De echo van Cor – Broeken met een gat erin zijn zelfs duurder
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Broeken met een gat erin zijn zelfs duurder

‘Onze’ cartoonist is met ‘verlof’, zoals onze Vlaamse vrienden een vakantie typeren. En hij maakt dat duidelijk met …… natuurlijk ……een cartoon.  “Welverdiend”, zou ik zeggen en ik voeg eraan toe: “ondanks alle goede voornemens gewoon lekker uitrusten! Even niet bezig zijn met van alles, druk, druk, druk, maar lekker relaxen.” Zou ik ook eens wat meer moeten doen …….

Deze week in de Nieuwsbrief veel duurzaamheid. Dus daar gaan we maar eens mee beginnen. Allereerst studenten in Breda die ondernemers helpen te verduurzamen; ze gaan kosteloos aan de slag bij bedrijven om deze te helpen meer duurzaam te ondernemen. Slim idee. Studeren en meteen praktisch bezig zijn. Wederom win-winsituatie en nog eens gratis advies voor de ondernemers ook nog. Super.

Verder een nieuw wapen in de strijd tegen klimaatverandering: steden van hout … en tot wel 12 verdiepingen hoog! Een technisch hoogstandje voor mij als leek. Het zal allemaal uitgerekend zijn. Ik ben niet tegen en ook niet voor. Belangrijkste is dat er onder aan de streep echt een beter milieucijfer komt!

We zullen de komende tijd nog wel meer vernieuwingen/veranderingen de revue zien passeren en dat is prima, zeker ook gelet op de energieproblematiek!

En zo’n ‘vernieuwing’ is isolatie van gedroogde koemest, goed voor boer en bouwer.  Effe wennen voor de bewoner en met een lekkage weet ik ook niet wat er gebeurt (stank?), maar verder heb ik geen bezwaren. Volgens mij werd dit eeuwen geleden al gebruikt als bouwmateriaal zelfs, dus geen probleem.

Ook een mooi staaltje duurzaamheid is het grootste windmolenpark ter wereld dat in Groot-Brittannië wordt aangesloten. Voldoende om 1,4 miljoen gezinnen van stroom te voorzien, op z’n Helmonds gezegd ‘ginne kattenpis’ dus. Zeker geen lust voor het oog, maar wel goed voor onze toekomst (we moeten wel). Deze keer een pluim voor die rare Britten.

Wat nog meer?
Wetenschappers hebben een nieuwe batterij ontwikkeld met huis-tuin- en keukenmiddeltjes.  Zout, aluminium en zwavel (allemaal genoeg en goedkoop voorhanden) vormen de basis voor deze batterij.  En die zullen we nog veel nodig hebben om onze (zonne)energie op te slaan en te gebruiken als de zon niet schijnt of als het windstil is. Goed bezig weer onze slimme meisjes en jongens (of lhbti’ ers …).

Ook hard nodig is het hergebruiken van plastic producten om plasticvervuiling en plastic soep tegen te gaan! Gewoon statiegeld dus en hard blijven werken aan betere oplossingen die er ongetwijfeld zullen komen (echt 100% recyclebaar, composteerbaar en organisch materiaal).

Een ander initiatief is SNEW, nieuwe kansen voor ICT-apparatuur (krijgt een tweede leven) en mensen (met name banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt).

Dit alles bij Van Engelen in Boxtel. Top als je het mij vraagt en de 10 met een griffel voor dit bedrijf voor deze week! Motto: samen laten we de aarde beter achter voor volgende generaties.’ Geweldig toch!

Nog meer hernieuwbaar nieuws. Kwetsbare werkzoekenden geven kledij een tweede leven in Circulair Naaipunt. In Antwerpen werken zes medewerkers (ook met een afstand tot de arbeidsmarkt) om buurtbewoners te helpen met kledij te herstellen, workshops organiseren en om ze te leren naaien. Dit alles natuurlijk om minder nieuwe kleding te hoeven aanschaffen. Prima. Broeken met een gat erin zijn zelfs duurder tegenwoordig, dus wat dat betreft zou het niet eens nodig zijn. Zelf heb ik ook liever een broek zonder scheuren.
p.s.
als je dit al aan mensen kunt leren (aan de buurtbewoners dus) dan is de afstand tot de arbeidsmarkt misschien eerder een voorsprong ….

Dan een paar medische itempjes. Allereerst mechanisme dodelijke schimmelinfectie bovenop griep of Covid 19 ontcijferd. Een mondvol, maar veel patiënten krijgen last van schimmelinfecties bij of na griep of Covid. Door dit onderzoek is een oplossing voor dit probleem weer een stapje dichterbij. Eenvoudig toch …

Dan als bijna laatste medisch weetje: hersentumorcentrum Limburg erkend als Europees expertisecentrum. Ziekenhuizen uit Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen vormen samen als trio dit centrum, knap toch!? Ik gun Limburg naast al het goede nieuws uit Noord-Brabant graag deze eer. Toch een flink aantal knappe koppen /slimmeriken, óók in Limburg….

Tot slot: intensief bewegen vermindert kans op hartfalen aanzienlijk. Wisten we al lang natuurlijk. Meer bewegen en liefst lekker in de natuur is goed voor je. Intensief is nog maar de vraag, volgens Midas Dekkers, maar veel wandelen, fietsen en af en toe wat krachttraining is zeker niet verkeerd. Doen dus, beste mensen!

Dan ander Goed Nieuws: Cambodja schiet wakker in de strijd tegen mensenhandel. Gelukkig maar! Nu al bijna 900 buitenlanders gered uit handen van de Chinese maffia en helaas natuurlijk het topje van de ijsberg. Jammer dat er zulke mensen zonder geweten zijn! Maar ook de Chinese overheid met hun kampen voor Oeigoeren zou zich diep moeten schamen. Echt te gek voor woorden. Niks meer bij Ali en consorten bestellen, beste mensen, koop verstandig, koop lokaal.

Wel een beetje goed nieuws uit India (al oefenen die wel militair met China en Rusland): meer meisjesbaby’s gewenst en minder abortussen (daar mag het nog wel, weg met de republikeinen). Te gek eigenlijk dat we dit (moeten) vermelden, want het maakt echt niet uit, toch. Hetzelfde als met je seksuele geaardheid. Het is belangrijk hoe je bent als mens en hoe je omgaat met je omgeving, de rest boeien!

Nog even een coronafeitje tussendoor (hopelijk blijft het daarbij): door corona is de Technofobie in de Oegandese onderwijssector overwonnen. Nood breekt wet of zoiets, er was geen andere mogelijkheid om les te geven, dus nu is nood een deugd. Ook daar dus onderwijs op afstand mede dankzij het Belgische Enabel (vertaal dat maar eens), ook daar komen ze er wel (hopelijk).

Het laatste van vandaag gaat over de oudjes. Voor hen heb ik wel een zwak. Wat blijkt? In verzorgingshuizen ontstaan spontane en mooie vriendschappen door acteren. Snap ik.  Samenzijn, sociale contacten, aandacht en als volwaardig gezien worden zijn voor ouderen superbelangrijk, zeker als je eenzaam bent. Klinkt allemaal heel logisch, maar de tijd en de vrijwilligers ontbreken vaak, verdrietig …….
Zelfs mijn simpele voorlezen en gesprekjes zorgen ervoor dat de bewoners van De Pastorie me bedanken. Zo lief allemaal! Daar doen we het voor!

Tot volgende week.
Denk aan Oekraïne en aan Goed Nieuws (liefst ook geld overmaken).
Help Biden tegen Trump en koop niets meer uit China (harde taal, maar het moet!)
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten