De echo van Cor – Goed nieuws dat klinkt als muziek in de oren
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Goed nieuws dat klinkt als muziek in de oren

De kop boven het artikel in de Nieuwsbrief klinkt als muziek in de oren: ‘Het kan echt: een groen, energie-onafhankelijk Europa door wind – en zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen. In 2050 zou dat moeten kunnen met als voorwaarde dat we samenwerken met alle lidstaten en samen afspreken waar wat het beste geproduceerd kan worden. Sowieso slim dat samenwerken, blijkt nu wel weer en laten we dat volhouden om de ‘vijand’ buiten de deur te houden en voor een schonere wereld!

Dan komen we meteen op het artikel over de chip als ”strategische grondstof“, belangrijke speler op het geopolitieke wereldtoneel! In de EU ziet men nu ook in dat de afhankelijkheid van o.a. China en Taiwan op het gebied van computerchips te groot is geworden. Zelfvoorzienend op dit vlak is in de moderne tijd erg belangrijk, maar dat geldt voor meer gebieden: nieuwe technologieën, gezondheid (denk aan medicijnen) en voeding. In ieder geval onafhankelijk zijn van ‘schurkenstaten’ of landen die het niet zo nauw nemen met vanzelfsprekende humanitaire zaken! Ik noem verder geen voorbeelden, die weet eenieder wel als het goed is.

Nog zo’n Europees verhaal is de lancering van een wetsvoorstel dat wisselstukken voor smartphones verplicht, een aanvulling dus op de oplaadkabels. Prima en dat kan voor heel veel meer apparaten gelden wat mij betreft (b.v. computerschermen, toetsenborden, tablets en accu’s van auto’s zelfs), maar de innovatiedrang moet er wel blijven en de patenten uiteraard ook. Dus nu ik er zo over nadenk, is het misschien wel goed voor het een, maar niet voor de ander. Milieu is belangrijk, dus kun je de fabrikant ook verplichten om het recyclebaar te maken in plaats van uitwisselbaarheid. Denken we nog even over na ……

Blijven we nog even bij de smartphones en specifieker nog een speciale app: Stamps (ontwikkeld door Tess, student psychologie), om niet alleen te zijn tijdens emotionele medische trajecten. Met de app deel je je verhaal in een keer met vrienden en familie en schrijf je de emoties van je af. Je hoeft niet keer op keer je verhaal te doen. Met de app bepaal je zelf hoe en wanneer je je verhaal deelt. Goed idee, al is een arm om je heen en een luisterend oor volgens mij ook wel erg fijn. Laten we zeggen dat beide middelen goed zijn om je emoties een plek te geven!!

Studenten hebben niet stil gezeten. Ze hebben een handschoen ontwikkeld die het leven van mensen met spasticiteit gemakkelijker maakt. Echt top dit! De prijs van de week is zeker voor deze uitvinding van studenten uit Amsterdam. De handschoen is bestand tegen de spierspanning (is extra bij spasticiteit) waardoor de hand toch geopend kan worden en er iets vastgepakt kan worden. Echt superknap!

Blijven we bij de jongeren, want wat blijkt dat ook tijdens de coronapandemie er een positieve houding was van diezelfde jongeren. Voor mij verrassend. Ik dacht dat er alleen depressiviteit was in die periode. Gelukkig niet dus. Verhalen in de media stimuleerden zelfs de jongeren om anderen te helpen en daar word je gelukkiger van volgens een gezamenlijk onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ik heb het al vaak gezegd: van anderen helpen word je gelukkiger en nu is het bewezen ook nog!! Dus beste lezers, goed opletten wat ik allemaal de wereld in slinger, er zou zomaar weer iets nuttigs tussen kunnen staan of gewoon de waarheid …

Waar je ook gezonder van wordt is af en toe een micropauze van ongeveer 10 minuten. Het helpt een burn-out voorkomen, zo blijkt. Lijkt me een goed plan in deze drukke hectische tijd met een overvloed aan vervelend en verschrikkelijk nieuws! Telefoon uit, laptop uit en effe lekker rustig in- en uit ademen onder het genot van je favoriete muziek. Weet zeker dat het helpt (maar wel óók voor de ‘gewone werkmens’ aan een productielijn als dat kan; en dat kan met een paar reserves).

Dan naar onze oosterburen. Een Duits proefproject met goedkoop combiticket voor trein, tram en bus blijkt een groot succes. 9 Euro voor een maand onbeperkt reizen is natuurlijk erg goedkoop en mensen laten massaal de auto staan, een enorme hoeveelheid CO2 wordt hiermee bespaard. Doorgaan dus, ook in Nederland en België hiermee beginnen. Levert een enorme milieuwinst op (ondanks dat niet iedereen ermee geholpen is zoals de elektricien). Gáán met die banaan!

Verder deze week in de Nieuwsbrief: compost inzetten als precisiewapen helpt landbouw en klimaat, teelt met compost (op de juiste manier verrijkt met gewasresten, organisch afval, dierlijk en menselijk afval) kan de wereldwijde voedselvoorziening een broodnodige ‘boost’ geven en grote voordelen opleveren voor de planeet. Dit in plaats van alleen maar kunstmest, want compost zorgt ook voor een verbetering van de bodemkwaliteit, wateropname en wortelgroei en daardoor ook een verhoogde opbrengst. Alleen maar voordelen dus. Klinkt voor ons als akkerbouwer wederom als muziek in de oren (Jim Reeves, I love you because) …

Maar nu komen we wel meteen in de knoei met het volgende en laatste onderwerp: staal uit België wordt straks gemaakt met milieuvriendelijke kolen uit Nederland. Groen gas, gemaakt uit de reststromen van hout en vanuit recycling en van het restafval biokolen. Vraag is dus waar gaat ons hout en organisch afval naartoe? Ik ben voor compost, energie moet komen van zonne- en windenergie en waterstof. Kijken wie er gelijk gaat krijgen … Denk wel even aan het voorbeeld van een paar alinea’s terug!!

Steun Goed Nieuws.
Ben zuinig met energie.
Koop niets uit China en steun Biden.
Tot volgende week.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten