Staal uit België wordt straks gemaakt met milieuvriendelijke kolen uit Nederland
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Perpetual Next

In de Groningse chemiecluster Delfzijl komt een nieuwe fabriek die in de toekomst vanuit syngas op duurzame wijze groen gas gaat produceren en distribueren. Hierdoor vervalt de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen. Syngas ofwel synthesegas, is een geproduceerd gasmengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas. Dit mengsel wordt verkregen door het vergassen van steenkool of biomassa en water. De fabriek wordt naar verwachting in 2024 in gebruik genomen.

Voor de toepassing van dit proces hebben Gasunie, het energie-infrastructuurbedrijf en beheerder van het Nederlandse gasleidingnetwerk, en Perpetual Next, wereldleider op het gebied van torrefactie-technologie, een joint venture-overeenkomst gesloten. Torrefactie is een techniek die biomassa zodanig verandert dat het beter te gebruiken is bij verbranding en vergassing.

Het doel van het project is de realisering van een commerciële vergassingsinstallatie, die gebaseerd is op reststromen van hout en vanuit recycling. Hiermee wordt groen gas aan het aardgasnetwerk geleverd en stoom aan het lokale stoomnetwerk. Het hout komt uit het onderhoud van bossen en uit restafval van de meubelindustrie. Er hoeft dus geen boom gekapt te worden om er biokolen van te maken.

Vervuilende industrieën helpen met vergroenen

Perpetual Next is een klimaattechnologiebedrijf in Amsterdam dat koolstof (biokolen) terugwint uit natuurlijk afval. Het ontwikkelt technologieën voor industrieën, zodat deze kunnen verduurzamen door fossiele grondstoffen te vervangen voor hernieuwbare koolstof. Koolstof krijgt daardoor een nieuwe hoogwaardige bestemming om CO₂- rechten te genereren. Op deze manier helpt Perpetual Next grote vervuilende industrieën om te vergroenen. Dat doet Perpetual Next in het bijzonder voor de sectoren chemie, staal, cement en agrarisch.

ArcelorMittal zet belangrijke stap

In de staalindustrie is de Belgische staalgigant ArcelorMittal Gent een grote klant van Perpetual Next. Het bedrijf heeft namelijk een belangrijke stap gezet in zijn verduurzamingsbeleid door de keuze voor hoogwaardige hernieuwbare koolstof als grondstof voor het staalproductieproces. Voor de productie van staal werd tot op heden fossiele steenkool ingezet, onder meer voor het onttrekken van ijzer uit ijzererts. Over enige tijd wordt dus staal in België gemaakt met milieuvriendelijke kolen uit Nederland.

Noodzaak tot verandering

De mondiale staalproductie in 2020 omvatte 1,86 miljard ton ruwstaal, waarvan 70% werd geproduceerd in hoogovens met behulp van fossiele steenkool. Verwacht wordt dat de vraag naar staal in 2050 zal zijn verdubbeld ten opzichte van het huidige niveau. Met ongewijzigd beleid kan dit leiden tot een verdubbeling van de CO2-uitstoot. Dit onderstreept de noodzaak tot verandering. In vergelijking met het gebruik van steenkool wordt er per ton hernieuwbare koolstof 2,5 ton CO2 bespaard. In Europa is de staalindustrie een van de grootste uitstoters.

“Wij willen sneller en verder dan het Klimaatakkoord van Parijs.”

Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal België, licht de samenwerking met het Nederlandse Perpetual Next toe: “ArcelorMittal België heeft de ambitie om sneller en verder te gaan dan het Klimaatakkoord van Parijs. We willen niet alleen de carbon footprint in Europa verkleinen, maar ook de waste footprint. Ons staalbedrijf staat aan de basis van de circulaire economie en heeft een stappenplan om koolstof- en afvalneutraal te worden.  We vervangen fossiele koolstof door groene en circulaire koolstof en door groene en circulaire waterstof. We doen dit stap voor stap op een ecologisch en economisch verantwoorde manier. Ons XCarb™-programma is ontworpen om alle koolstof gereduceerde, koolstofarme en koolstofvrije producten en staalproductieactiviteiten van ArcelorMittal, evenals bredere initiatieven en groene innovatieprojecten, samen te brengen in één enkele inspanning die erop gericht is aantoonbare vooruitgang te boeken in de richting van koolstofneutraal staal. De toepassing van de torrefactietechnologie van Perpetual Next past hier perfect in.”

“We openen een nieuwe industrie.”

Martijn van Rheenen, CEO van Perpetual Next: “Met de toepassing van onze technologie voor ArcelorMittal Gent openen we een nieuwe industrie om deze verder te helpen met het verduurzamingsproces. De hernieuwbare koolstof heeft dusdanig hoogwaardige eigenschappen dat deze een gedeeltelijke vervanging biedt voor fossiele steenkool in verschillende toepassingen, zoals in het productieproces van de staalindustrie. Naast het reduceren van de CO2-uitstoot van ArcelorMittal zelf, geeft deze stap de klanten van ArcelorMittal de mogelijkheid hun zogenoemde scope 3 CO2-emissies te reduceren in overeenstemming met het EU-programma Fit for 55.

De grootste staal- en mijnbouwonderneming van de wereld

ArcelorMittal is ’s werelds grootste staal- en mijnbouwonderneming, met vestigingen in 60 landen en met primaire staalproductie-installaties in 17 landen. In 2020 had ArcelorMittal een omzet van 53,3 miljard dollar en een ruwstaalproductie van 71,5 miljoen ton, terwijl de ijzerertsproductie 58,0 miljoen ton bereikte.
ArcelorMittal België, met productievestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel, is goed voor 5.000 banen. De totale directe en indirecte werkgelegenheid wordt geraamd op 30.000 banen. Het bedrijf produceert staal van hoge kwaliteit voor de meest uiteenlopende toepassingen in de automobielsector en andere industriële sectoren zoals de groene energiesector, de bouw, witgoed, verpakking, enzovoort.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten