Schonere toekomst voor de scheepvaartindustrie stapje dichterbij
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Shypple

Er varen momenteel 60.000 gemotoriseerde schepen over de hele wereld. Ongeveer 80% van de wereldhandel komt over zee. Die zeeschepen stoten jaarlijks zo’n 940 miljoen ton CO₂ uit. Het is onmogelijk om die schepen allemaal ’s nachts om te zetten in batterijvoeding. Maar een nieuw systeem filtert zwavel, fijnstof en CO₂ uit de uitlaatgassen van schepen. De CO₂ wordt vervolgens op de schepen opgeslagen in CO₂-batterijen. Deze batterijen worden daarna in havens gelost om te worden getransporteerd naar groentekassen waar CO₂ wordt hergebruikt om gewassen te telen. CO₂ wordt hier hergebruikt om voedsel te verbouwen.

Twee Rotterdamse bedrijven, digitaal expeditieplatform ‘Shypple’ en ‘Value Maritime’ zijn voor dit proces een samenwerking aangegaan als onderdeel van een gezamenlijke duurzaamheidsmissie: een schone toekomst voor de scheepvaartindustrie. Samen met Value Maritime biedt Shypple een directe optie aan een schonere scheepvaart met de ambitie in 2025 een filtree- en carbon capture-systeem op honderden schepen te hebben geïnstalleerd. Het initiatief ondersteunt de klanten van Shypple bij de verkleining van hun ecologische voetafdruk. Het nieuwe filtersysteem is binnenkort beschikbaar.

Scheepvaartindustrie groener en duurzamer maken

“De industrie heeft nu oplossingen nodig, niet in de toekomst. Dat is wat we vandaag bij Value Maritime kunnen bieden: schepen aanpassen om groener en veel duurzamer te zijn. Onze oplossing is direct beschikbaar voor installatie op de meeste scheepstypen. Het is geweldig om een groeiende interesse in duurzame oplossingen te zien, omdat vervoerders hun inspanningen verhogen om bij te dragen aan een beter milieu”, aldusMaarten Lodewijks, directeur en medeoprichter van Value Maritime.

Jarell Habets, CEO en oprichter van ‘Shypple’:”We zijn blij om deze samenwerking aan te gaan als onderdeel van onze inzet voor een meer rechtvaardige scheepvaartindustrie. We kunnen de sociale en milieu-impact van wereldwijd transport niet negeren. Bij ‘Shypple’ stimuleren we onze klanten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en dankzij dit initiatief met Value Maritime pakken we het probleem tot in de kern aan. We delen hun ambitie als een jonge, innovatieve en duurzaam ingestelde organisatie die de industrie wil innoveren met een positieve impact.”

Nationaal Groenfonds: meerwaarde voor het milieu

De bouw van het nieuwe filtersysteem van ‘Value Maritime’ is financieel mogelijk gemaakt door het Nationaal Groenfonds. Daar zag men, in tegenstelling tot de banken, perspectief in de uitvinding.  
Willem Meijers was als accountmanager van het Nationaal Groenfonds betrokken bij het verlenen van financiering aan Value Maritime. “Vanwege de relatief kleine financieringsvraag was Value Maritime voor de reguliere banken minder interessant. Wij kunnen wel inspelen op relatief kleine financieringsvragen en bovendien zag het Groenfonds de meerwaarde voor het milieu en voor reders meteen. Allereerst voor het milieu, want het filtersysteem zorgt niet alleen voor het afvangen van de zwavel, maar ook voor de vermindering van de uitstoot van fijnstof en roet. Bovendien vraagt de installatie van Value Maritime om veel minder technische aanpassingen in de machinekamer van de schepen. Het is een losse box die simpel op het achterdek te plaatsen is en ook nog eens goed te financieren door de reders. Een bijkomend voordeel is dat reders langer kunnen blijven doorvaren met schepen die vanwege hun uitstoot anders uit de vaart genomen zouden moeten worden of waarmee ze elders zouden gaan varen, op een plek in de wereld waar de strengere normen nog niet gelden. Daar wordt de wereld dus niet beter van.’

De combinatie van groen en geld versnelt projecten en verbindt partijen

Het Nationaal Groenfonds zet zich al vijfentwintig jaar in voor een groener Nederland met diensten op het gebied van financiering, draagvlak, advies en financieel beheer. Het ontwikkelt innovatieve financiële instrumenten en slaat een brug tussen publieke en private middelen op het gebied van energietransitie, circulaire economie, kringlooplandbouw en natuur en landschap. De unieke combinatie van kennis over groen en geld versnelt projecten, verbindt partijen en biedt inzichten die rendement opleveren voor de groene leefomgeving in de breedste zin van het woord: natuur, landschap, lucht, water, biodiversiteit en beleving.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten