De echo van Cor – De droogte: het uur U heeft geslagen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

De droogte: het uur U heeft geslagen

Kijkend naar de cartoon zou ik willen zeggen: wat zou het toch mooi zijn als dieren op deze manier inspraak zouden krijgen over hun leefomstandigheden. Mooi dat ze in Vlaanderen in ieder geval beter moeten worden vanaf 2029 in de Zoo. Ben wel benieuwd wat voor verhalen er zouden komen als we dieren daadwerkelijk konden verstaan, wat niet wegneemt dat we in ieder geval (weten ook wel hoe en wat) goed voor onze dieren (ook in het wild) moeten zorgen!

Komen we meteen op het volgende dierenonderwerp, de grauwe kiekendief broedt opnieuw en wel in Vlaanderen. De overheid heeft een soortenbeschermingsplan opgesteld om deze zeldzame ‘grondbroeder’ meer en betere kansen te geven. Lijkt me Goed Nieuws, waar niets op aan te merken valt. Prima actie van Vlaanderen!

Dan wat medische nieuwtjes. Allereerst uit het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg waar IC-patiënten aan de beademing kunnen communiceren via oogbesturing. Dit lijkt wel op science fiction uit de Matrix, maar wel fantastisch nieuws natuurlijk en (dus) ook niets negatiefs over te bedenken. Kunnen praten met je ogen terwijl je aan de beademing ligt, top!

En ander medisch nieuws uit Maastricht, een nieuwe diagnose huidkanker: patiëntvriendelijker, sneller en goedkoper, wie wil dat nu niet!? Een scan van de huid in plaats van een biopt (weghalen van weefsel, ik weet wat het is zonder in detail te treden) met een diagnose of er wel of niet iets mis is. Alweer top! En ook hier alleen maar positieve gedachten van mij, en de column is nog niet af …

Blijven we bij gezondheid en wat blijkt? Meer bewegen resulteert in minder lichamelijke en geestelijke klachten! Dat wisten we natuurlijk allemaal al lang, maar nu nog daadwerkelijk doen! Hoe krijgen we iedereen gemotiveerd om te bewegen? Meer hameren op de voordelen en naast omroep Max ook een livestream met leuke bewegende mensen die ons ervan doordringen hoe we beter en gezonder in ons vel kunnen komen zitten.

En wat blijkt nog meer? De Belgische en Nederlandse lucht is steeds gezonder, dus daar kan het ook niet meer aan liggen. Geen argument in ieder geval om binnen te blijven en ‘bank te hangen’. Kom op dus beste mensen: naar buiten allemaal!

En nog steeds geen negatieve opmerkingen mijnerzijds, wordt dus echt een positieve column vandaag, alleen maar Goed Nieuws zonder negatieve bijwerkingen!

Vervolgens gaan we over naar nieuws over menselijke waarden en normen, zoals gelijke kansen voor iedereen op een stageplek. Normaal toch, zou je zeggen, maar in de praktijk natuurlijk niet. Een afwijkende naam kan al reden zijn om niet uitgenodigd te worden. Terwijl de naam niets zegt over de kwaliteit en motivatie van de stagiair. We zullen ze bovendien hard nodig hebben. Iedereen die wil werken en vooruit wil, verdient een kans en zo is het!

Wat volgt is dat bewoners van een woonzorgcentrum zelf aan het woord komen in een gloednieuwe podcast en wel Het Heiveld in Gent. Leuk bedacht! Bewoners, medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers komen voorbij met hun verhalen en die verhalen zijn ook best wel vaak ludiek en humor is natuurlijk altijd goed. Dit alles om jonge mensen te motiveren te kiezen voor een job in de ouderenzorg. Ik zie het met eigen ogen in het verzorgingshuis waar ik kom als vrijwilliger: de jeugd doet het daar prima! En daarbij ze zijn ook nog eens keihard nodig om de zorg overeind te houden en de oudjes een menswaardige laatste levensfase te bieden.

Blijven we bij de menselijke kant van de maatschappij: Carapax (IT-dienstverlener) in Gouda en Eindhoven biedt werk aan 50 mensen met autisme. Volgens het bedrijf worden ze door de reguliere markt onvoldoende op hun waarde geschat. Iedereen kent natuurlijk de film Rain Man (belangrijk is natuurlijk dat je deze mensen een prikkelarme werkplek biedt en bij een IT-bedrijf is dat beter mogelijk dan bijvoorbeeld in een productiebedrijf). Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat men deze groep als volwaardige mensen behandelt, hun verborgen talenten weet te ontdekken en die vervolgens ook tot bloei laat komen.

Tot zover niet negatiefs te melden en dan komen we bij het laatste onderwerp van vandaag (wat minder dan gebruikelijk vanwege de vakantie): de droogte die bestreden gaat worden door invloedrijke beleggers (9600 miljard, ‘ginne kattenpis’). Ze willen hun invloed aanwenden bij multinationals zodat die duurzamer met water omgaan en ook dit is Goed Nieuws uiteraard. Alleen vraag ik me bij dit onderwerp toch af of we niet te laat zijn!?
Als boer hebben we al jaren te maken met de droogte en de oogsten vallen al jaren tegen. Het uur U heeft wat mij betreft geslagen! Ik hoop echt dat het geen druppel op de gloeiende plaat is, maar dat de ommekeer echt is ingezet!

Tot volgende week.
Geef aan Goed Nieuws en Oekraïne (echt doen).
Help nog steeds de FBI tegen Trump.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten