De wereld een beetje mooier maken door samen te werken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gijsje van Bakel

Samen met een groep mensen uit de hele wereld een project uitvoeren om de wereld duurzamer te maken. Mensen die elkaar niet kennen, die een andere taal spreken en uit verschillende culturen afkomstig zijn, maar elkaar toch weten te vinden in de ambitie bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor de aarde. Dat dit mogelijk is, bewijst het bijzondere project ‘Comfortblanket for our planet’, de ‘troostdeken’ van de Eindhovense Gijsje van Bakel, waarover deze site in 2021 al twee artikelen schreef (*).

In dat jaar droegen mensen uit 22 landen van 4 continenten bij aan een enorme ‘troostdeken’ voor de aarde. Met de uit bijna 3000 lapjes bestaande deken bracht de Eindhovense de bezorgdheid over het klimaat van al die mensen over tijdens de klimaattop COP 26 in Glasgow in 2021, de 26ste bijeenkomst van de partijen die betrokken zijn bij het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties. De ‘troostdeken’ kreeg steun en sympathie uit de hele wereld.

Geïnspireerd door de kracht van deze unieke samenwerking geeft Gijsje van Bakel haar verhaal over deze bijzondere deken nu verder door met de oprichting van een stichting die zij speciaal hiervoor in het leven heeft geroepen, de Stichting ‘Comfortblanket for our planet.’ Het doel van Gijsje en haar medebestuurders: duurzame projecten overal in de wereld waar mogelijk ondersteunen.

“Als eenling kun je wel degelijk het verschil maken.”

Gijsje blikt nog even terug op dat jaar 2021: “Ik begon met het maken van de troostdeken na het zien van de documentaire ‘A life on our planet’ van sir David Attenborough. Daar was ik zo verdrietig over dat ik iets positiefs wilde doen om dat gevoel om te buigen. Inhakend op de boodschap in die documentaire dat het klimaat nog gered kan worden als mensen de handen ineenslaan, rolde ik de ‘troostdeken’ als project uit dat daar symbolisch op inspringt. Ik vroeg mensen een lapje van 10 bij 10 cm te maken, die ik tot de deken verwerkte. De actie breidde zich uit als een olievlek: na ruim een jaar resulteerde dit in een immense deken van 7 bij 4 meter. Die heb ik begin november – per boot en met de fiets – naar de COP26 in Glasgow gebracht. De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, nodigde mij uit de deken te laten zien in het EU-paviljoen op de COP26 om ook de bezorgdheid van gewone mensen over het klimaat kenbaar te maken. Stella Brozek-Everaert van het ‘EU Climate Pact and Global Climate’ was onder de indruk van het ‘amazing project’ en noemde het ‘een overduidelijk signaal dat er iets moet gebeuren. Een geweldige afsluiting van een unieke expeditie. En het overtuigende bewijs dat je als eenling wel degelijk het verschil kunt maken.”

In het kader van duurzaamheid kleding en textiel recyclen

Als gevolg van de wereldwijde bekendheid van de missie van de comfortblanket, kwam Gijsje in contact met Moise Sarrick van het Shabani Social Progress Initiative (SSPI). Dit is een erkende organisatie in Oeganda, opgericht door vluchtelingen die streven naar de bescherming en het behoud van het milieu en onderwijs aan kinderen en volwassen vluchtelingen in de Nakivale-nederzetting.
Gijsje: “Het initiatief van de comfortblanket sluit helemaal aan bij het SSPI-streven om in het kader van duurzaamheid kleding en textiel te recyclen. Een heel belangrijke ontwikkeling in een land waar het opruimen en verwerken van afval een groot probleem is. De SSPI heeft behoefte aan een atelier/werkruimte, waar mensen bij elkaar kunnen komen om samen te werken aan de projecten. Ook zullen hier workshops worden gegeven op het gebied van naaien, breien en andere textiele werkvormen. Deze vaardigheden zijn op allerlei andere gebieden ook zeer bruikbaar.”

“Het is een logische stap in mijn missie.”

Gijsjes’ stichting ‘Comfortblanket for our Planet’ wil hier graag bij helpen. “Het is een logische volgende stap in mijn missie, omdat dit initiatief ook voortkomt uit bezorgdheid over het klimaat. Ik heb de comfortblanket dan ook aan de SSPI geschonken, omdat ze het daarin gebruikte materiaal graag willen gebruiken voor hun eigen projecten. Dat de deken is vervaardigd door zoveel mensen uit de hele wereld die zich inzetten voor hetzelfde doel, is hierbij een belangrijke bron van inspiratie voor de SSPI.”

Gijsje en haar medebestuurders geloven dat we door samenwerking de wereld een beetje mooier kunnen maken. “En dat doen we liefst op een zo praktisch mogelijk manier: geen ellenlange rapporten en eindeloze discussies, maar gewoon directe, kleine steun, die zo stapsgewijs bijdraagt aan de missie”, aldus Gijsje.

Meer gelijkwaardigheid, minder armoede, klimaatverandering tegengaan, veiligheid en vrede bevorderen

Alle projecten die de stichting ‘Comfortblanket for our planet’ wil gaan steunen, dragen bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals ofwel SDG’s), zoals deze in 2015 zijn vastgesteld door alle lidstaten van de Verenigde Naties.
Gijsje: “Het is een ‘to-do lijst’ voor de wereld; 17 doelen voor een duurzame en eerlijke wereld in 2030.”

Gijsje is van mening dat haar generatie de beste mogelijkheden heeft om wereldwijd te zorgen voor meer gelijkwaardigheid en minder armoede, het tegengaan van klimaatverandering en veiligheid en vrede te bevorderen. “In zo’n wereld kan iedereen bloeien, van individu tot multinational”, citeert de Eindhovense de woorden van het SDG Charter, een organisatie die in Nederland samenwerking faciliteert rondom de Sustainable Development Goals.

Hulp van buitenaf nodig

Gijsje en haar medebestuurders realiseren zich maar al te goed dat hulp van buitenaf nodig is om het SSPI de kans te geven met lokale mensen aan de slag te gaan met duurzame projecten om textiel te hergebruiken. Die hulp bestaat uit financiële ondersteuning van:

  • uitbreiden van het terrein;
  • de bouw van het atelier met kantoor en twee toiletten;
  • aanschaf van naai- en breimachines.

Om dit mogelijk te maken zocht Gijsje contact met de Stichting Wilde Ganzen die een derde wil bijdragen aan een beter leven voor mensen in armoede. Gijsje: “Daarvoor moest ik wel een stichting oprichten en dat heb ik dus gedaan. Nu kunnen wij aan de slag om het benodigde bedrag van ongeveer 20.000 euro voor SSPI binnen te harken.” En ze voegt er nog snel aan toe: “Donaties vanaf 5 euro zijn welkom via comfortblanketforourplanet.com.”

(*)
De twee in 2021 op deze site gepubliceerde artikelen over de ‘troostdeken’ van Gijsje van Bakel zijn terug te vinden door te klikken op
http://www.goednieuwssite.org/2021/03/15/een-troostdeken-tegen-de-vernietiging-van-de-natuur-op-aarde/
en
http://www.goednieuwssite.org/2021/11/01/met-een-troostdeken-wereldleiders-laten-zien-dat-het-nu-tijd-is-voor-actie-tegen-klimaatverandering/

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten