Intensief sporten vermindert kans op hartfalen aanzienlijk
bron: IPS - Afbeelding van Daniel Reche via Pixabay

Wie regelmatig en intensief aan lichaamsbeweging doet verlaagt écht het risico op hartfalen. Dat blijkt opnieuw overduidelijk uit een langdurige studie door de universiteit van Glasgow.

Uit de studie die is verschenen in het toonaangevende tijdschrift van de American Heart Association, Circulation, blijkt dat vaak aan lichaamsbeweging doen echt loont.

Alles beter dan niets

De resultaten zijn in overeenstemming met eerdere onderzoeken, maar door de omvang van deze studie zijn ze bijzonder overtuigend: 150 tot 300 minuten per week matig bewegen vermindert je kans op hartfalen met 63 procent. Wie elke week gedurende 75 tot 150 minuten een krachtinspanning levert in de sportschool, vermindert de kans op hartaanvallen en beroertes met 66 procent.

In totaal 94.000 volwassen deelnemers, gemiddeld 56 jaar oud en iets meer dan de helft vrouwen, droegen tussen 2013 en 2015 zeven dagen lang, 24 op 24, een smartwatch die hun beweging bijhield.

“Onze bevindingen geven aan dat elke fysieke activiteit telt. Een ontspannen wandeling van tien minuten is beter dan zitten en niets doen. En probeer, indien mogelijk, wat sneller te lopen, wat de intensiteit en daarmee de potentiële voordelen van lichaamsbeweging vergroot”, zegt Frederick Ho van de School of Cardiovascular and Metabolic Health aan de Universiteit van Glasgow en coauteur van de studie.

Regelmaat

Hartfalen is een chronische, progressieve aandoening die ontstaat wanneer het hart niet in staat is voldoende bloed rond te pompen om te voldoen aan de behoefte van ons lichaam aan bloed en zuurstof. Dat kan leiden tot vermoeidheid en ademhalingsmoeilijkheden.

Volgens Ho zijn er veel potentiële manieren om via regelmatige fysieke activiteit het risico op het ontwikkelen van hartfalen te verminderen.

“Lichaamsbeweging helpt bijvoorbeeld bij het voorkomen van gewichtstoename en daarmee samenhangende aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes type 2, die allemaal risicofactoren zijn voor hartfalen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook de hartspier versterken, wat op zijn beurt kan voorkomen dat hartfalen zich ontwikkelt”, zegt Ho.

Vooral mensen met een hoog BMI, hoge bloeddruk of een hoge mate van cholesterol hebben volgens de resultaten van deze studie baat bij meer lichaamsbeweging. Zij hebben door hun gezondheidsstatus het meeste kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten