Niet alleen zijn tijdens emotionele medische trajecten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ‘Stamps’

“Toen mijn moeder voor de derde keer in haar leven de diagnose borstkanker kreeg, zat ik ook, net als zij natuurlijk, met veel gedachten. Ik hoefde zelf dat traject niet door, helaas en gelukkig, want ik zou het met liefde voor haar doen. Dat kon natuurlijk niet. Wat ik wel kon doen is steunen. Er zijn waar nodig. Maar wat is nodig? En wat voor steun waardeert ze? Wil ze er eigenlijk wel elke keer over praten? Doordat ze dagelijks korte updates gaf, was ik op de hoogte. Het was fijn om te weten wanneer ik er kon zijn of dat het minder goed uitkwam. Ook dat gevoel, gun ik iedereen.”

En dus ontwikkelde Tess van Logtestijn, op dat moment nog student psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, samen met haar (zieke) moeder Pien de Ruig, een app en gaven deze de naam ‘Stamps’ (postzegels). Voor Tess en Pien symboliseert namelijk een postzegel de steun die ze met de app anderen willen bieden. Want, zeggenTess) en Pien: “Wij geloven dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens intensieve emotionele trajecten, zoals medische of gezondheidsreizen.”

De simpele vraag ‘Hoe gaat het met je?’ kan al belastend zijn

Met de app helpen ze anderen met het delen van hun verhaal met vrienden, familie, kennissen en collega’s. Met de app schrijf je namelijk in één keer van je af hoe het met je is en houd je zo iedereen op de hoogte.
Want de simpele vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ is altijd goed bedoeld natuurlijk, maar in een medisch traject kan het belastend zijn om keer op keer hetzelfde verhaal te moeten vertellen. Of te kopiëren en te plakken in verschillende whatsapps. Dat kost tijd en energie.
In ‘Stamps’ kan iedereen op zijn of haar eigen manier en op het moment dat jezelf het beste uitkomt, opschrijven hoe het met je gaat. En als je zelf tijdelijke even niet kunt schrijven, kun je iemand anders de rechten geven om jouw updates te verzorgen. 
Door jouw ervaringen in de app te delen, kun je zelf ook heel makkelijk op één plek teruglezen hoe jouw medisch traject is verlopen is en hoe je eerdere behandelingen ervoer. Ook de foto’s en reacties van je vrienden onder de updates brengen herinneringen terug.
Ook voor jouw netwerk geldt dat het makkelijk is om, waar ze ook zijn en wanneer het hen uitkomt, kunnen meelezen en steunen. Meeleven kan ook zonder woorden. Door een simpel hartje te geven bijvoorbeeld. Omdat je jouw verhaal deelt in ‘Stamps’ verdwijnt het niet tussen al hun andere whatsappjes, vakantiefoto’s, mails of reclames.

Onze missie: “Andere mensen de verbindende kracht te laten ervaren.”

Pien verduidelijkt als ‘ervaringsdeskundige’ waarom ze de app samen met haar pientere dochter ontwikkelde: “In 2021 kreeg ik voor de derde keer in mijn leven de diagnose borstkanker. Omdat mij een pittig medisch traject met onder meer 18 chemo’s te wachten stond, stopte ik als bestuurslid communicatie bij Voedselbanken Nederland. Met pijn in mijn hart, want de mensen waren mij dierbaar. Ik informeerde mijn netwerk dagelijks in de app over mijn ervaringen en gevoel. Ik ontving daardoor veel steun van familie, vrienden en collega’s. Het gaf mij het gevoel dat ik er niet alleen voor stond. Een medische, of gezondheidsreis, leg je in principe in je eentje af. Jij moet naar de behandelingen, jij moet je inzetten om gezonder te worden en de discipline opbrengen die daar soms helaas bijhoort. Jij moet de fysieke consequenties ondergaan. Maar je staat er niet alleen voor. En de emotionele consequenties hoef je niet alleen te dragen. Je naasten leven met je mee.  Ervaring leert dat als je open communiceert, je het traject verlicht. Niet alleen voor jezelf, ook voor je naasten. Daarom is het onze missie om andere mensen deze verbindende kracht te laten ervaren. We weten wat het brengt en hoe prettig het kan zijn.”

“Gebruikers stimuleren op zoek te gaan naar positieve punten.”

Er is veel onderzoek gedaan naar de helende aspecten van positieve psychologie. Tess, inmiddels zelf psycholoog, weet ook uit door haar zelf verricht onderzoek dat mensen met kanker, hersenletsel, long-covid of een burn-out er baat bij hebben. “Maar ook mensen met obesitas die in een pittig afvaltraject zitten, voelen zich gesteund door het gebruik van ‘Stamps’. Daarom proberen wij met ‘Stamps’ onze gebruikers te stimuleren op zoek te gaan naar positieve punten tijdens hun reis. Groot en klein. We realiseren ons dat er moeilijke momenten kunnen zijn. We hopen onze gebruikers te motiveren om altijd waarheidsgetrouw te communiceren over hun gedachten en gevoelens.”

Als sociale onderneming impact creëren

Tess en Pien willen van ‘Stamps’ een sociale onderneming maken. Een sociale onderneming streeft primair en expliciet een maatschappelijk doel na en wil een maatschappelijk probleem oplossen. Kenmerkend is ook dat een sociale onderneming economisch zelfstandig is, geld uit de markt haalt en niet (volledig) afhankelijk wil zijn van subsidies, schenkingen en donaties. Anders dan bijvoorbeeld goede doelenorganisaties, zijn sociale ondernemingen economisch zelfstandig. Zij leveren net als elk ander bedrijf een product of dienst en hebben een verdienmodel.

Tess: “Ons belangrijkste doel is als sociale onderneming is impact creëren. We willen het leven van zoveel mogelijk mensen in een medisch traject emotioneel ondersteunen. Dat doen we op twee manieren: via de mogelijkheden die de app biedt en via ons goede doelen beleid.

Stamps gaat een aanvraag doen tot erkenning als sociale onderneming. De app ‘Stamps’ is overigens gratis in gebruik.
“Om de continuïteit van de app te garanderen, hebben we inkomsten nodig”, zeggen Tess en Pien. “Daarom kun je in de app aankopen doen. Zo kun je in de app een kaartje, cadeautje of bloemetje bestellen. Een percentage van tussen de 6 en 10% van het aankoopbedrag gaat naar ‘Stamps’. We hopen op termijn de kosten van app ontwikkeling, onderhoud en coördinatie te kunnen financieren vanuit deze inkomstenstroom.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten