Groot-Brittannië sluit grootste windmolenpark ter wereld aan
bron: IPS - Afbeelding van Uwe via Pixabay

In Groot-Brittannië is Hornsea 2, het grootste offshore windmolenpark ter wereld, volledig online gegaan. Het zal genoeg stroom leveren voor 1,4 miljoen gezinnen.

Het windmolenpark, 89 kilometer voor de kust van Yorkshire, is maar liefst 462 vierkante kilometer groot. Het telt 165 turbines van 200 meter hoog. Eén omwenteling van elke wiek is genoeg om een doorsnee gezin 24 uur lang van stroom te voorzien. Het park heeft een capaciteit van 1,3 gigawatt – genoeg stroom voor 1,4 miljoen gezinnen.

Even de grootste

De turbines zijn gebouwd door de Deense firma Ørsted, dat al twaalf andere offshore parken in Groot-Brittannië heeft. Het maakt deel uit van de Hornsea Zone, een gebied in de Noordzee dat op termijn meer dan 2000 vierkante kilometer aan windmolenparken zal beslaan.

Hornsea 2 is momenteel het grootste offshore windmolenpark ter wereld, maar lang zal het die titel niet kunnen behouden. Ten noorden wordt op de Doggersbank al volop gebouwd aan een windmolenpark dat 6 miljoen gezinnen van stroom kan voorzien. En Ørsted zelf heeft al de vergunningen op zak voor Hornsea 3, dat met 2,8 gigawatt bijna dubbel zo groot zal worden als de huidige koploper.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten