Onderzoekers ontwikkelen plastic film die virussen kan doden met kamerlicht
bron: Queens University Belfast - Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Onderzoekers van de Queen’s University Belfast hebben een baanbrekende plastic film ontwikkeld die virussen die op het oppervlak terechtkomen met kamerlicht kan doden.

De zelfsteriliserende film is de eerste in zijn soort – hij is goedkoop te produceren, kan gemakkelijk worden opgeschaald en zou kunnen worden gebruikt voor wegwerpschorten, tafellakens en gordijnen in ziekenhuizen.

De film is gecoat met een dunne laag deeltjes die UV-licht absorberen en reactieve zuurstofspecies – ROS – produceren. Deze doden virussen, waaronder SARS2.

De technologie die wordt gebruikt om de film te maken, zorgt er ook voor dat hij afbreekbaar is – in tegenstelling tot de huidige plastic wegwerplagen die hij zou vervangen, wat veel milieuvriendelijker is.

De doorbraak zou kunnen leiden tot een aanzienlijke vermindering van de overdracht van virussen in gezondheidszorgomgevingen, maar ook in andere omgevingen waar plastic films worden gebruikt – bijvoorbeeld in voedselproductiefabrieken.

De onderzoekers van Queen’s testten de folie op antivirale activiteit met vier verschillende virussen – twee stammen van influenza A-virus, een zeer stabiel picornavirus genaamd EMCV en SARS2 – en stelden de folie bloot aan ofwel UVA-straling ofwel licht van een fluorescentielamp met koel wit licht.

Zij ontdekten dat de film effectief is in het doden van alle virussen – zelfs in een kamer verlicht met alleen witte fluorescentiebuizen.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, is uitgevoerd door professor Andrew Mills, dr. Ri Han en dr. Christopher O’Rourke van de School of Chemistry and Chemical Engineering van Queen’s University Belfast en dr. Connor Bamford en dr. Jonathon D. Coey van het Wellcome-Wolfson Institute for Experimental Medicine in de School of Medicine, Dentistry and Biomedical Sciences van Queen’s.

Professor Andrew Mills licht toe: “Deze folie zou veel van de plastic wegwerplakfolies die in de gezondheidszorg worden gebruikt kunnen vervangen, omdat hij de toegevoegde waarde heeft dat hij zelfsteriliserend is zonder echte extra kosten. Door middel van rigoureuze tests hebben we ontdekt dat het effectief is in het doden van virussen met alleen kamerlicht – dit is de eerste keer dat iets dergelijks is ontwikkeld en we hopen dat het een groot voordeel voor de samenleving zal zijn.”

Dr. Connor Bamford zegt: “Pathogene virussen zoals SARS2 en influenza zullen nog jaren een wereldwijd probleem blijven. Door zelfsteriliserende dunne plastic films te ontwikkelen, hebben we een goedkope technologie gecreëerd die een belangrijke impact zou kunnen hebben op de overdracht van dergelijke verontrustende virussen in een gezondheidszorgomgeving en andere sectoren waar ze worden gebruikt.”

Het project werd gefinancierd door de Engineering and Physical Research Council, die deel uitmaakt van UK Research and Innovation.

Dr. Kedar Pandya, directeur van de EPSRC voor horizontale programma’s van de Raad, merkt op: “Dit is een enorm opwindende ontwikkeling die het potentieel heeft om de overdracht van virussen in een breed scala van omgevingen drastisch te verminderen en tegelijkertijd ecologisch duurzaam te zijn.

“Het is een uitstekend voorbeeld van avontuurlijk, innovatief onderzoek dat het potentieel heeft om het leven van miljoenen mensen te verbeteren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten