De echo van Cor – Bijna onvoorwaardelijke liefde!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Bijna onvoorwaardelijke liefde!

Deze week cartoon/politie hond Lucky, hulp aan slachtoffers van traumatische gebeurtenissen. Ik geloof daar wel in. Ik merk het aan de hond van mijn dochter (een labradoedel genaamd Tommie), die zorgt ook altijd voor afleiding. Hij wil spelen, knuffelen, rustig bij je liggen en dat alles zonder oordeel, bijna onvoorwaardelijke liefde! En dat helpt zeker bij mensen die iets supervervelends/dramatisch hebben meegemaakt. Goed idee dus, zijn we blij mee en zeker ook de mensen die hij helpt!

Daar past het volgende item wel bij naar mijn mening: Gent brengt steden en gemeenten samen voor aanpak intra familiaal geweld. Vijftien steden en gemeenten stappen in het project en dat is belangrijk zo’n gezamenlijke grensoverschrijdende aanpak. Gent heeft de leiding over het project en als ze daar daadkrachtig en zonder al te veel projectleiders werken dan is dat zeker Goed Nieuws. Misschien horen we nog een keer iets over de resultaten.

En is het een keer toch fout gegaan en je bent echt over de schreef gegaan en je bent in de gevangenis in Vught (Noord-Brabant) terecht gekomen …. dan is er nu als kind de mogelijkheid om drie dagen door te brengen in die gevangenis met je papa of mama om te spelen, knutselen of sporten! Goed voor het kind (minder kans om in aanraking met justitie te komen) en de ouder die beter resocialiseert (betere terugkeer in de maatschappij) en meer gemotiveerd is om op het rechte pad te blijven. Ben geen specialist in deze, maar het klinkt wel goed eigenlijk, win-winsituatie voor de maatschappij en voor het gezin!

Dan iets compleet anders: hernieuwbare energie in Chili, massa’s potentieel! Met een woestijn en de ligging tussen de oceaan (ook erg langgerekt) en de Andes is het land uitermate geschikt voor zonne-en windenergie. Dit jaar wordt de energiebehoefte al voor meer dan 62% voorzien door groene stroom, fantastisch dus, alleen maar Goed Nieuws. Mooi dat een land waar je het niet van verwacht op het gebied van energie zo goed bezig is. Schijnt daarentegen wel hoog op de corruptielijst te staan ……kleinigheidje! Wel nog effe de moeite waard om te vermelden: Chili is 4300 km lang, 4000 km langer dan Nederland, tis wa!

Een ander groot land is India waar Lieke woont en daar mooie verhalen over vertelt, de moeite waard om te lezen. Iemand die gewoon geniet van de echt belangrijke en kleine dingen in het leven (ga ze niet weer opnoemen). Vandaag het geluid van een piano (waar ze vroeger les voor nam), die in een kerk stond en de pastoor haar probeerde over te halen om de mis bij te wonen. Ze bedankte, geen aanhanger van welke religie ook, maar wel een persoon die het leven de moeite waard maakt en waar er te weinig van rondlopen, helaas.

Dan het volgende item dat hier goed op aansluit: mensen met dementie blijven net als jij en ik, mens voor altijd! Ook zij hebben recht op een fijn en menswaardig leven, zoals in De Pastorie in Aarle Rixtel, waar ik vrijwilliger ben. Eenieder heeft zijn of haar persoonlijke aandacht en benadering nodig en dan is het leven ook waard om geleefd te worden, ondanks dat je lijdt aan dementie. Zo hoort het gewoon te zijn en niet anders. Laten we goed voor deze grote groep blijven zorgen a.u.b.

Goed zorgen moet je ook voor de kinderen uiteraard. Onze (nog jonge) minister Wiersma wil voortaan positieve inzet om schoolverzuim te verminderen. Wordt een kind gemist (er gewoon niet is, hoop ik) dan meteen actie en de digitale school wordt meteen ingeschakeld. Ook extra hulp op school wordt eenvoudiger en extra aandacht voor kinderen die vaker dan normaal een les missen. Goede zaak, niets dan lof, alleen maar hopen dat we genoeg medewerkers hiervoor kunnen vinden!?

Nog meer goed ‘mensennieuws’: de kans op overleven bij kanker stijgt aanzienlijk bij veel kanker soorten! Goed Nieuws dus, het gaat zeker de goede kant op, uitzonderingen zijn er ook helaas, maar al met al boekt men echt flinke vooruitgang! Zeker bij prostaat -, borst- en huidkanker is 75 % na 5 jaar nog in leven. Geweldig toch!

Ander nieuws over de mensheid komt uit België, waar steeds meer werkgelegenheid is. Ook Goed Nieuws. Alleen als ik de grafiek bekijk, zie ik helaas wel dat het voor dames niet geldt en dat is dan toch weer erg jammer. Vraag me af hoe dat kan, mocht iemand dat weten graag reactie a.u.b. Ben erg benieuwd!

Dan nog een paar ‘losse flodders’ (niet negatief bedoeld). Allereerst: wetenschappers ontwikkelen ecologischer alternatief voor traditionele airco. Heb zelf koeltechniek gestudeerd, 2 jaar in de avonden, zelfs geslaagd (!) en weet er best wel wat van, al zeg ik het zelf, maar hier hebben we nog een lange weg te gaan. Sterker nog, ik verwacht zeker dat er betere ideeën komen. Misschien heb ik ongelijk, maar ook dit blijven we volgen. Ben zeer benieuwd, misschien u ook, lees het complete artikel maar eens.

Dan tot slot stroperij van neushoorns neemt af in Afrika: van 5,3 % in 2015 naar 2,3 % in 2021. Werkelijk Goed Nieuws dus, maar we moeten alert blijven en zorgen dat het weer niet toeneemt. Maar ook zonder stroperij blijven het kwetsbare dieren, die ook door nog onverklaarbare oorzaken soms sterven, zoals in Sumatra. En het blijkt weer: er is meer tussen hemel en aarde dan we weten en dat is maar goed ook, niet alles hoeft te verklaren te zijn gelukkig.

Tot volgende week.
Geef geld aan Oekraïne en aan Goed Nieuws (wel doen).
Steun Kamala Harris in de strijd tegen Trump.
Geef Erdogan op z’n donder omdat hij zomaar zangeressen arresteert.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten