Cambodja schiet wakker in strijd tegen mensenhandel
Auteur: Kris Janssens - bron: IPS - Afbeelding van Richard Mcall via Pixabay

De Cambodjaanse overheid zegt al 865 buitenlanders gered te hebben uit de handen van de Chinese maffia. Het is de eerste keer dat de regering het probleem van mensenhandel in het land erkent en benoemt.

De Cambodjaanse binnenlandminister Sar Kheng heeft tijdens een persconferentie verklaard dat er tussen januari en augustus dit jaar 87 zaken van mensenhandel zijn uitgezocht. Bijna 900 slachtoffers konden bevrijd worden, 60 verdachten staan terecht. 

Uitbuiting

De zaak gaat over gedwongen tewerkstelling en uitbuiting door de Chinese maffia. De slachtoffers worden naar Cambodja gelokt met het vooruitzicht op een goedbetaalde baan. 

Eénmaal ter plaatse worden ze gedwongen om mee te werken aan een ingenieus oplichtingsysteem. Via sociale media moeten ze investeerders overtuigen om grote sommen geld te  storten in malafide of onbestaande fondsen. Wie weigert, zou bedreigd, afgeperst en gefolterd worden. 

Ambassades

Er is ook sprake van seksueel geweld en zelfs bloed- en orgaanhandel. In totaal zou het gaan om duizenden slachtoffers uit verschillende Zuidoost-Aziatische landen, maar ook uit India of Oekraïne. 

Familieleden van slachtoffers hebben eerder al via hun respectievelijke ambassades aan de alarmbel getrokken. Maar een krachtdadig signaal van de Cambodjaanse overheid bleef tot nu toe uit. 

Een reportage van nieuwszender Al Jazeera wees zelfs met een beschuldigende vinger naar hoogstaande Cambodjaanse politici, die banden zouden hebben met de mensenhandelaars.

Onmenselijk

Tijdens zijn persconferentie heeft minister Kheng nu de “onmenselijke praktijken” veroordeeld. Hij drukte zijn spijt uit en benadrukte dat de berichten over “moderne slavernij” ernstig genomen worden. Er worden geregeld raids uitgevoerd om slachtoffers te bevrijden, zo zei hij. Eerder dit jaar had de nationale politie in een mededeling nog laten weten dat de berichten over afpersing door de media overdreven werden. 

Intussen komen er meer getuigenissen aan het licht. Zo vertelde een Vietnamese man vorige week zijn verhaal aan de Engelstalige krant VOD. Hij kreeg te horen dat hij 4000 dollar losgeld moest betalen om zijn 23-jarige broer vrij te krijgen. Die werd vastgehouden door de Chinese maffia en dreigde “verkocht te worden” aan mensenhandelaars in Thailand. 

Terugkeren

Dankzij een hypotheeklening kon het geld betaald worden, al was de uiteindelijke som nog 2000 dollar hoger dan het oorspronkelijke bedrag. Een ngo die ervaring heeft met mensenhandel kon de broer helpen om uit het netwerk te ontsnappen. 

Tijdens zijn persconferentie zei binnenlandminister Sar Kheng nog dat geredde slachtoffers zonder problemen naar hun land van herkomst kunnen terugkeren. Ook als ze bijvoorbeeld geen geldig visum of paspoort meer hebben. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten