Frankrijk pompt kwart miljard euro in “Plan Vélo”
bron: IPS - Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

De Franse premier Elisabeth Borne kondigt 250 miljoen euro aan investeringen aan in de fietsinfrastructuur. Het past in een langetermijnstrategie om van Frankrijk een echt “fietsland” te maken.

Onder dat “Plan Vélo” zijn er de voorbije jaren al 14.000 kilometer aan fietspaden bijgekomen. Volgend jaar zal er opnieuw 200 miljoen euro worden uitgegeven aan fietsinfrastructuur, in de vorm van extra fietspaden en veilige langeafstandsroutes voor fietsers. Daarnaast gaat zo’n 50 miljoen naar extra parkeercapaciteit voor fietsers, zodat fiets en openbaar vervoer beter gecombineerd kunnen worden.

“Interministeriële fietscommissie”

Een ander belangrijk aspect van het plan is om “een hele generatie van lagere schoolkinderen” te leren hoe ze veilig moeten fietsen. De voorbije drie jaar hebben zo’n 160.000 jonge kinderen via dit initiatief geleerd hoe ze zich in het verkeer moeten begeven met de fiets, aldus Borne. In totaal zouden 800.000 kinderen zo’n opleiding moeten krijgen.

De Olympische Spelen van 2024 in Parijs moeten ook dienen als “vitrine” om Frankrijk als fietsland in de verf te zetten, zegt Borne.

Verder komt er ook een “interministeriële fietscommissie”, die om de zes maanden zal samenkomen. Daarin moeten ministers met complementaire bevoegdheden samenwerken om de fiets als vervoersmiddel te promoten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten