Interieurbouwer schenkt zijn machinepark aan ambachtsschool in Tanzania
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Multimodus foundation

Edwin van Kessel (71) stopt na 51 jaar met het interieurbouwbedrijf dat zijn vader 90 jaar geleden (1932) in Eindhoven begon en opbouwde tot een bloeiende onderneming. En waaraan Edwin stevig meewerkte. Want hij was als jongste in het gezin Van Kessel de enige die ‘hart’ toonde voor de zaak van zijn vader. Edwin was pas 20 toen zijn vader overleed. Toen stond Edwin er alleen voor. Nu heeft Edwin geen opvolger en fysiek is het vak ook zwaarder geworden, vindt hij. Dus dacht hij lange tijd na en nam het besluit: de deur gaat dicht. En het interieur, een prachtig machinepark, krijgt een ‘tweede leven’. Het gaat naar een ambachtsschool inhet dorp Sanya Juu in Tanzania aan de voet van de Kilimanjaro. Binnenkort gaan de machines en apparaten op zeetransport, althans als daar genoeg geld voor is….

Edwin: “Ik wil de machines wel beschikbaar stellen maar hoe krijg ik die in Tanzania, was mijn vraag. Viavia, zo blijkt uit Edwins’ verhaal. “In 2018 ben ik samen met mijn buurman een week in Tanzania geweest om daar de Kilimanjaro te fietsen voor ‘Amref Flying Doctors’.
De stichting ‘Amref Flying Doctors’ werkt aan een gezond en sterk Afrika. Ze leidt zorgverleners in Afrika op, biedt basiszorg en geeft voorlichting. Ook praat de stichting met Afrikaanse overheden, want ze wil natuurlijk dat verbeteringen in de gezondheidszorg blijvend zijn. In Nederland kan ‘Amref Flying Doctors’ rekenen op de financiële steun van ruim 110.000 gevers.

Edwin vervolgt: “Een geweldige ervaring was dat. Niet lang daarna ben ik ook gaan rondkijken waar ik mijn machines eventueel zou kunnen verkopen. Via Marktplaats heb ik toen een pennenbank verkocht aan Jan Postma, een Fries. Later hoorde ik dat die pennenbank op een vakopleiding in Tanzania terecht was gekomen. In een plaatsje waar ik doorheen gefietst was. Zo kwam ik op het idee mijn machines beschikbaar te stellen voor Tanzania. Samen met Jan Postma en de Stichting Multimodus kwamen we uit bij het dorp Sanya Juu en ook daar ben ik doorheen gefietst. Toeval bestaat niet, denk ik dan.”

Behoefte aan technische opleidingen

Door het veranderende klimaat is in Tanzania steeds minder werk in de landbouw en is er behoefte de jeugd een technische opleiding te geven op het gebied van autotechniek, metaal- en houtbewerking. De bedoeling is om in deze regio een VTC (Vocational Training Center), zeg maar een soort ambachtsschool, op te zetten. De Sanya Juu-gemeenschap zorgt voor de gebouwen en infrastructuur en Edwin dus voor de houtbewerkingsmachines.

Om het transport van de goederen te kunnen bekostigen is geld nodig. Daarvoor krijgt Edwin hulp van de Multimodus Foundation, die een bankrekening heeft geopend voor donaties om de machinerieën naar de Kilimanjaro te brengen. De kosten hiervoor bedragen ruim 10.000 euro. 
De Multimodus Foundation is een organisatie die actief is op het gebied van onderwijs, arbeidsvoorziening, energie, gezondheidszorg en (drink)watermanagement. Momenteel is de foundation actief in Tanzania waarbij wordt samengewerkt met het KCMC (Kilimanjaro Christian Medical Centre) in Moshi. Verder heeft de foundation in 2020 en 2021 twee timmerfabrieken opgezet in Moshi en Kilangala.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten