javaanse neushoorns blijken allebei sinds 2017 toegenomen. De populatie van de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn is in die periode echter met 13 procent per jaar afgenomen.

In Azië zijn er echter slechts 11 gevallen van stroperij vastgesteld. De afname heeft dus waarschijnlijk met andere factoren te maken. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten