De echo van Cor
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Het gaat allemaal best wel in een stroomversnelling

Veel milieuweetjes- en feitjes deze week. Dus daar beginnen we mee.
Transport over water verdient meer aandacht in het klimaatbeleid en daar ben ik het mee eens. 80% Van alle goederen gaat over zeeën en rivieren. Denk maar eens bijvoorbeeld aan de tarwe uit Oekraïne en olie en gas. En daar zijn we voorlopig nog niet van af, dus de vaarroutes en met name die van de rivieren moeten wel door kunnen blijven gaan met de vervulling van hun functie. De droogte van de laatste tijd en het bijna vastlopen van schepen daardoor is wel iets waarvoor veel meer aandacht moet zijn.

Dan snelle transitie naar schone energie bespaart de wereldeconomie 12.000 miljard tegen 2050, nog afgezien van de klimaatvoordelen. Dus ‘gas erop’ of eigenlijk niet dus, ‘volle vaart vooruit’ met hernieuwbare energie.

Ook waterstof kan een enorme bijdrage leveren aan een beter milieu. De eerste passagierstrein op 100% waterstof gaat in 2024 rijden in Groningen! Dat duurt dus niet erg lang meer.

Hernieuwbare energie stelt nu al meer mensen aan het werk dan de fossiele, dus werkloosheid aanvoeren als eventuele rem op het proces (van de andere energie) kan ook niet meer! Ik begin het positief in te zien! Het gaat allemaal best wel in een stroomversnelling!


Ook erg belangrijk: Europees parlement weert producten uit ontbossing. Erg goede zaak wederom. Af en toe toch een goede beslissing door onze geldverslindende parlementsleden …….

Dan Ton van den Bremer van de TU Delft. Hij onderzoekt de ‘plastic stroom’ in de oceanen in zijn zoektocht naar miljoenen tonnen verdwenen plastic. Waar blijft het als al die rommel vanuit de rivieren de zeeën in stroomt? Zinkt het naar de bodem? Spoelt het ergens aan in een delta? Het onderzoek van Ton moet daar duidelijkheid over geven en meehelpen aan de oplossing van het ook weer opruimen van al die troep. Goed Nieuws dus.

Wat ook een goed plan is? De wereld een beetje beter maken door samen te werken. Een gezamenlijk project, uitgevoerd door mensen die elkaar niet kennen uit verschillende culturen en zo bijdragen aan een duurzamere toekomst. Voor mij is dat een beetje te hoogdravend. Ik ben niet tegen, maar ben toch meer van het echte doorpakken. Sorry!

Komen we bij Lieke in India, die daar de wereld een stuk beter maakt op een kleinschalig niveau. Chapeau met de konijnen Balou en Mango als taalhulpmiddel. Daar kijk ik wel een stuk positiever naar dan naar de lappendeken uit het vorige project. Maar door mijn gestolen fietsen gisteravond ben ik misschien ook wel een beetje agressief vandaag ….. Volgende keer beter…..

Zeker positief is de interieurbouwer uit Eindhoven die zijn machinepark schenkt aan een ambachtsschool in Tanzania. Top van Edwin van Kessel. Hij stopt met zijn bedrijf (heeft geen opvolgers) en dan is zo’n schenking natuurlijk geweldig! Petje af.

Ook positief is dat meisjes in India weer meer gewenst zijn, want Indiërs zeggen nee tegen abortus van meisjes. Ze zijn even capabel als een zoon. Nou, dat werd tijd! Al zijn ze er nog lang niet in India. Maar hopelijk is dit een belangrijke stap naar gelijkheid van jongens en meisjes!

Door naar Gent waar mensen met jongdementie samen met topchefs aan de slag gaan in een pop-up hotelschool. Bezoekers genieten van een heerlijk 5-gangen menu en raken zo meer bekend met de aandoening. Goed idee! En met de opbrengst (diner kost 75 euro) worden weer leuke dingen georganiseerd voor de jongeren met dementie. Super!

Dan een mooie Nederlandse uitvinding: zelfstandig vliegende drones sporen ziekten en plagen op in tuinbouwkassen. Erg knap weer. Hoge resolutiefoto’s maken in de kas die weer landen op het oplaadstation in de kassen. Helaas zien we in de oorlog in Oekraïne dat drones ook voor minder goede doelen worden ingezet. Hopelijk is die ellende snel voorbij, al lijkt dat er helaas niet op.

Deze keer tot slot de cartoon. Ziekenhuis in Sint-Truiden laat ook huisdieren op bezoek komen. Een slang die op visite komt ……, leuk toch!? Nog leuker is dat het ziekenhuis een dierenpaviljoen bouwt waar patiënten hun honden of katten kunnen bezoeken. Geweldig initiatief (al mogen slangen er niet in). Fantastisch dat je je huisdier toch elke dag even kunt zien. De bedenker verdient wat mij betreft een standbeeld! Hopelijk gaan meer ziekenhuizen dit doen. Wat mij betreft gaan de zorgverzekeraars dit vergoeden. Het zal volgens mij zeker bijdragen aan een snellere genezing.

Tot volgende keer.
Steun Goed Nieuws en Oekraïne.
Koop niets meer in China, alleen maar lokaal geproduceerd in de EU.

Groetjes weer van Cor

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten