Enorme kansen om het tekort in de zorg voor een deel aan te pakken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto MedAssist Online

Het aantal ouderen en zorgbehoevenden stijgt terwijl de zorgsector kampt met een ernstig tekort aan artsen en verpleegkundigen. Gelukkig liggen er enorme kansen in innovatieve technologie om dit probleem voor een deel aan te pakken. Een goed voorbeeld hiervan is de uitvinding van twee Nederlandse artsen, Remko Huigen en Walther Boon. Zij hebben een app ontwikkeld, MedAssist Live, die medische hulp biedt op afstand.

De app wordt ondersteund met Augmented Reality (AR), een technologie die digitale beelden over de omgeving kan plaatsen. Dit is mogelijk door met een camera beelden vast te leggen en daar een laag overheen te projecteren. Met AR kan een specialist of mantelzorger op afstand live meekijken en aanwijzingen geven, alsof hij of zij naast de zorgbehoevende staat.

De app werkt als volgt:  
zowel zorgverlener als patiënt installeren de app op bestaande hardware, bijvoorbeeld een smartphone of tablet. ”Daar hebben we bewust voor gekozen om het simpel en betaalbaar te houden. Doordat je alleen een app hoeft te installeren, is het heel laagdrempelig”, legt Remko Huigen, de oprichter van MedAssist Online in Rotterdam, in het Algemeen Dagblad uit.
Voor wie de app nog niet heeft, kan de zorgverlener een link via WhatsApp sturen die alleen maar aangeklikt hoeft te worden om vervolgens in de App Store uit te komen en MedAssist Live alsnog te downloaden. Aan de zijde van de zorgverlener wordt gebruik gemaakt van een green screen, waardoor de virtuele hulp van de MedAssist Live app mogelijk wordt. De app voegt vervolgens de beelden van de zorgverlener en de patiënt samen, waardoor het idee ontstaat dat beiden in één ruimte zijn. Nu kan de zorgverlener dingen aanwijzen of voordoen, net als bij een ‘live’ consult.

“Prettig als je de expertise van een specialist op afstand kunt inroepen.”

Het idee voor MedAssist Live komt van Huigens’ compagnon Walther Boon, met wie hij samen het concept ontwikkelde voor de maritieme sector. Remko Huigen over de oorsprong van zijn vinding: “Op zee ben je ver weg van ziekenhuizen en specialisten en moet je in geval van nood op jezelf en op de mensen aan boord vertrouwen. Dan is het erg prettig als je de expertise van een specialist op afstand kunt inroepen.”
Vervolgt: “Door de toenemende druk op de zorg en het werken op afstand in de coronajaren wisten we dat we dit concept ook aan land konden toepassen. Behalve aan ziekenhuizen kun je ook denken aan verzorgingshuizen, fysiotherapeuten, thuiszorg en bijvoorbeeld mantelzorg. Maar wij denken dat de toepassing nog veel breder ingezet kan worden. We horen ook vaak van mensen dat ze MedAssist Live in hun situatie zouden kunnen gebruiken voor technische support op afstand.”

Veel mogelijke toepassingen

De startup MedAssist Online is de grote winnaar geworden van de SocialTech Startup Network Series 2022, een initiatief van de gemeente Den Haag, YES!Delft en InnovationQuarter om innovatie in het sociaal domein te stimuleren. Uit de negen deelnemers koos de vakjury MedAssist On Line tot de meest innovatieve en veelbelovende startup binnen SocialTech en het sociaal domein van gemeente Den Haag. De jury ziet in de innovatie van de winnaar veel mogelijke toepassingen voor het helpen van zorgbehoevenden en daarnaast ook een oplossing voor het toenemend arbeidstekort in de zorg.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten